Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο που «βλέπει»

Το πρώτο test drive του ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου που «βλέπει» για χρήστες με προβλήματα όρασης έγινε στους διαδρόμους της Σχολής Πληροφορικής και Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Luleå της Σουηδίας (Luleå University of Technology – LTU). Η πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον Daniel Innala Ahlmark, τελειόφοιτο της σχολής που συμμετέχει στο ερευνητικό έργο και έχει ο ίδιος απώλεια όρασης.

Το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο οδηγείται με joystick, ενώ μια ρομποτική εφαρμογή αφής λειτουργεί σαν εικονικό λευκό μπαστούνι. Με την βοήθεια ενός laser scanner δημιουργείται ένας απλοποιημένος τρισδιάστατος χάρτης του άμεσου περίγυρου. Τα δεδομένα μεταφέρονται στην ρομποτική εφαρμογή αφής δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη «να δει ή να αισθανθεί» εμπόδια ή ανθρώπους στο δρόμο του και να τα αποφύγει.

Το test drive έγινε σε πραγματικές συνθήκες στους διαδρόμους της Σχολής από όπου περνάνε πολλοί φοιτητές, ενώ ο Daniel περιέγραφε την αίσθηση του χειρισμού του αμαξιδίου σε όλους όσους ήταν εκεί, μπροστά μάλιστα και στα τοπικά και εθνικά δίκτυα ενημέρωσης που ήταν εκεί για να καλύψουν το θέμα: «Νιώθω ασφαλής στην οδήγηση, είναι σαν να χρησιμοποιώ λευκό μπαστούνι,» είπε καθώς προσπερνούσε διάφορα εμπόδια στην διαδρομή του.

Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι η βελτίωση του αισθητήρα χώρου και της ρομποτικής εφαρμογής αφής. Συγκεκριμένα, το lazer ανιχνεύει μόνο τα αντικείμενα που βρίσκονται σε συγκεκριμένο ύψος και η ομάδα σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας κάμερας που μπορεί να καλύψει όλες τις μετρήσεις σε πραγματική τρισδιάστατη κλίμακα.

Το αναπηρικό αμαξίδιο «που βλέπει» αναμένεται να είναι έτοιμο για κατασκευή και διάθεση στην αγορά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, και θα είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων με προβλήματα όρασης.

Πηγή: Science Daily, 13-5-2011 via disabled.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου