Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Κύριε υπουργέ, έχετε υποχρέωση να μας ακούσετε !

Την κάθετη εναντίωσή της στις ανακοινώσεις του υπουργού οικονομικών για την φορολογική και εισοδηματική πολιτική της χώρας εκφράζει με σκληρή ανακοίνωσή της η Εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ. “Τα άτομα με αναπηρία βυθίζονται σε σκληρότερες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού και ανισοτήτων” τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της συνομοσπονδίας, που προαναγγέλλει κινητοποιήσεις ενάντια στα προβλεπόμενα για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους : “Ο προϋπολογισμός του 2010 δεν μας αφήνει περιθώριο για οπoιαδήποτε άλλη προσέγγιση”
Η ανακοίνωση - επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών της ΕΣαμεΑ στο σύνολό της έχει ως εξής:

“ Κύριε Υπουργέ,
Οι ανακοινώσεις σας για την φορολογική και εισοδηματική πολιτική της χώρας έχουν δημιουργήσει βαθιά απογοήτευση και αγανάκτηση στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους. Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ποτέ δεν διεκδίκησαν διακριτική μεταχείριση σε βάρος της κοινωνίας. Αυτό που διεκδικήσαμε και διεκδικούμε είναι η ελληνική Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα ουσιαστικά, πρακτικά και απολύτως χειροπιαστά για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Αυτό, όμως που διαπιστώνουμε είναι ότι τα άτομα με αναπηρία, που είναι αντικειμενικά μία από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας, βυθίζονται σε σκληρότερες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού και ανισοτήτων. Άλλωστε ο Προϋπολογισμός του 2010 δεν αφήνει περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση.
Κύριε Υπουργέ,
Ούτε με τον Προϋπολογισμό, ούτε και με τα μέτρα που ανακοινώσατε για τη φορολογική και εισοδηματική πολιτική δεν απονέμεται δικαιοσύνη στο χώρο των ατόμων με αναπηρία. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε αναντιστοιχία λόγων και έργων. Και Εμείς είμαστε πολίτες αυτής της χώρας• και ως πολίτες αυτής της χώρας έχουμε συναίσθηση των προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Όμως, επειδή είμαστε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αναμέναμε και αναμένουμε από την Κυβέρνησή σας, που επικαλέστηκε και επικαλείται την κοινωνική Δικαιοσύνη, να λάβει μέτρα διακριτά και πρακτικά, τα οποία θα έχουν δίκαιο χαρακτήρα.
Ζητούμε από εσάς να διαθέσετε τον αναγκαίο χρόνο για ακούσετε και να αφουγκρασθείτε τα αιτήματα και τις αγωνίες ενός κοινωνικού χώρου που πλήττεται πολύ σκληρά από την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Κύριε Υπουργέ,
Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους θέλουν να δηλώσουν παρόν στην προσπάθεια της χώρας για να βγει από την κρίση. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχονται να είναι από τα πιο σοβαρά θύματα της κρίσης, και να βλέπουν την Κυβέρνηση να μη δημιουργεί ισχυρή ασπίδα μέτρων κοινωνικής προστασίας.
Οι ανακοινώσεις δεν απαντούν σε βασικά και κρίσιμα ερωτήματα. Τι θα γίνει με τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν μέχρι σήμερα για τα άτομα με σωματική πνευματική και ψυχική αναπηρία; Τι θα γίνει με το σύστημα των φοροαπαλλαγών και τη σύνδεση του με το σύστημα της συλλογής αποδείξεων, σε ότι αφορά τα άτομα με αναπηρία; Προσανατολίζεστε να προχωρήσετε στη λήψη φορολογικών μέτρων που θα αποτελέσουν κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία; Τι θα γίνει με τα τεκμήρια κόστους διαβίωσης; Δεν θα πρέπει κάποτε να υπολογιστεί και να ληφθεί υπόψη το πρόσθετο κόστος που πηγάζει από τις ανάγκες της αναπηρίας, και το οποίο, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, επωμίζονται τα άτομα με αναπηρία, δεδομένου ότι το κοινωνικό Κράτος ολοένα υποβαθμίζεται και αποσαρθρώνεται,
Ζητούμε τις προσεχείς ημέρες συνάντηση μαζί σας και προσδοκούμε ότι θα επιτευχθεί. Άλλωστε ανάλογο αίτημα έχει τεθεί από μέρους της Ε.Σ.Α.μεΑ. κατ’ επανάληψη. Εάν και την ύστατη αυτή στιγμή δεν μας δώσετε την ευκαιρία να σας συναντήσουμε, λυπούμαστε αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μαζική κινητοποίηση στο τέλος του τρέχοντος μήνα έξω από το Υπουργείο σας. * Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά μας. Έχουμε και εμείς δικαίωμα συμμετοχής στο διάλογο. Εσείς έχετε υποχρέωση να μας ακούσετε."

Το σχόλιό μας : Ολες οι φορολογικές εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αγνοούν προκλητικά την οικονομική και κοινωνική διάσταση της αναπηρίας και με μαθηματική ακρίβεια βαθαίνουν σε οριακό βαθμό – εάν και όταν υλοποιηθούν - την περιθωριοποίηση των ΑμεΑ. Σε αμιγώς πολιτικό/ιδεολογικό επίπεδο, οι παραπάνω εξαγγελίες υπηρετούν την πλέον συντηρητική/ενοχική εκδοχή, που αντιλαμβάνεται την αναπηρία ως “βάρος” το οποίο κατά κανόνα επιφορτίζεται η οικογένεια, τον δε άνθρωπο με αναπηρία ως παθητικό/αντιπαραγωγικό αποδέκτη επιδομάτων. Η συγκεκριμένη εκδοχή – σημειωτέον – συνιστά το “διαλεκτικόν αντίθετον” όσων η σημερινή κυβέρνηση είχε προεκλογικά παρουσιάσει ως κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της για θέματα αναπηρίας.
Το κρίσιμο ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται : Θα ανταποκριθεί άραγες στο αίτημα διαλόγου ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης που κατ’ εξοχήν αυτοπροσδιορίστηκε ως συμμετοχική;
Το ερώτημα εμπεριέχει ένα κρίσιμο δίλλημμα. Αν ο υπουργός ανταποκριθεί με ειλικρίνεια στο αίτημα διαλόγου, τούτο δεν μπορεί παρά να σημαίνει αποδοχή της αναγκαιότητας να επανεξεταστούν εκ βάθρων οι σχετικές με τα ΑμεΑ πολιτικές, ειδάλλως αντικειμενική βάση συζήτησης δεν μπορεί να υπάρξει. Αν όχι, η αποκοπή των δεσμών που η νυν κυβερνητική παράταξη έχει επί χρόνια καλλιεργήσει με τον οργανωμένο χώρο των ΑμεΑ μοιάζει μονόδρομος.

Πηγή : Κύριε υπουργέ, έχετε υποχρέωση να μας ακούσετε !, Επί Ίσοις Όροις, Ελευθεροτυπία, 11/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου