Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Μεταπτυχιακές υποτροφίες εξωτερικού από το ίδρυμα Ωνάσης

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης προκηρύσσει το 35ο πρόγραμμα υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2012/2013. Θα χορηγηθούν συνολικά 80 τουλάχιστον υποτροφίες, με ημερομηνία έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου 2012, στα ακόλουθα επίπεδα σπουδών:

1. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
2. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
3. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

Θα δοθεί προτεραιότητα σε υποψήφιους οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν σπουδές σε Ευρωπαϊκές χώρες. Οι υποψήφιοι για σπουδές σε Πανεπιστήμια εκτός Ευρώπης πρέπει να δικαιολογήσουν τα κριτήρια της επιλογής τους. Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι πρέπει να αναφέρουν τον τρόπο κάλυψης του κόστους σπουδών πέραν της υποτροφίας.

Με την υποβολή αίτησης για υποτροφία ο υποψήφιος δηλώνει ρητά και ανέκκλητα ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους της παρούσας Προκήρυξης και της σχετικής Αίτησης/ Υπεύθυνης Δήλωσης.
Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφασίζει κατά την ελεύθερη κρίση του την χορήγηση ή μη υποτροφίας και δεν αιτιολογεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των αιτήσεων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ & ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ:
AΡIONA ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΑΙΣΧΙΝΟΥ 4, 105 58 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210 37 13 052-054, fax: 210 33 15 913
ηλ. διεύθυνση: fph@onassis.gr, http://www.onassis.gr

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ:
Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις, άλλως η αίτηση θα απορριφθεί:
α) Ιθαγένεια ή/και Εθνικότητα: Ελληνική.
β) Ηλικία: Το έτος γέννησης των υποψηφίων να μην είναι προγενέστερο των κατά περίπτωση αναφερομένων ετών.
Εξαίρεση: Υποψήφιοι, που υπερβαίνουν τα όρια ηλικίας μέχρι 5 χρόνια, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο εάν έχουν αντίστοιχη χρονικά επαγγελματική προϋπηρεσία, συναφή με τις επιδιωκόμενες σπουδές.
γ) Ελάχιστος απαιτούμενος βαθμός πτυχίου/ διπλώματος: Να είναι πτυχιούχοι ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ισότιμου εκπαιδευτικού Ιδρύματος του εξωτερικού ή του εσωτερικού ή αναγνωρισμένων Καλλιτεχνικών Σχολών ή Ωδείων (ή να πρόκειται να αποκτήσουν το πτυχίο/δίπλωμα το αργότερο έως 30 Απριλίου 2012) με τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση βαθμολογίες.
Εξαίρεση: Υποψήφιοι που δεν ανταποκρίνονται στις κατά περίπτωση προβλεπόμενες βαθμολογίες πτυχίου/διπλώματος, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο εάν συμπεριλαμβάνονται στις αντίστοιχες βαθμολογικές εξαιρέσεις για κάθε επίπεδο σπουδών.
δ) Ξένες Γλώσσες: Να γνωρίζουν άριστα την γλώσσα της χώρας στην οποία επιθυμούν να σπουδάσουν (ή την επίσημη γλώσσα διδασκαλίας της Σχολής) και να είναι κάτοχοι επίσημου αποδεικτικού, πτυχίου ή διπλώματος (σε ισχύ και ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε Πανεπιστημίου) το αργότερο έως 31 Μαρτίου 2012.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 31/01/2012
Από όλους τους υποψήφιους:
1) Έντυπο Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης Διατίθεται: α) ηλεκτρονικά ή σε μορφή .pdf μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος: www.onassis.gr → Υποτροφίες για Έλληνες → Υποτροφίες για Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Εξωτερικό ή β) από τα γραφεία του Ιδρύματος. Συμπληρώνεται στην Ελληνική γλώσσα, χωρίς καμμία παράλειψη από τον ίδιο τον υποψήφιο.
2) Δήλωση γνωστικού πεδίου σπουδών: Διατίθεται: α) μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης ή σε μορφή .pdf από την παραπάνω ιστοσελίδα ή β) από τα γραφεία του Ιδρύματος. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένα μόνο γνωστικό πεδίο και ένα πρόγραμμα υποτροφιών εξωτερικού ή εσωτερικού.
3) Μία φωτογραφία μεγέθους ταυτότητας, στην προβλεπόμενη θέση του Έντυπου Αίτησης. (Σε περίπτωση ηλεκτρονικής αίτησης η φωτογραφία αποστέλλεται ταχυδρομικώς με τα λοιπά δικαιολογητικά).
4) Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα (2 σελίδες κατ’ ανώτατο όριο), στην ελληνική γλώσσα. Θα αναφέρονται με την ακόλουθη σειρά: προσωπικά στοιχεία του υποψήφιου, σπουδές που έχει πραγματοποιήσει, ξένες γλώσσες, δεξιότητες/ επιπλέον προσόντα. Επίσης εάν υπάρχουν επαγγελματική εμπειρία, διακρίσεις / βραβεύσεις, συμμετοχή σε σεμινάρια/ συνέδρια.
5) Αντίγραφο πτυχίου και αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών, με τον τελικό μέσο όρο βαθμολογίας αριθμητικά και με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων.
Οι απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων οφείλουν να προσκομίσουν μαζί με την αναλυτική βαθμολογία τους και τον βαθμό πτυχίου τους αντίγραφο από τον κανονισμό του πανεπιστημίου το οποίο να βεβαιώνει τις διαβαθμίσεις βαθμολογίας και διάκρισης και τον χαρακτηρισμό του πτυχίου τους (π.χ. Pass, Merit, Distinction, Trés Bien, summa cum laude κλπ.). Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται στον κανονισμό σπουδών η συγκεκριμένη πληροφορία απαιτείται υπογεγραμμένη και σφραγισμένη βεβαίωση γραμματείας για την ως άνω πληροφορία.
• Οι υποψήφιοι που δεν θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι 31/01/2012 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης), υποβάλλουν αρχικά μόνο την αναλυτική βαθμολογία με τον μέχρι τότε μέσο όρο βαθμολογίας. Στην συνέχεια, το αργότερο μέχρι 30/4/2012 , υποχρεούνται με δική τους ευθύνη να καταθέσουν στο Ίδρυμα το αντίγραφο πτυχίου τους ή την βεβαίωση ολοκλήρωσης των σπουδών τους με τον τελικό βαθμό, διαφορετικά η αίτηση μετά την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας θα αποσυρθεί από τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής χωρίς άλλη ειδοποίηση.
• Αφορά υποψήφιους που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτούμενες βαθμολογίες: Υποψήφιοι που δεν ανταποκρίνονται στην απαιτούμενη βαθμολογία πτυχίου ή διπλώματος, αλλά ο βαθμός πτυχίου τους κατατάσσει στο ανώτερο 10% των συναποφοιτησάντων μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Στην περίπτωση αυτή υποχρεούνται να υποβάλουν μαζί με το πτυχίο και Βεβαίωση του Πανεπιστημίου με την σειρά κατάταξης αποφοίτησης και το συνολικό αριθμό των αποφοιτησάντων κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό εξάμηνο αποφοίτησης/ορκωμοσίας (βλ. υπόδειγμα βεβαίωσης).

6) Αντίγραφο τίτλου Master ή άλλου μεταπτυχιακού διπλώματος* (στο οποίο πρέπει να αναφέρεται ο βαθμός ή η διάκριση, π.χ. summa cum laude, distinction, άριστα, κλπ.), ή σχετική βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών, μαζί με βαθμολογία από το Πανεπιστήμιο. Οι υποψήφιοι που δεν θα έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές τους έως 31/1/2012 πρέπει να υποβάλουν αναλυτική βαθμολογία ή έκθεση προόδου του επόπτη καθηγητή μέχρι 30/4/2012 και βεβαίωση του Πανεπιστημίου για την απόκτηση του τίτλου εντός του 2012.
* Αφορά τους υποψήφιους για δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα ή για διδακτορικές σπουδές.
7) Επίσημο αποδεικτικό – πτυχίο ξένης γλώσσας: Βλ. Προϋποθέσεις Υποβολής Αίτησης, σελ. 2, παράγρ. δ). Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής των παραπάνω δικαιολογητικών, η αίτηση θα αποσύρεται από την διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής.
8) Δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές ΑΕΙ/ΤΕΙ, οποιασδήποτε βαθμίδας, ή αναγνωρισμένων Καλλιτεχνικών Σχολών ή Ωδείων, που έχουν προσωπική γνώση της σπουδαστικής εξέλιξης του υποψήφιου. Οι επιστολές συντάσσονται απαραίτητα στο Ειδικό Έντυπο που διατίθεται από το Ίδρυμα. Το Έντυπο Συστατικών Επιστολών διατίθεται στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα.
Αποστέλλονται:
α) Από τον υποψήφιο: Σε κλειστό φάκελο μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, ή
β) Απ’ ευθείας από τους καθηγητές, ταχυδρομικά συστημένες, μέχρι και 31/1/2012 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στο Τμήμα Υποτροφιών προς Έλληνες.
Σημείωση: Οι επιστολές πρέπει να είναι υπογεγραμμένες, διαφορετικά δεν γίνονται δεκτές.
Ειδικότερα:
- Υποψήφιοι για διδακτορικές σπουδές: -Εάν μεσολαβεί μεταπτυχιακό δίπλωμα: Μία συστατική από τον επόπτη καθηγητή και μία από άλλο καθηγητή του μεταπτυχιακού προγράμματος του υποψήφιου, στις οποίες να αναφέρεται η άριστη επίδοση του υποψήφιου. -Εάν δεν μεσολαβεί μεταπτυχιακό δίπλωμα: Οι συστατικές επιστολές θα προέρχονται από δύο καθηγητές των πτυχιακών σπουδών. -Εάν ο υποψήφιος είναι ήδη εγγεγραμμένος σε διδακτορικό επίπεδο: Η μία συστατική επιστολή θα προέρχεται από τον επόπτη του διδακτορικού.
- Υποψήφιοι για βελτίωση τεχνικής (Τέχνες).
9) Βεβαίωση εγγραφής ή αποδοχής, ή αντίγραφο αλληλογραφίας σας με τα Πανεπιστήμια, δηλαδή: i) απαντητική επιστολή ή e-mail του Πανεπιστημίου ή της Σχολής προσωπικά προς τον υποψήφιο, έστω για παροχή πληροφοριών ή/και ii) φωτοτυπία συμπληρωμένου έντυπου Αίτησης προς το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για το οποίο ζητείται η υποτροφία:
Ειδικότερα:
α) Από τους υποψήφιους για μεταπτυχιακό δίπλωμα Master, αυτοτελές MPhil, Master2, κλπ.:
Βεβαίωση εγγραφής ή επιστολή αποδοχής, ή αντίγραφο αλληλογραφίας σας με τα Πανεπιστήμια ή Σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013.
Επιπλέον από τους υποψήφιους για αυτοτελές επίπεδο MPhil: Υπεύθυνη δήλωση ότι οι σπουδές τους αποσκοπούν στην απόκτηση αυτοτελούς τίτλου MPhil και ότι εάν τους χορηγηθεί υποτροφία θα καταθέσουν τον σχετικό τίτλο σπουδών (ανεξάρτητα από το αν συνεχίσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο PhD μετά το τέλος της υποτροφίας).
β) Από τους υποψήφιους για PhD, MPhil/PhD, Doctorat, κλπ.: Βεβαίωση εγγραφής ή επιστολή αποδοχής, ή βεβαίωση της Σχολής για την εποπτεία της διδακτορικής διατριβής, όπου θα αναφέρεται το θέμα της μελέτης, ή προσωρινά σχετική βεβαίωση του επόπτη καθηγητή, ή τουλάχιστον αντίγραφο αλληλογραφίας σας με το Πανεπιστήμιο ή τη Σχολή για το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013.
10) Πρόγραμμα επιδιωκόμενων σπουδών: Εκτύπωση από την ιστοσελίδα της οικείας Σχολής στην Αγγλική ή Γαλλική γλώσσα (διαφορετικά θα πρέπει να συνοδεύεται από ανεπίσημη, έστω, μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα).
11) Οριστική αποδοχή του υποψήφιου από το Πανεπιστήμιο ή τη Σχολή μέχρι 31/05/2012, η οποία θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου για το ετήσιο κόστος σπουδών και τον τρόπο κάλυψης του υπόλοιπου ποσού, εφ όσον χορηγηθεί υποτροφία του Ιδρύματος.
12) Αντίγραφο πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας (εάν έχει εκπονηθεί): αποστέλλεται η περίληψη σε έντυπη μορφή (μέχρι 3 σελίδες).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
1. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους με έναν μόνο από τους παρακάτω τρόπους: Ηλεκτρονικά (προτιμάται) ή Ταχυδρομικά:
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ:
Οι υποψήφιοι θα ακολουθήσουν την εξής διαδικασία:
Βήμα 1ο) Συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος: www.onassis.gr μέχρι και 31/01/2012.
Βήμα 2ο) Οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα αποστέλλουν ταχυδρομικά συστημένα μέχρι και 31/01/2012 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Στον φάκελο θα αναγράφουν τον κωδικό της ηλεκτρονικής αίτησης.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ:
Οι υποψήφιοι θα ακολουθήσουν την εξής διαδικασία:
Βήμα 1ο)
α) Εκτυπώνουν την αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος: www.onassis.gr ή
β) Προμηθεύονται την αίτηση από το Τμήμα Υποτροφιών του Ιδρύματος: Αισχίνου 4, Αθήνα (Στάση Μετρό «Ακρόπολη») καθημερινά 10.00’ – 16.00’.
Βήμα 2ο) Συμπληρώνουν σωστά τα απαραίτητα πεδία της αίτησης, συγκεντρώνουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα αποστέλλουν όλα μαζί (αίτηση και δικαιολογητικά) ταχυδρομικά συστημένα μέχρι και 31/01/2012 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ & ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ:
AΡIONA ΕΛΛΑΣ Α.Ε.,
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΑΙΣΧΙΝΟΥ 4, 105 58 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210 37 13 052-054, fax: 210 33 15 913
ηλ. διεύθυνση: fph@onassis.gr, http://www.onassis.gr
 
Πηγή: diorismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου