Η κουζίνα δεν είναι μόνο ένα ζεστό δωμάτιο του σπιτιού, όπου ετοιμάζονται όλοι οι γευστικοί πειρασμοί. Είναι επίσης, κι ένα δωμάτιο με πολλά μυστικά. Το ψυγείο και τα ντουλάπια μας κρύβουν όχι μόνο γευστικούς, αλλά και θεραπευτικούς θησαυρούς.
Έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Whole Living, μας δίνει ιδέες για τις απλές φυσικές θεραπείες που βρίσκουμε στην κουζίνα μας. Ανοίξτε τα ντουλάπια και τα κελάρια σας κι ανακαλύψτε την δύναμη των θεραπευτικών τροφών.
Μέλι, λεμόνι και πιπέρι καγιέν για τον πονόλαιμο
Αν δεν μπορείτε να καταπιείτε, βάλτε μισό κουτάλι της σούπας μέλι, γεμίστε το υπόλοιπο με χυμό λεμονιού και πασπαλίστε το με 1/8 ή ¼ του κουταλιού πιπέρι καγιέν. Στην συνέχεια πιπιλίστε το αργά κι αν χρειαστεί επαναλάβετε.
Το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενώ το μέλι μαλακώνει και απολυμαίνει και το πιπέρι καγιέν διεγείρει την κυκλοφορία και διευκολύνει την επούλωση.
Σκορδόπαστα εναντίον πονόδοντου
Αν έχετε πονόδοντο και ο οδοντίατρος είναι μακριά, φτιάξτε μια πάστα από μια σκελίδα σκόρδο και θα ανακουφιστείτε. Βάλτε σε ένα κουτάλι του τσαγιού 1/8 νερό και λιωμένο σκόρδο και κάντε ένα παχύ μείγμα. Βάλτε το επάνω στην τρύπα για 5 με 10 λεπτά και φτύστε το. Αν χρειαστεί επαναλάβετε. Δεν είναι κατάλληλο για μωρά.
Φασκόμηλο για το πρήξιμο της περιόδου
Εάν υποφέρεται από το πρήξιμο της περιόδου, τότε 3 με 4 φλυτζάνια φασκόμηλο την ημέρα, θα σας ανακουφίσουν. Εκτός από τις μέτριες διουρητικές του ικανότητες, χάρη στις οποίες αποβάλλονται τα κατακρατούμενα υγρά, φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση και στην διάθεσή μας πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου. Η λαϊκή μάλιστα, σοφία λέει ότι «ελαφραίνει το πνεύμα», χαλαρώνοντάς μας.
Φύλλα μαρουλιού για το στραμπούληγμα
Στραμπουλίξατε το πόδι σας; Πάθατε διάστρεμμα και δεν μπορείτε να σταθείτε από τον πόνο; Μέχρι να πάτε στον γιατρό, απλώστε επάνω στην περιοχή φύλλα μαρουλιού. Δέστε τα απαλά με μια ελαστική γάζα και αλλάξτε το κατάπλασμα μόλις γίνει ζεστό. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε ένα αλκαλοειδές, την λακτοσίνη, που έχει κατασταλτικές ιδιότητες, το καθιστά ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες για απλές περιπτώσεις.
Τζίντζερ και αλάτι για την δυσπεψία
Μασώντας μια πάστα από πιπερόριζα, γνωστή ως τζίντζερ, και αλάτι πριν το φαγητό απομακρύνετε τον κίνδυνο της δυσπεψίας. Ξύστε την επιφάνεια ενός φρέσκου τζίντζερ και ανακατέψτε μια πρέζα από αυτό με μια πρέζα χοντρό αλάτι, έως ότου φτιάξετε μια πάστα. Μασήστε την για 2 - 3 λεπτά χωρίς να την καταπιείτε και φροντίστε να ξεκινήσετε το φαγητό μέσα στα επόμενα 15 λεπτά. Αλλιώς η αίσθηση καψίματος που θα σας φέρει, θα είναι ενοχλητική.
Μέντα για τον πονοκέφαλο
Τα τελευταία χρόνια οι διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί επιβεβαιώνουν όσα οι άνθρωποι λένε για τις ιδιότητες της μέντας. Μια κρύα κομπρέσα με αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να μας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο. Μέσα σε ένα μπολ κρύο νερό βυθίστε 5 - 7 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας κι έπειτα φτιάξτε μια κομπρέσα, την οποία εφαρμόζετε στο μέτωπο για 10 με 15 λεπτά.
Ρυζόνερο εναντίον διάρροιας
Αν σας ταλαιπωρεί κάποιος ιός του στομάχου ή μια τροφική δηλητηρίαση, η καλύτερη λύση για να σταματήσετε την διάρροια βρίσκεται στο ρυζόνερο. Εκτός από μαλακτικό, καταπραϋντικό και γευστικό, βοηθάει και στην σταθεροποίηση του εντέρου. Για να το παρασκευάσετε, βράστε ένα φλιτζάνι ρύζι μέσα σε διπλάσιο νερό από ότι συνήθως, δοκιμάστε μια αναλογία 1 προς 4. Σουρώστε το ζωμό και πιείτε τον ζεστό ή κρύο.
Μπανάνα για τα ενοχλητικά τσιμπήματα
Τι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε με την μπανάνα εκτός από εξωτικούς χυμούς και γευστικούς πειρασμούς; Η φλούδα της με τις πλούσιες καταπραϋντικές ιδιότητες είναι κατάλληλη για τα ενοχλητικά τσιμπήματα, ειδικά αυτά που μας προκαλούν έντονη φαγούρα, όπως των κουνουπιών. Οπότε φάτε την μπανάνα και βάλτε επάνω στο τσίμπημα την φλούδα, από την εσωτερική πλευρά, έως ότου περάσει η φαγούρα ή το κάψιμο.
Κρεμμύδι και σκορδέλαιο για τον πόνο των αυτιών
Έχετε πόνο στα αφτιά, τότε βράστε κρεμμύδια. Τα θειούχα συστατικά τους θεραπεύουν τις φλεγμονές των αφτιών, όταν χρησιμοποιούνται τοπικά. Σοτάρετε ένα κρεμμύδι σε λίγο νερό μέχρι να γίνει ημιδιάφανο. Στην συνέχεια, βάλτε το μείγμα μέσα σε μια κάλτσα ή ένα παλιό πανί και τοποθετήστε το επάνω στο αφτί, όσο είναι ακόμη ζεστό. Κάντε το και στα δύο αφτιά, ακόμη και αν πονάει μόνο το ένα.
Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει, τότε είναι η ώρα να φτιάξετε σκορδέλαιο. Μέσα σε ¼ της κούπας ελαιόλαδο, ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά 3 ή 4 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο για 20 λεπτά. Στραγγίξατε και αφήστε να κρυώσει και στην συνέχεια, στάξτε μερικές σταγόνες μέσα στο αφτί κάθε 4 ώρες, μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου