Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών : ο εφιάλτης των Χριστουγέννων



Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Σε λίγες μέρες θα αρχίζουμε να ψάχνουμε δώρα. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια καταλαμβάνουν πλέον μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και αποτελούν μια από τις προσφιλείς τους ενασχολήσεις. Γονείς που δεν έχουν εξοικείωση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών βρίσκονται συχνά σε δύσκολη θέση όταν καλούνται να επιλέξουν παιχνίδι για τα παιδιά τους, καθώς δεν είναι σίγουροι αν το παιχνίδια που αγοράζουν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους παιδιού τους ή αν έχει ακραίο περιεχόμενο.


Κάθε βιντεοπαιχνίδι υποχρεωτικά έχει σήμανση ώστε να ξέρουμε σε ποιες ηλικίες απευθύνεται και ποιο είναι το περιεχόμενό του. Υπεύθυνος φορέας για τη σήμανση των βιντεοπαιχνιδιών είναι η PEGI συντομογραφία του Πανευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια, που παρέχει στους γονείς, τους αγοραστές και τους καταναλωτές μέσω διαδικτύου πληροφόρηση σχετικά με το αν το περιεχόμενο ενός παιχνιδιού είναι κατάλληλο για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη του 2003 και αντικατέστησε μια σειρά από εθνικά συστήματα ηλικιακών διαβαθμίσεων με ένα ενιαίο σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Τι σημαίνουν οι επισημάνσεις;
Οι επισημάνσεις PEGI εμφανίζονται στο εμπρός και στο πίσω μέρος της συσκευασίας προσδιορίζοντας ένα από τα ακόλουθα ηλικιακά επίπεδα: 3, 7, 12, 16 και 18. Προσφέρουν μια αξιόπιστη ένδειξη για την καταλληλότητα του περιεχομένου του παιχνιδιού όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων. Η ηλικιακή διαβάθμιση δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο δυσκολίας ή τις ικανότητες που απαιτούνται για ένα παιχνίδι.
 PEGI 3 :
Κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Γίνεται αποδεκτή κάποιου βαθμού βία σε κωμικό πλαίσιο (συνήθως μορφές βίας του τύπου που απαντάται στα κινούμενα σχέδια Μπαγκς Μπάνι ή Τομ & Τζέρι). Το παιχνίδι δεν πρέπει να περιέχει ήχους ή εικόνες που μπορούν να τρομάξουν ή να φοβίσουν τα μικρά παιδιά. Δεν πρέπει να υπάρχει χυδαία γλώσσα ούτε σκηνές με γυμνό ή οποιαδήποτε αναφορά σε σεξουαλική δραστηριότητα.

PEGI 7 :
Περιέχουν κάποιες πιθανώς τρομακτικές σκηνές ή ήχους.Μπορούν να επιτρέπονται κάποιες σκηνές ελαφρού γυμνού, ποτέ όμως με σεξουαλικό περιεχόμενο.

PEGI 12:
Βία ελαφρώς πιο παραστατικής φύσης προς φανταστικούς χαρακτήρες και/ή μη παραστατική βία προς χαρακτήρες με ανθρώπινη εμφάνιση ή αναγνωρίσιμα ζώα, καθώς και βιντεοπαιχνίδια που δείχνουν ελαφρώς πιο παραστατικές σκηνές γυμνού. Τυχόν χυδαία γλώσσα σε αυτή την κατηγορία πρέπει να είναι ήπια και να μην περιέχει επιφωνήματα σεξουαλικού περιεχομένου.

PEGI 16:
Η απεικόνιση βίας (ή σεξουαλικής δραστηριότητας) φτάνει σε ένα επίπεδο που φαίνεται ίδιο με αυτό που θα αναμενόταν στην πραγματική ζωή. Μπορεί να περιέχεται πιο ακραίου βαθμού χυδαία γλώσσα, η ιδέα της χρήσης καπνού και ναρκωτικών και η απεικόνιση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

PEGI 18 :
Αφορά απεικόνιση ακραίας βίας και/ή να περιλαμβάνει στοιχεία συγκεκριμένων τύπων βίας.



Παράλληλα, και σε συνδυασμό με την ηλικιακή σήμανση, το PEGI χρησιμοποιεί και σήμανση για το περιεχόμενο κάθε παιχνιδιού. Οι περιγραφικές ενδείξεις στο πίσω μέρος της συσκευασίας αναφέρουν τους κύριους λόγους για τους οποίους ένα παιχνίδι έλαβε μια ορισμένη ηλικιακή διαβάθμιση. Υπάρχουν οχτώ τέτοιες περιγραφικές ενδείξεις: βία, χυδαία γλώσσα, φόβος, ναρκωτικά, σεξ, διακρίσεις, τζόγος και online παιχνίδι με άλλα άτομα.


Το PEGI χρησιμοποιείται και είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη και έχει την ενθουσιώδη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρείται υπόδειγμα ευρωπαϊκής εναρμόνισης στον τομέα της προστασίας των παιδιών.

Στην ιστοσελίδα της PEGI (στην ελληνική γλώσσα) μπορεί να ενημερωθεί κανείς για πολλά θέματα σχετικά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δίνονται οδηγίες στους γονείς για το τι θα πρέπει να προσέχουν όταν τα παιδιά τους παίζουν με ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς και συγκεκριμένες διευθύνσεις όπου μπορούν να βρουν συστήματα / εργαλεία γονικού ελέγχου (για το Xbox 360, Wii, DS, PS2 DVD, PS3, PSP, Windows). Σχολιάζονται εν συντομία θέματα που σχετίζονται με την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών (επιθετικότητα, εθισμός, επιληπτική κρίση). Δίνονται πληροφορίες για την σήμανση που χρησιμοποιεί η PEGI (Ηλικιακή διαβάθμιση και περιγραφικές ενδείξεις στο πίσω μέρος της συσκευασίας όπου αναφέρονται οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ένα παιχνίδι έλαβε μια ορισμένη ηλικιακή διαβάθμιση). Τέλος, στην ιστοσελίδα υπάρχει μια βάση δεδομένων όπου κάθε γονιός μπορεί να βάλει τον τίτλο ενός παιχνιδιού και να δει τι σήμανση έχει.
Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της PEGI . Επισκεφτείτε την για να μάθετε περισσότερα στοιχεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου