Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η μουσική συναντά τα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Με ελληνική μουσική, τζαζ και ρέγκε θα πλημμυρίσουν τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης από αύριο 30 Αυγούστου ως τις 19 Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι η «συνάντηση» των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με τη μουσική στο πλαίσιο εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης (Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού) ακολουθώντας την προτροπή του υπουργείου Πολιτισμού να συνδεθεί η ταυτότητα της πόλης με τα πολιτιστικά της μνημεία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:

- Τρίτη 30 Αυγούστου, στο αίθριο του Ανακτορικού συγκροτήματος Γαλερίου (πλατεία Ναυαρίνου) : Συναυλία με τίτλο «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» με τους Δημήτρη Κεχαγιά και Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού. Στο πιάνο θα τους συνοδεύσει ο Σάκης Κοντονικόλας. Θα παρουσιάσουν τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

- Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, το αίθριο του Ανακτορικού συγκροτήματος Γαλερίου (πλατεία Ναυαρίνου) : Ο Θωμάς Κοροβίνης ετοίμασε μια ανθολογία με παλαιότερα τραγούδια που γράφτηκαν για τη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στο ελληνικό τραγούδι». Μαζί του θα εμφανισθούν η Μαρία Φωτίου και ο Ανδρέας Καρακότας.

- Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, πλατεία του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς: Τα «Χνάρια της Αναρχίας του Έρωτα» είναι ο τίτλος της συναυλίας με τον Δημήτρη Νικολούδη, που θα παρουσιάσει συνθέσεις του Πάρι Παρασχόπουλου σε ποίηση Ανδρέα Παγουλάτου και Σταύρου Ζαφειρίου με μαέστρο τον Ιωάννη Κουμαρτζή. Θα συνοδεύσει το συγκρότημα Aperito.

- Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, Άνω Πόλη, Βυζαντινά Τείχη (Πλατεία Πολυδώρου) : Τριήμερο μουσικό φεστιβάλ με ελληνική, ροκ και τζαζ μουσική. Η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στη τζαζ μουσική. Θα εμφανισθεί το Oleg Chaly Trio με special guest τον Petar Momchev σε ένα αφιέρωμα στους Wayne Shorter και John Coltrane καθώς και συνθέσεις του Oleg Chaly. Παίζουν οι μουσικοί: Petar Momchev, Oleg Chaly, Γιώργος Σμυρνής και Νίκος Ψοφογιώργος. Θα ακολουθήσει το συγκρότημα Spirits alike με τους Παναγιώτη Μανουηλίδη και Γιώργο Πέτκαρη.

- Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, Ανω Πόλη: Συναυλίες από τα συγκροτήματα Mind the gap με τους Γιώργο Βλάχο, Δημήτρη Βλάχο και Παναγιώτη Νοβάκη. Αμέσως μετά θα εμφανισθεί το συγκρότημα Round Lights, στη συνέχεια το μουσικό σχήμα Music Oxygen και η βραδιά θα κλείσει με τους Bad Movies.

- Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου: Βραδιά αφιερωμένη στο ελληνικό τραγούδι με την Μαρία Φωτίου, τη Σοφία Εμφιετζή με τη συνοδεία των Παύλου Παφρανίδη Δημήτρη Τσιολχιά και Δημήτρη Σφίγγου. Ακολουθεί το συγκρότημα Τοίχο - Τοίχο (Χρήστος Κανέλης, Δημήτρης Μπαρτζώκας, Μίκης Παπακωσταντίνου, Ντίνος Γιαννακάκης). Ερμηνεύει η Dafni. Το φεστιβάλ θα κλείσει με τους Άγγελους του Τσιτσάνη (Λαμπρινή Γρηγοριάδου, Μαριάννα Βογιατζή και Βαγγελιώ Τσαουσίδου).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές και παράσταση θεάτρου σκιών ενώ αγγειοπλάστες θα κατασκευάσουν ένα παραδοσιακό πιθάρι. Ακόμη στα Βυζαντινά Τείχη θα φιλοξενηθεί το ΚΕΘΕΑ με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τις δράσεις του.

Όλες οι συναυλίες αρχίζουν στις 21.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου