Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, διαπιστώθηκε πως περισσότεροι από επτά στους 10 Αμερικανούς διαθέτουν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο σημείο αυτό ωστόσο, προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: Πώς οι γονείς θα προστατεύσουν τη παιδιά τους από τους κινδύνους που ελλοχεύουν τα social media;
Εδώ και χρόνια, ειδικοί και αναλυτές του κλάδου προειδοποιούν για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε παιδιά και εφήβους.
Σύμφωνα μάλιστα, με δημοσίευμα του Bloomberg, η πρώην υπάλληλος της Facebook, Φράνσις Χάουγκεν, απαρίθμησε τα εθιστικά χαρακτηριστικά των εφαρμογών και των αλγορίθμων τονίζοντας συγχρόνως, και τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν στην ψυχική υγεία και ηρεμία. Όλο και περισσότερα άτομα μηνύουν τεχνολογικούς κολοσσούς και εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για βλάβες στην ψυχική τους υγεία, καθώς και για προβλήματα εθισμού.
Πόσο επικίνδυνο είναι το Tik Tok;
Χάρη στην ταχύτατη ανάπτυξη της συγκεκριμένης εφαρμογής, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Tik Tok έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Παρόλα αυτά, η μη λελογισμένη χρήση του εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg αποκαλύφθηκε πως τουλάχιστον 15 θάνατοι παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών σχετίζονται με επικίνδυνα challenges που ξεκίνησαν από το Tik Tok. Πολλοί γονείς μάλιστα, κατέφυγαν στη δικαιοσύνη μηνύοντας τον γίγαντα των social media για τον θάνατο των παιδιών τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, Μαρκ Μπέρκμαν, διευθύνων σύμβουλος στον οργανισμό για την ασφάλεια των social media, και Έμιλι Μάλντερ, διευθύντρια προγράμματος στο Family Online Safety Institute, αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς προκειμένου τα παιδιά να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα social media.
Από πού να ξεκινήσω όταν πρόκειται να μιλήσω στο παιδί μου;
Αρχικά, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν όλους τους κινδύνους με τους οποίους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως παραδείγματος χάρη, η σεξουαλική παρενόχληση και ο διαδικτυακός εκφοβισμός. «Αρκετοί γονείς δεν συνειδητοποιούν πόσοι διαφορετικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν εκεί έξω, πόσο σοβαροί είναι μερικοί από αυτούς ή πόσο συνηθισμένοι είναι κάποιοι από αυτούς», δηλώνει ο Μπέρκμαν.
Πώς να μιλήσω στο παιδί μου;
Δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για όλες τις οικογένειες, σύμφωνα με την Μάλντερ. Αρχίστε να κάνετε ερωτήσεις όπως: Ποιες είναι οι προθέσεις σας όταν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή; Γιατί είναι ελκυστικό για εσάς;
Οι συνομιλίες θα πρέπει επίσης να είναι συνεχείς, ξεκινώντας από τη στιγμή που το παιδί σας αρχίζει να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μιλήστε για τους κινδύνους ή τα προβλήματα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν. «Αν ένα παιδί δεν γνωρίζει ποιος είναι κίνδυνος, είναι πολύ πιο δύσκολο είτε να τον αποφύγει είτε να τον αντιμετωπίσει σε περίπτωση που χρ», υποστηρίζει ο Μπέρκμαν.
Τι να κάνω στη συνέχεια;
Σύμφωνα με τον Μπέρκμαν, το επόμενο στάδιο αφού μιλήσετε με το παιδί σας, είναι να εφαρμόσετε κανόνες αναφορικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στις συσκευές του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας παραβιάζει τους κανόνες της οικογένειάς σας, ο Berkman συνιστά μια συνέπεια που είναι ανάλογη με την κακή συμπεριφορά, όπως η προσωρινή απώλεια πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στη συσκευή.
Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου δεν είναι ενήλικο αλλά θέλει να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Τα ηλικιακά όρια υπάρχουν για κάποιο λόγο, τονίζει η Μάλντερ. Συνιστά στους γονείς να αναζητήσουν άλλες κατάλληλες για την ηλικία πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά αν επιμένουν. Προτείνει να αναζητήσετε μέρη όπου η έκθεσή τους σε αρνητικό περιεχόμενο ή σχόλια θα είναι περιορισμένη.
Πηγή: newmoney
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου