Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Υπόμνημα του Ειδικού Δημοτικού Κωφών Βαρηκόων Αθήνας για τα σχέδια κατάργησής του

Αξιότιμοι κύριοι – κυρίες,
Με μεγάλη μας έκπληξη κατά την ανάγνωση του νέου χάρτη σχολείων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 14-03-2011 στην εφημερίδα «Τα Νέα» και συγκεκριμένα στο ένθετο Παιδεία ΟΔΗΓΟΣ, διαπιστώσαμε ότι το 8/θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας (Αμπελόκηποι) περιλαμβάνεται στη λίστα των καταργηθέντων σχολικών μονάδων στην Αττική.
Σε περαιτέρω διερεύνηση των ανωτέρω διασταυρώνονται τα στοιχεία με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (www.minedu.gov.gr) διαπιστώσαμε ότι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας (Αμπελόκηποι) δεν συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη υπό κατάργηση λίστα σχολικών μονάδων.

Βάσει όλων των παραπάνω διερωτόμαστε:

1. Πώς δόθηκε το συγκεκριμένο σχολείο για κατάργηση στον ημερήσιο τύπο «Τα Νέα» στις 14-03-2011 ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη λίστα του Υπουργείου;

2. Ποιες είναι οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το μέλλον του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας (Αμπελόκηποι);

Επειδή κρίνουμε σημαντικό να τονισθεί η ιστορία και ο ρόλος του συγκεκριμένου σχολείου στην εκπαίδευση των Κωφών & Βαρήκοων Ατόμων, σας αναφέρουμε τα εξής:

1.Το 1938 μετά από Δωρεά του κ. Χαράλαμπου Σπηλιόπουλου ιδρύεται φορέας με σκοπό την εκπαίδευση Κωφών & Βαρήκοων Ατόμων με κεντρικό στην Αθήνα και παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Βόλο – Πάτρα – Καστέλι Χανίων που αποτέλεσε για περίπου 50 χρόνια το μοναδικό σχολείο εκπαίδευσης Κωφών & Βαρήκοων Ατόμων Πανελλαδικά.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 3194/2003 § ΦΕΚ 267 Α΄ ορίσθηκε ότι στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (Ε.Ι.Κ.) ιδρύονται ΣΜΕΑ: Διεύθυνση ΠΕ Α’ Αθήνας 8/θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρήκοων στο ΕΙΚ Αθήνας που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

3. Κτιριακά πληροί όλες τις προϋποθέσεις και δεν επιβαρύνει οικονομικά μέσω μίσθωσης.

4. Το σχολείο βρίσκεται γεωγραφικά σε κεντρικό σημείο των Αθηνών και λειτουργεί στη μεγαλύτερη χωροταξικά και πληθυσμιακά Διεύθυνση Π.Ε. Πανελλαδικά. Εξυπηρετεί χιλιομετρικά πολλές περιοχές τόσο κεντρικά, όσο και στην περιφέρεια και πρέπει να υφίσταται. Σε αντίθετη περίπτωση ο αυξημένος χρόνος μετακίνησης των μαθητών θα είναι εις βάρος του εκπαιδευτικού τους ωραρίου και της ποιότητας ζωής τους.

5. Μία ορθολογική κατανομή του μαθητικού πληθυσμού(Κωφών & Βαρήκοων), με βάση τον τόπο κατοικίας τους ,οι οποίοι φοιτούν στα τρία(3) Ειδικά Δημοτικά Σχολεία Κωφών & Βαρήκοων Αττικής, δε θα οδηγούσε σε καμία περίπτωση σε οποιαδήποτε μορφής κατάργηση ή συγχώνευση αυτών και επιπλέον θα μείωνε το κόστος που δαπανάται ετησίως για τη μετακίνηση τους. Αυτό στηρίζεται και σε όσα έχουν αναφερθεί σε εγκυκλίους του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ σχετικά με την ορθολογική κατανομή του μαθητικού πληθυσμού.

6. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα το σχολείο αποτελεί το χώρο αναφοράς της Κοινότητας των Κωφών, συνεργάζεται με Πανεπιστημιακούς φορείς (Ιατρική σχολή, Νοσηλευτική σχολή ΤΕΙ Αθηνών, Μεταπτυχιακό τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών ειδικής παιδαγωγικής – λογοθεραπείας – Μαρασλείου), με τα Νοσοκομεία Παίδων και με όλους τους φορείς που συμβάλλουν στην εκπαίδευση – κοινωνικοποίηση και επαγγελματική αποκατάσταση των Κωφών & Βαρηκόων Ατόμων.

7. Το εξειδικευμένο προσωπικό του σχολείου (Εκπαιδευτικοί – Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχολόγος – Λογοθεραπευτής – Ειδικός στη Νοηματική των Κωφών – Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό – Εργοθεραπευτής) στηρίζει με την επιστημονική του κατάρτιση, τα προγράμματα μετεκπαίδευσης δασκάλων – νηπιαγωγών – λογοθεραπευτών – ειδικών παιδαγωγών - μουσικών – ψυχολόγων – ιατρών – νοσηλευτών σεβόμενοι απόλυτα τα Κωφά & Βαρήκοα Άτομα. Το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Βοηθητικό προσωπικό του σχολείου παρέχει τις υπηρεσίες του και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας στο Ε.Ι.Κ και συνεργάζεται μέσω αυτού με το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης του Ε.Ι.Κ.

8. Στα πλαίσια λειτουργίας του δημιούργησε Πανελλαδικά πρωτοποριακά προγράμματα, πρώιμη παρέμβαση από το 1985, συμμετείχε στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε συνεργασία με φορείς, και συνέβαλλε με το προσωπικό του στη σύνταξη βιβλίων, δημιουργία εποπτικού υλικού – υλικού σε ηλεκτρονική μορφή για την εκπαίδευση των Κωφών (βιβλία-σειρά εγχειριδίων «Έλα να γράψουμε» που εκδόθηκαν από τον ΟΕΔΒ, βιντεοκασετών «οι μύθοι του Αισώπου»,cd-rom «λεξικό Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας). Επίσης μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με σχολεία Κωφών στο εξωτερικό στα πλαίσια ανταλλαγής προγραμμάτων και γενικά της κοινωνικοποίησης των Κωφών.

9. Το 8/θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών είναι το μοναδικό σχολείο Κωφών και το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στην Α Διεύθυνση, που εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα της πρωινής ζώνης λειτουργεί από το 2008 και ολοήμερο πρόγραμμα.

Λειτουργεί επιπλέον τμήμα παιδιών με κοχλιακά εμφυτεύματα στηρίζοντας την εκπαίδευσή τους σε ευρωπαϊκά δεδομένα καθώς και τμήμα κωφών παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες, εφαρμόζοντας σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους για την άρτια και ουσιαστική εκπαίδευση – κοινωνικοποίηση.

Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε, ότι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας που είναι ιστορικής σημασίας σχολείο και κέντρο αναφοράς για την Κοινότητα των Κωφών, πρέπει να συνεχίσει και να υποστηριχτεί στο τόσο σημαντικό έργο του στην εκπαίδευση των Κωφών & Βαρήκοων, όπως και να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών που όπως επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί, αποτελεί χώρο αναφοράς για την Κοινότητα των Κωφών.

Οι Εκπαιδευτικοί του σχολείου

Πηγή: alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου