Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Χιλιάδες μικροί πρέσβεις γεμίζουν με δέντρα όλο τον πλανήτη




«Ας φυτέψουμε σε κάθε χώρα του κόσμου 1.000 δέντρα», είπε με σθένος πριν από τρία χρόνια ένας Γερμανός μαθητής 9 ετών, ο Felix Finkbeiner. Από μικρό κι από τρελό, λένε, μαθαίνεις την αλήθεια... Ο Felix είχε αναλάβει μια παρουσίαση στην τάξη του για την κλιματική αλλαγή. «Μου ανέθεσε η δασκάλα μου αυτό το θέμα», θυμάται σήμερα ο 12χρονος πλέον μαθητής. «Είχα ένα Σαββατοκύριακο χρόνο για να προετοιμαστώ». Στο διάστημα αυτό, το παιδί βλέπει το ντοκιμαντέρ «Μια άβολη αλήθεια», ενημερώνεται από το Iντερνετ και μαθαίνει για την ιστορία μιας ακτιβίστριας στην Κένυα, που σε τριάντα χρόνια φύτεψε 30 εκατομμύρια δένδρα. «Θορυβήθηκα πολύ με το μέγεθος του προβλήματος και αντιλήφθηκα ότι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα πλήξουν ειδικά εμάς, την επόμενη γενιά», λέει στην «Κ» ο Felix, «η πρότασή μου ήταν αυθόρμητη».

Η δασκάλα του εντυπωσιάζεται και στέλνει το κείμενο σε συναδέλφους της σε άλλα σχολεία της Γερμανίας. Ο Klaus Toepfer, πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος, συγκινείται και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την ίδρυση της οργάνωσης «Plant for the Planet» (φύτεψε για τον πλανήτη), που στηρίζεται αποκλειστικά στη συμμετοχή παιδιών. Η φήμη του χαρισματικού Felix γιγαντώνεται αρχικά στη γενέτειρά του το Μόναχο (όπου λαμβάνει χώρα και η πρώτη δενδροφύτευση τον Μάρτιο του 2007) και μέρα με τη μέρα η ιδέα της φύτευσης δένδρων εξαπλώνεται. Σήμερα, παραρτήματα της Οργάνωσης, που συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Εθνη και πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων, λειτουργούν σε 72 χώρες, μεταξύ των οποίων στην Κίνα, στο Μεξικό και στη Ναμίμπια. «Η φύτευση δένδρων, πέρα από το αντικειμενικό όφελος που προσφέρει στο κλίμα, συμβολίζει την έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης», αναφέρει στην «Κ» η κ. Melanie Landau, επικεφαλής των δράσεων της οργάνωσης στη Γερμανία. «Είναι άδικο οι χώρες της Αφρικής να επιβαρύνονται για την υψηλή ενεργειακή κατανάλωση των Ευρωπαίων», επισημαίνει ο 12χρονος σε μία από τις ομιλίες του, που έχουν καταχωρισθεί στο Διαδίκτυο. Η Ελλάδα, δυστυχώς, αν και μόνιμα πλήττεται από πυρκαγιές, δεν συγκαταλέγεται στις 72 χώρες του δικτύου. «Οποιο παιδί στην Ελλάδα θέλει να βοηθήσει, περιμένω mail του ή τηλέφωνο», δηλώνει με ενθουσιασμό στην «Κ» ο Felix.  
Ο νεαρός ιδεολόγος, τον Αύγουστο του 2007, μιλάει στο συνέδριο νέων των Ηνωμένων Εθνών, όπου ένα χρόνο αργότερα εκλέγεται εκπρόσωπος 105 χωρών στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα για το διάστημα 2008 - 2010. «Ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο μιλώντας σε παιδιά, με σκοπό να τα πείσω», διηγείται ο Felix. Και απ’ ό, τι φαίνεται, έκανε… καλή δουλειά!  Μέχρι σήμερα έχουν φυτευθεί 1.040.706 δένδρα, ενώ έχει δρομολογηθεί η φύτευση 1.399.407. Ο στόχος, βέβαια, είναι ακόμα πιο υψηλός, δηλαδή 212.000.000 δένδρα. Πολλά είναι τα παιδιά που ενθουσιάστηκαν από τις ιδέες του μικρού Felix. Ο Liam και η Clara, 11 ετών, είναι δύο από τους συνεχιστές του Felix, που «οργώνουν» τη Γερμανία για να ενημερώσουν τους συνομηλίκους τους. Χιλιάδες, όμως, είναι οι ανήλικοι πρέσβεις του οργανισμού σε όλο τον κόσμο. Από τον Σεπτέμβρη του 2009 ξεκίνησαν μια συμβολική καμπάνια ευαισθητοποίησης «Stop talking - Start planting» (σταμάτα να μιλάς - ξεκίνησε να φυτεύεις), όπου συμμετείχαν πολλές σημαίνουσες προσωπικότητες. Στόχος των παιδιών, φυσικά, να ταρακουνήσουν τους αρτηριοσκληρωτικούς ενήλικες.
Για πληροφορίες: www.plant-for-the-planet.org

Πηγή: Καθημερινή, 24/7/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου