Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών



Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια, 20 Νοεμβρίου 1989, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Σήμερα, 193 χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση, ωστόσο, η Σομαλία και οι ΗΠΑ, ενώ την έχουν υπογράψει δεν της έχουν δώσει νομική ισχύ. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992.
Η Σύμβαση αυτή αποτελεί τον προάγγελο σημαντικής προόδου στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων παιδιών στην επιβίωση, την υγεία και τηνεκπαίδευση μέσω της παροχής στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παδιών, τα οποία και κατηγοριοποιούνται σε: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Οι Βασικές Αρχές της Σύμβασης
  • Μη- διάκριση (άρθρο 2) δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ' αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ' αιτίας της κοιωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.
  • Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου- φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.
  • Συμμετοχή (άρθρο 12): έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Μπορείτε να διαβάσετε τη σύμβαση με απλά λόγια ή το πλήρες κείμενο στα ελληνικά στη σελίδα της UNICEF. Επίσης, ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό και τον τρόπο που μπορείτε να το δανειστείτε μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ εάν ενδιαφέρεστε το σχολείο σας να γίνει υπερασπιστής παιδιών επισκεφτείτε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο. Τέλος, η UNICEF έχει καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τη σύγχρονη εποχή.

Πολύ σημαντική είναι και η έκθεση της UNICEF "Πρόοδος για τα Παιδιά: Παιδική Προστασία", η οποία δίνει μια συνοπτική εικόνα σχετικά με τις προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μπορείτε να κατεβάσετε, επίσης, το πλήρες αγγλικό κείμενο με τα διαγράμματα σε μορφή pdf. Επίσης, το κείμενο "Τα ΜΜΕ και τα Δικαιώματα των Παιδιών" είναι ένας πολύ καλός οδηγός που πρέπει να λαμβάνει υπόψη κάθε δημοσιογράφος.
Ένας άλλος φορέας, ο οποίος αποτελεί πολύ καλή πηγή πληροφόρησης για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων, είναι ο Συνήγορος του Παιδιού, στην ιστοσελίδα του οποίου μπορείτε να βρείτε ποικίλλη σχετική ύλη, ενώ στο κανάλι που διαθέτει στο διακτυακό τόπο youtube έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τηλεοπτικά σποτ, εκδηλώσεις και αφιερώματα.

Ας μην ξεχνάμε (αφρικανική παροιμία):

"Ο κόσμος δεν μας προσφέρθηκε από τους γονείς μας, μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου