Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ημερίδα: “Όταν η τέχνη φέρνει την «ανατροπή» στην εκπαίδευση”

Το Κέντρο Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης ΑΝΙΜΑ, με την αρωγή Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, διοργανώνει την 5η Εκπαιδευτική Ημερίδα με τίτλο “Όταν η τέχνη φέρνει την «ανατροπή» στην εκπαίδευση”. Για πέμπτη συνεχή χρονιά, οργανώνεται συνάντηση μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, στην ίδια αίθουσα, τον ίδιο μήνα, με τον ίδιο βασικό τίτλο και με έναν υπότιτλο που διαφοροποιείται κάθε φορά και ορίζει μια διαφορετική εστίαση. Όλες αυτές οι συναντήσεις – θεσμός, κάθε χρόνο υποστηρίζονται ηθικά και οικονομικά από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας. Ένα σύντομο ιστορικό κάνει φανερό το κοινό σημείο αναφοράς αυτών των ημερίδων, που δεν είναι άλλο από το ρόλο της τέχνης στην εκπαίδευση:
• το 2008 το γενικό θέμα επικεντρώθηκε στο ρόλο της τέχνης «στο σχολείο και το μουσείο» (συνδιοργάνωση του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης),
• το 2009 εστιαστήκαμε στο ρόλο της τέχνης στην «περιβαλλοντική αγωγή» (συνδιοργάνωση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης Anima),
• το 2010 το ειδικό θέμα ήταν η «διδασκαλία μέσω τέχνης στην Ελλάδα και τη Γαλλία» (συνδιοργάνωση από τη Γαλλική Πρεσβεία - Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Κέντρο Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης Anima) και
• το 2011 το θέμα της συνάντησης επικεντρώθηκε στην “παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού” για την ενσωμάτωση των τεχνών στη διδασκαλία και τη μάθηση (οργάνωση από το Κέντρο Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης Anima).

Φέτος, το θέμα της Ημερίδας εξειδικεύεται στην ανάδειξη του δράματος ως σημαντικού εκπαιδευτικού και μαθησιακού παράγοντα. Στόχος της ημερίδας είναι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να εμπλουτίσουν τα ερεθίσματά τους ως προς την ενσωμάτωση των τεχνών και συγκεκριμένα του Θεάτρου στη διδακτική διαδικασία. Με αυτό το σκεπτικό, θα παρουσιαστούν θεατρικά δρώμενα που θεωρήθηκαν ενδεικτικά για τους διάφορους τρόπους, τις τεχνικές και τις μαθησιακές περιπτώσεις στις οποίες το θέατρο ξεδιπλώνει την παιδευτική του διάσταση.
Σημαντικό στοιχείο της φετινής συνάντησης είναι, επίσης, η ανάδειξη της πορείας των αποφοίτων του Κέντρου Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης Anima. Μετά από 26 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, μια ολόκληρη γενιά αποφοίτων του εργαστηρίου Anima είναι απορροφημένη και παράγει παιδευτικό – καλλιτεχνικό έργο σε χώρους αγωγής. Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα δοθεί βήμα σε δείγμα των ατόμων αυτών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν αποσπάσματα των έργων τους. Διαφορετικές θεατρικές δημιουργίες, προγραμματισμένες να ενταχθούν σε διαφορετικούς χώρους, με διαφορετικές ανθρώπινες ομάδες, προσφέρουν ερεθίσματα σχετικά με τον πλούτο, την ποικιλία, την πολυχρωμία του θέματος “τέχνη στην εκπαίδευση” .

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2012, 11.00 – 14.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας(Σίνα 31) και απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, εκπαιδευτικούς αισθητικής αγωγής, παράγοντες εκπαιδευτικού σχεδιασμού, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, καλλιτέχνες, παράγοντες πολιτιστικών κέντρων, φοιτητές και αποφοίτους παιδαγωγικών σχολών, γονείς κ.ά.
Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ (φοιτητές: 5 ευρώ)
Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 2108811227 / www.anima.edu.gr / info@anima.edu.gr 
 
Πηγή: facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου