Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Καταπολεμούν τη βαρηκοΐα και την κοινωνική προκατάληψη

Διέξοδο στο πρόβλημα της μειωμένης ακοής, που αντιμετωπίζουν περίπου μισό εκατομμύριο Ελληνες όλων των ηλικιών, ακόμη και βρέφη, δίνει η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία με νέας γενιάς μικροσκοπικά ακουστικά που τηρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ και άρχισαν ήδη να χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας.
Εκτός από τα άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας, ακόμα και μωρά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω ακουστικά, ενώ η συγκεκριμένη λύση προσφέρεται και για παιδιά σχολικής ηλικίας, αφού ένα στα 22 αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται στην παρακολούθηση των μαθημάτων και γενικότερα την επικοινωνία.
Νανοτεχνολογία
«Η ψηφιακή τεχνολογία έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακά άλματα με τα πιστοποιημένα ψηφιακά ακουστικά νέας γενιάς - νανοτεχνολογίας, που συνδυάζουν τον υψηλής ποιότητας ήχο, τον πολύ καλό σχεδιασμό με εύκολες ρυθμίσεις και αυτοματισμούς, ενώ έχουν μικρό μέγεθος και βάρος», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο ειδικός ακοοπροθετιστής από τη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Χρυσικός, BSc, Msc ηλεκτρονικός μηχανικός βιοιατρικής τεχνολογίας.
«Είναι εύχρηστα, προγραμματιζόμενα, τελείως αυτόματα, με συνεχή περιβαλλοντική προσαρμογή και διαχωρισμό του ήχου από τον θόρυβο, διαθέτουν μπαταρία με πολύ μεγάλη διάρκεια και είναι προστατευμένα από τις εκκρίσεις και την υγρασία. Υπάρχει άριστη ενίσχυση του ήχου, που οδηγεί στην ποιοτικότερη επικοινωνία του βαρήκου ατόμου, ενώ καλύπτεται και το θέμα της αισθητικής που απασχολεί, δυστυχώς, πρωτίστως τους περισσότερους βαρήκοους που χρήζουν εφαρμογής ακουστικών».
Συνολικά οι βαρήκοοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 900.000 άτομα περίπου, απ' αυτούς 80.000 είναι παιδιά ηλικίας έως 18 ετών και μόνο οι μισοί περίπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακουστικά. Τα υπόλοιπα περιστατικά αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και με χειρουργείο. Το 50% των ατόμων με βαρηκοΐα είναι κάτω των 65 ετών, ενώ τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε άτομα κάτω των 40 ετών.
Εξειδικευμένα κέντρα
Η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας σε κάθε ηλικία γίνεται με την εφαρμογή των κατάλληλων ακουστικών από ειδικούς ακοοπροθετιστές και σε εξειδικευμένα κέντρα εφαρμογών. Πολλά άτομα που χρήζουν εφαρμογής δεν χρησιμοποιούν ακουστικό, λόγω των κοινωνικών προκαταλήψεων (κοινωνικό στίγμα), της μη αποδοχής της εφαρμογής και χρήσης τους, της κακής ενημέρωσης και της παραπληροφόρησης, της κακής εφαρμογής από μη ειδικούς. Ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας με ακουστικό είναι η πλέον οικονομική λύση και με τα μεγαλύτερα οφέλη τόσο για τον βαρήκοο όσο και για την κοινωνία.
«Με τον τρόπο αυτό», εξηγεί ο κ. Χρυσικός, «όλα τα βαρήκοα άτομα μπορούν να ζήσουν και να χαρούν τη ζωή τους με όλες τους τις αισθήσεις και να γίνουν ανεξάρτητα, έτσι ώστε το θέμα της βαρηκοίας, που είναι και κοινωνικό, να βρίσκει πάντοτε τη λύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Εμπόδιο στις σπουδές, την εργασία και τις επαφές
Ζήτημα με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τη βαρηκοΐα ως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα υγείας με πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Πιο συγκεκριμένα:
  • Μειώνει την επικοινωνία και την ποιότητα ζωής ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας, με αρνητικά αποτελέσματα για τους ίδιους, το οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά και το κοινωνικό σύνολο.
  • Στα παιδιά εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη της γνώσης, του λόγου και της ομιλίας, ενώ μειώνει πολύ την εν γένει ψυχοκινητική τους ανάπτυξη και την προσαρμογή τους στο περιβάλλον.
  • Εμποδίζει τους μαθητές και φοιτητές στη σωστή παρακολούθηση των μαθημάτων και των σπουδών τους.
  • Οι εργαζόμενοι χάνουν σημαντικά σημεία της δουλειάς και της επικοινωνίας τους σε συζητήσεις, επαγγελματικές συναντήσεις κ.ά., ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις απόλυσής τους.
  • Δυσκολεύει τις επαφές και την εν γένει σωστή επικοινωνία σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ιδίως σε θορυβώδες περιβάλλον.
  • Μειώνει τη δυνατότητα απόλαυσης των ήχων της φύσης, της μουσικής, της τηλεόρασης, του θεάτρου, του κινηματογράφου κλπ.
  • Η τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται πολύ δύσκολη και πολλές φορές είναι αδύνατη.
Από επιτήδειους
Ακουστικά που δεν έχουν πιστοποιητικά
«Σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, η χώρα μας υστερεί πρωτίστως στην ενημέρωση των ατόμων με προβλήματα ακοής, γι' αυτό και έχουμε το μικρότερο ποσοστό χρήσης ακουστικών νέας τεχνολογίας. Συγχρόνως, εξακολουθούν χρόνια τώρα διάφοροι επιτήδειοι να διακινούν ανεξέλεγκτα στην αγορά προϊόντα χωρίς πιστοποιητικά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Κανένας δεν τους ελέγχει», τονίζει ο κ. Δημήτρης Χρυσικός. «Υπάρχουν καταστήματα που δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας, εταιρείες που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, ενώ δεν πραγματοποιείται ποιοτικός έλεγχος σε πολλά από τα εισαγόμενα ακουστικά.
Στον αντίποδα αυτού του φαινομένου υπάρχει ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδος, που αριθμεί σήμερα 190 άτομα και αποτελεί επίσημο μέλος του αντίστοιχου ευρωπαικού και τον νόμιμο εκπρόσωπό του στη χώρα μας. Ολα τα μέλη του τηρούν τις προϋποθέσεις εξάσκησης του επαγγέλματος και λειτουργίας των κέντρων εφαρμογών. Ο Σύλλογος έχει βάλει ως κύριο στόχο του τα τελευταία χρόνια την ίδρυση σχολής ΤΕΙ Ακοοπροθετιστών και τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος που θα δώσει τη δυνατότητα για ουσιαστική αναβάθμιση του χώρου, ενώ οι εταιρίες θα λειτουργούν σύμφωνα με τα δεδομένα που θα θέσει η ελληνική πολιτεία», καταλήγει ο κ. Χρυσικός.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου