Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Τέλος το... ξύλο στα παιδιά


Τέλος στη σωματική βία και τιμωρία εις βάρος των παιδιών στην ΕΕ επιχειρεί να βάλει το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι όσοι γονείς καταφεύγουν στο... «ξύλο» θα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον νόμο.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από μια πολύμηνη εκστρατεία για την καθολική κατάργηση της σωματικής τιμωρίας εις βάρος των παιδιών, την οποία είχαν υιοθετήσει μέχρι χθες 21 χώρες- μέλη του Συμβουλίου στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Γαλλία και η Βρετανία όπου η «ελαφρά» σωματική βία θεωρείται νόμιμη «υπό προϋποθέσεις» όχι μόνο στο σπίτι αλλά ακόμα και σε ορισμένα σχολεία.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μοντ ντε Μποέρ Μπουκίτσιο, στόχος της απόφασης είναι η δημιουργία «μιας Ευρωπαϊκής ζώνης απαλλαγμένης από τις σωματικές τιμωρίες» ενώ προσέθεσε πως «οφείλουμε να εξηγήσουμε ότι δεν αμφισβητείται η εξουσία των γονέων αλλά ούτε και η ανάγκη της ύπαρξης ενός πειθαρχικού πλαισίου».
Οπως επεσήμανε η Μπουκίτσιο, το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στους γονείς είναι ότι «θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική τιμωρία και να μάθουν να εφαρμόζουν άλλες μεθόδους».
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη 21 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ισχύει η απαγόρευση σωματικής τιμωρίας εις βάρος των παιδιών εδώ και πολλά χρόνια -με πρώτη την Σουηδία όπου ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε πριν από 31 χρόνια-, τόσο η Γαλλία όσο και η Βρετανία αναμένεται να αντιδράσουν έντονα στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς έχουν δεχτεί και στο παρελθόν πιέσεις για την προώθηση της εν λόγω νομοθεσίας και έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν.

Ερευνες

Σύμφωνα με μια σειρά από πρόσφατες πανεπιστημιακές έρευνες, το ξύλο όχι μόνο «δεν βγήκε από τον παράδεισο» αλλά κάθε είδους σωματική βία στα παιδιά αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων -κοινωνικών και υγείας- στο μέλλον. Οπως επισημαίνεται μάλιστα σε πρόσφατη μελέτη Γάλλων επιστημόνων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Ερευνας στο Παρίσι, οι ενήλικες που υπέστησαν σωματική βία από τους γονείς τους όταν ήταν παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.
Επιπλέον, όπως τονίζεται στην έρευνα, τα παιδιά που εκτίθενται στην ενδοοικογενειακή βία έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να ασκήσουν με τη σειρά τους βία εις βάρος των δικών τους παιδιών αλλά και των συζύγων τους.

Πηγή: Έθνος


Διαβάστε περισσότερα για την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου