Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Φεστιβάλ Παραδοσιακού Φαγητού: “Food For Good”


 Η «I.W.O.G. & Γυναίκες των πέντε Ηπείρων» είναι μια συνομοσπονδία οργανώσεων και ομάδων με μέλη από διαφορετικές χώρες και εθνικές ομάδες από όλες τις ηπείρους. Ο συνδετικός κρίκος όλων είναι η κοινή διανομή στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που από την αρχαιότητα φιλοξένησε ανθρώπους από διάφορους πολιτισμούς και νοοτροπίες. Οι ξένοι που ζουν στη πόλη έχουν ενσωματωθεί στη ζωή της και για πολλούς από αυτούς η Θεσσαλονίκη είναι ήδη μια ...δεύτερη πατρίδα.

Από την αρχή της λειτουργίας του, το Φεστιβάλ, πριν δεκατρία χρόνια, έδωσε ξανά στη Θεσσαλονίκη τον κοσμοπολίτικο αέρα των πολιτισμών που ενώνονται και συνυπάρχουν, των απλών ανθρώπων που με τις εθνικές τους καταβολές χτίζουν καθημερινά το κοινό τους μέλλον.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Φαγητού για φιλανθρωπικούς σκοπούς “Food For Good”, είναι πλέον ένας θεσμός της πόλης. Στο πρώτο μισό του Ιουνίου είναι πια ένα σταθερό ραντεβού στη φιλόξενη πλαζ της Αρετσούς που ο Δήμος Καλαμαριάς ευγενικά παραχωρεί για τη διοργάνωση. Η έναρξη του καλοκαιριού εορτάζεται με μια μεγάλη γιορτή γεύσεων, όπου οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά και τις κατσαρόλες μπλέκουν με τις πολύχρωμες φορεσιές και τα σημαιάκια που στολίζουν το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Οι οικογένειες των ξένων που ζουν στη πόλη βρίσκονται από μέρες σε εγρήγορση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, που την έχει καταστήσει στη συλλογική μνήμη της πόλης, σαν ένα από τα χαρακτηριστικά γεγονότα της χρονιάς.

Φέτος, όπως και τα δεκατρία προηγούμενα χρόνια, το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 5 Ιουνίου και από ώρα 20.30 και θα συμμετάσχουν πάνω από 30 χώρες και εθνικές ομάδες.

Τα φετινά έσοδα θα διατεθούν στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους:
«ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»
«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ» Φιλύρου
Ε.Π.Α.Θ. Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης
Κ.Ε.Α. Κέντρο Ειδικής Αγωγής Καλαμαριάς

Το καθιερωμένο φολκλορικό πρόγραμμα που συνοδεύει τα παραδοσιακά εδέσματα απ΄ όλο τον κόσμο, φέτος θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο και θα περιλαμβάνει μουσική, χορούς και τραγούδια από τα μέλη των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Το εισιτήριο για τον απολαυστικό γαστρονομικό γύρο του κόσμου θα κοστίζει φέτος 10 ευρώ και ο κάτοχός του θα δικαιούται μια στάση σε τέσσερις διαφορετικές χώρες της επιλογής του καθώς επίσης και δύο ποτά στο μπαρ της διοργάνωσης.

Οι αρωγοί και υποστηρικτές αυτού του Φεστιβάλ δεν είναι άλλοι από τους συμπολίτες μας, τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Η ανταπόκριση όλα αυτά τα χρόνια ήταν ενθουσιώδης και μας γεμίζει με ελπίδα αλλά και ευθύνη ώστε η βοήθεια στον συνάνθρωπο, η δύναμη που μας ενώνει και μας εμψυχώνει στην επιτυχία της διοργάνωσης, να είναι πάντοτε όλο και μεγαλύτερη, όλο και πιο άμεση. Το χέρι που απλώσαμε πριν από δεκατρία χρόνια στους συνανθρώπους μας έγινε πια μια μεγάλη και δυνατή αγκαλιά ελπίδας και θάρρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου