Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Κύπρος: Ευρωπαϊκή Δράση 2011 (12-14 Μαΐου 2011)

Η Δραστηριοποίηση των Οικογενειών για την Ένταξη και Ενσωμάτωση των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία στην Κοινωνία

"Τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη της οικογένειας τους πρέπει να λαμβάνουν την απαραίτητη προστασία και υποστήριξη έτσι ώστε να είναι ικανές οι οικογένειες να συμβάλουν στην πλήρη και ίση απόλαυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες» (Από το προοίμιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία)
Σκοπός Συνεδρίου

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του 2007 έχει δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που υποστηρίζει ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία πρέπει να ζουν ενσωματωμένα στις δραστηριότητες των κοινοτήτων τους. Τα μέλη των οικογενειών είναι οι πιο σημαντικές και αξιόπιστες πηγές για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης. Αυτό το συνέδριο θα εστιάσει στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να προβούν οι κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές, οι οργανώσεις γονέων, οι αυτό-συνήγοροι και οι εθελοντές, με απώτερο στόχο να στηρίξουν και να κινητοποιήσουν τις οικογένειες.

Διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό θα εξηγήσουν πώς η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετίζεται με όλες τις οικογένειες που έχουν κάποιο μέλος με νοητική αναπηρία. Για τους νεαρούς γονείς θα συζητηθούν σημαντικά θέματα όπως η γονεϊκή υποστήριξη ή η έγκαιρη παρέμβαση. Αργότερα, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ένταξη των παιδιών στο σχολείο και τον προγραμματισμό για τη μετέπειτα ζωή τους. Η κινητοποίηση των μελών των οικογενειών ως ακτιβιστές σε συζητήσεις που αφορούν την αναπηρία είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ένταξη τους. Αντιπρόσωποι από τις τοπικές αρχές θα αναφερθούν στο πώς μπορούν να εμπλακούν στο σχεδιασμό για την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες και να στηρίξουν τις οικογένειες σε όλα τα επίπεδα. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντική είναι η εμπλοκή των εθελοντών στην ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2011 είναι αφιερωμένο στον εθελοντισμό.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην μέθοδο εξατομικευμένης προσέγγισης που συμμετέχουν τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες (Personal Future Planning), για το σχεδιασμό δραστηριοτήτων στα μέτρα τους. Ειδικοί από το εξωτερικό θα περιγράψουν τη συγκεκριμένη μέθοδο και θα δώσουν την ευκαιρία για εις βάθος συζήτηση του θέματος σε ομάδες εργασίας.

Επιπρόσθετα, αυτό-συνήγοροι από την Κύπρο και την Ευρώπη θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν άλλα άτομα με τις ίδιες ιδιαιτερότητες. Το Συνέδριο θα περιλάβει επί μέρους συναντήσεις των μελών του Inclusion Europe στις 11 Μαΐου 2011, μεταξύ των οποίων ένα σεμινάριο για την επισκόπηση εθνικών στρατηγικών που επικεντρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων Καθυστερημένων Ατόμων και το Inclusion Europe. Στηρίζεται από την Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων στην Κύπρο.

Θεματολογία

1. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (2007) για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Γενικό πλαίσιο, αρχές, αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα για τις οικογένειες.
2. Ο ρόλος της Κυβέρνησης (νόμοι, πρακτικές, αξιολόγηση).
3. Γονείς / οικογένεια – Ποιες είναι οι προσδοκίες τους, αγωνίες, δυσκολίες.
4. Τοπικές Αρχές / Δήμοι. Δυνατότητες, καλές και κακές πρακτικές.
5. Εθελοντισμός – το προφίλ των εθελοντικών οργανώσεων, καλές
και κακές πρακτικές.
6. Στήριξη και ενδυνάμωση των αυτό-συνηγόρων.
7. Η υποστήριξη από τους επαγγελματίες.
8. Ο ρόλος των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η Αγγλική και η Ελληνική. Θα παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.EuropeInAction.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου