Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μνήμης και μάθησης στα παιδιά με Σύνδρομο Down



Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μνήμης και μάθησης των παιδιών με σύνδρομο Down.


Το Σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική αιτία νοητικής καθυστέρησης που οφείλεται στην ύπαρξη ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21 ζεύγος του ατόμου. Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι περίπου 1/800 γεννήσεις. Σήμερα γνωρίζουμε οτι η πλειοψηφία των ατόμων με σύνδρομο Down εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες σε πολλές γνωστικές λειτουργίες.



Ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Lucile Packaged της Καλιφόρνια, εστίασε τις έρευνές της στον νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη, της χημικής ουσίας που βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.



Οι ερευνητές εικάζουν οτι μια έγκαιρη παρέμβαση στο επίπεδο νορεπινεφρίνης μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των νοητικών και γνωστικών λειτουργιών στα παιδιά με Σύνδρομο Down και να αναστρέψει το μαθησιακό έλλειμμά τους και την ικανότητα μνήμης.



Σε σχετικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, χορηγήθηκαν σε ποντίκια αυξημένες ποσότητες νορεπινεφρίνης και διαπιστώθηκε οτι τα πειραματόζωα εμφάνισαν για μικρό χρονικό διάστημα βελτίωση στις εγκεφαλικές λειτουργίες τους.



Αν και οι έρευνες είναι σε αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι με βάση τα αρχικά αποτελέσματα.


Περισσότερες πληροφορίες για την νέα ανακάλυψη μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Το Βήμα , στην Ελευθεροτυπία και στο Science Daily


Η εικόνα ανήκει στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down.

Στοιχεία επικοινωνίας : Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, Καρανιβάλου 31, Κ. Τούμπα Θεσσαλονίκης, ΤΚ 54454. Τηλ. 2310 925000, 2310 940500, fax 2310 940500,

e-mail : down@hol.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου