Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Λεξωτικά: Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης



Η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελεί μία μόνιμη εκπαιδευτική δράση του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ι.Μ.Κ. η οποία πραγματοποιείται με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά και απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του δημοτικού. Αφορμή για τη δημιουργία της Λέσχης στάθηκε ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2008, με τον γενικό τίτλο: «Τα Μουσεία ως παράγοντες κοινωνικών αλλαγών και εξέλιξης». Η λέσχη υλοποιείται μία φορά το μήνα ημέρα Σάββατο με σκοπό την ανάγνωση, την συζήτηση και την υλοποίηση πολυποίκιλων δραστηριοτήτων πάνω σε επιλεγμένα βιβλία.

Ο τρόπος που λειτουργεί η Λέσχη μας είναι ο εξής: Έπειτα από ενδελεχή έρευνα, επιλέγω τα βιβλία που μου φαίνονται ενδιαφέροντα και ταιριάζουν στην αισθητική της Λέσχης μας. Από αυτά, αφού τα διαβάσω, άλλα απορρίπτονται και άλλα εγκρίνονται. Το βιβλίο που εν τέλει θα επιλέξω, το προτείνω στα Λεξωτικά μου, τα οποία τα συναντάω μία φορά το μήνα, ημέρα Σάββατο. Τα παιδιά, οφείλουν να διαβάσουν το βιβλίο που τους πρότεινα, ως την επόμενη συνάντησή μας η οποία διαρκεί δύο ώρες.

Στόχος μας, μέσα από αυτή την δραστηριότητα είναι η καλλιέργεια από την παιδική ήδη ηλικία μιας δημιουργικής σχέσης με το διάβασμα, προκειμένου να προωθηθεί η φιλαναγνωσία με ευχάριστο και ευρηματικό τρόπο. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε η συνήθεια της ανάγνωσης να γίνεται μέρος της καθημερινότητας των παιδιών, προκειμένου να διατηρηθεί η στενή επαφή με το διάβασμα και επομένως μεγαλώνοντας να θεωρήσουν αυτονόητη και προσωπική επιλογή την συντροφιά του βιβλίου.
Συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης είναι η αρχαιολόγος- μουσειοπαιδαγωγός, υπεύθυνη στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ι.Μ.Κ., Φανή Καμπάνη, με την καθοδήγηση της οποίας τα παιδιά διαβάζουν επιλεγμένα βιβλία της ελληνικής και παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και κατόπιν εκφράζονται δημιουργικά μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως θέατρο, συγγραφή, εκφραστική ανάγνωση, εικαστικές δημιουργίες.

Αγαπημένη μας συνήθεια: Υποβρύχιο Μαστίχα από το Καφέ του Μουσείου!

Πηγή: bookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου