Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

15 tips για καλούς τρόπους στο τραπέζι

Το να μάθετε στο παιδάκι σας να έχει καλούς τρόπους στο τραπέζι δεν είναι κάτι δύσκολο. Περισσότερο θα λέγαμε είναι μια συνήθεια στην καθημερινότητά του, ώστε να τρώει σωστά στο σπίτι, αλλά και όταν βρίσκεστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι.

1. Όταν είστε καλεσμένοι για φαγητό, μάθετε στο παιδί σας να μην ξεκινάει το γεύμα του, αν δεν έχουν σερβιριστεί όλοι όσοι κάθονται μαζί σας. Αν όμως το πάρτι ή το γεύμα είναι σε στυλ μπουφέ, τότε το φαγητό ξεκινά όταν καθένας είναι έτοιμος.

2. Η πρώτη του κίνηση, μόλις ξεκινήσει το σερβίρισμα του φαγητού, είναι να ξεδιπλώσει την πετσέτα με ήρεμες κινήσεις χωρίς να την τινάξει και να την απλώσει στα γόνατά του.

3. Εξηγήστε του, γιατί δεν πρέπει ποτέ να μιλάει με γεμάτο το στόμα. Όχι μόνο είναι δυσάρεστο για εκείνους που κάθονται μαζί του, αλλά κάνει και τη συζήτηση με τα άλλα παιδιά ή τους συγγενείς πιο δύσκολη. Επιπλέον, μπορεί και να πνιγεί στην προσπάθεια του να μασήσει, να μιλήσει και να καταπιεί.

4. Κατά τη διάρκεια του φαγητού, αν θελήσει να πιεί νερό, για να αποφύγει να αφήσει φαγητό στο χείλος του ποτηριού, πείτε του πως πρέπει να σιγουρευτεί πρώτα ότι έχει καταπιεί την μπουκιά του και να σκουπίζει τα χείλη του με μια πετσέτα προτού πιεί από το ποτήρι.

5. Για να φάει ένα ζεστό φαγητό (π.χ. σούπα), μάθετέ το να δοκιμάζει πρώτα μια μικρή ποσότητα από το πλάι του κουταλιού. Αν είναι πολύ ζεστή, ας αφήνει λίγο το φαγητό να κρυώσει πριν ξεκινήσει. Αν έχει ήδη ρουφήξει ένα αρκετά καυτό υγρό, τότε ας πιεί μια γουλιά νερού για να μειώσει το κάψιμο.
6. Ενημερώστε το, ότι δεν πρέπει να φυσάει πάνω σε ζεστά φαγητά, γιατί ενδέχεται να ενοχλήσει εκείνους που κάθονται απέναντί του.

7. Δείξτε του πώς να απομακρύνει μια δυσάρεστη μπουκιά από το στόμα του. Καλύψτε το στόμα με το ένα χέρι και βγάλτε την μπουκιά με το άλλο. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη στο πιάτο και καλύψτε τη με κάποιο μέρος του υπόλοιπου φαγητού.

8. Συμβουλέψτε το, πως αν κατά τη διάρκεια του γεύματος του έρθει αναπόφευκτα φτέρνισμα ή βήχας, τότε να καλύψει τη μύτη ή το στόμα του με την πετσέτα, κάνοντάς το όσο πιο ήσυχα μπορεί.

9. Αν του έρθει να ρευτεί, τότε πρέπει να καλύψει το στόμα του με μια πετσέτα, να το κάνει σιγά και να ζητήσει συγνώμη. Αν του προκληθεί λόξιγκας, ας απομακρυνθεί προσωρινά από το τραπέζι μέχρι να του περάσει.

10. Εξηγήστε του, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την υφασμάτινη πετσέτα για να φυσήξει τη μύτη του, αλλά να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο γυρνώντας το κεφάλι του στο πλάι.

11. Ακολουθώντας τους δικούς σας τρόπους, μάθετέ του ότι πρέπει να αποφεύγει να βουτά το ψωμί στη σάλτσα ή στη σαλάτα ή ακόμα και να καθαρίζει με αυτό το πιάτο.

12. Ενημερώστε το, ότι πρέπει να αποφεύγει να κουνάει τα χέρια του, όταν κρατάει τα μαχαιροπίρουνα. Εκτός του ότι είναι απρεπής κίνηση, υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσει ή να λερώσει τους διπλανούς του.

13. Αν λερώσει κατά λάθος τον/την διπλανό/ή του, συμβουλέψτε το να ζητήσει ευγενικά συγνώμη.

14. Δείξτε του, πως όταν κάθεται στο τραπέζι πρέπει να έχει ίσια την πλάτη του και να ακουμπά ελαφρώς πίσω στην πλάτη της καρέκλας. Κάθε φορά που θέλει να φάει, για να αποφύγει τις πιτσιλιές, να κλίνει προς το πιάτο.

15. Εξηγήστε του, ότι καλό είναι να μην ακουμπά συνέχεια τους αγκώνες του στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αλλά και όταν τελειώσει το φαγητό του να μην απλώνει αγκώνες και χέρια πάνω στο τραπέζι.


Πηγή: YesKid

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου