Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Βιβλίο: "Παιδί και εκπαίδευση στο μουσείο"

Ο συλλογικός αυτός τόµος σχεδιάστηκε από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο µε στόχο να προσφέρει ένα σώµα κειµένων που θα συµβάλει στον εµπλουτισµό και την τεκµηρίωση της ελληνικής πραγµατικότητας σε ό,τι αφορά το παιδί και τη µουσειακή εκπαίδευση. Άνθρωποι που εργάζονται χρόνια στον τοµέα της εκπαίδευσης στο µουσείο, οι περισσότεροι συνεργάτες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στο οµώνυµο πρόγραµµα επιµόρφωσης που υλοποιεί από το 1988, κλήθηκαν να αναπτύξουν κείµενα που συγκεντρώνουν προβληµατισµούς για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο του µουσείου και διερευνούν πώς οι εκπαιδευτικές του υπηρεσίες µπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, από την προσχολική έως και την εφηβική ηλικία.

Το πρώτο µέρος του τόµου πραγµατεύεται µια σειρά θεωρητικών και µεθοδολογικών ζητηµάτων που σχετίζονται µε τον σχεδιασµό εκπαιδευτικών υπηρεσιών για το παιδικό κοινό, ενώ στο δεύτερο µέρος παρατίθενται παραδείγµατα πρακτικών εφαρµογών σε µουσεία και ευρύτερα µουσειακούς χώρους τόσο στο πλαίσιο του σχολικού προγραµµατισµού όσο και της οικογενειακής επίσκεψης κατά τον ελεύθερο χρόνο.
Γραµµένο από πανεπιστηµιακούς, καθώς και µάχιµους εκπαιδευτικούς από τον χώρο του µουσείου ή του σχολείου, το βιβλίο απευθύνεται στην ευρύτερη εκπαιδευτική και µουσειακή κοινότητα, φιλοδοξώντας να αποτελέσει αφετηρία περαιτέρω αναζητήσεων απ’ όλους όσοι ενδιαφέρονται για την επαφή του παιδιού µε τον υλικό και άυλο πολιτισµό µε έναν πολυδιάστατο και δυναµικό τρόπο.

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα µη κερδοσκοπικό σωµατείο κοινωφελούς χαρακτήρα.Ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα από µια οµάδα νέων επιστηµόνων µε πρωτοβουλία της Σοφίας Ρωκ-Μελά και είναι αναγνωρισµένο από το Υπουργείο Πολιτισµού ως Ν.Π.Ι.∆. που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς. Είναι µέλος του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Μουσείων (ICOM) και του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Παιδικών Μουσείων HANDS ON! EUROPE. O σκοπός του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναµικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι µε σεβασµό στην ατοµικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συµβάλλουν στην κοινότητα που ζούνε. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο αναπτύσσει συλλογές, εκθέµατα, εκπαιδευτικά προγράµµατα, µέσω των οποίων τα παιδιά εξοικειώνονται µε στοιχεία του πολιτισµού, της ιστορίας, της τέχνης, της επιστήµης, του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος και των ανθρώπινων σχέσεων. Το 1994 το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο µε τη συνεργασία του Πολιτισµικού Οργανισµού του ∆ήµου Αθηναίων δηµιούργησε το Παιδικό Μουσείο, που λειτουργεί στην οδό Κυδαθηναίων 14, στην Πλάκα. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς και σε οποιονδήποτε πρωτοµαθαίνει και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του παιδιού.

Πηγή: protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου