Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Σποράδες στον κόσμο της Disney (του Γιώργου Σανιδά)

Το Topolino είναι το πρώτο ιταλικό περιοδικό με ιστορίες κόμικς της Ντίσνεϋ και κυκλοφόρησε από την εκδοτική Arnoldo Mondadori. Είναι η ναυαρχίδα των περιοδικών της Disney Italia και το μακροβιότερο περιοδικό Ντίσνεϋ του κόσμου, παρά το γεγονός ότι η Ντίσνεϋ είναι αμερικανική. Πλέον, εκδίδεται από την Panini Comics και αριθμεί περισσότερα από 3000 τεύχη.

πηγή

Στα τεύχη 1378 (σελ. 28) και 1379 (σελ 30) τον Απρίλιο και Μάιο του 1982 δημοσίευσε μια ιστορία του εξελίσσεται στη βορειότερη νησίδα του συμπλέγματος των Σποράδων την Ψαθούρα.

πηγή

Εμπνευστής και δημιουργός της ιστορίας είναι ο Massimo De Vita ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές Disney, γνωστός και στην Ελλάδα για ιστορίες όπως ‘’Το σπαθί των πάγων’’, ‘’Η ζωδιακή πέτρα’’.

Η συγκεκριμένη ιστορία που αφορά την περιοχή μας μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και στα ελληνικά από το περιοδικό “Mίκυ Μάους’’ το 1994 (τεύχη 1446 & 1447).

Εν προκειμένω, ο Massimo De Vita βάζει έναν από τους ήρωές του, τον «Καθηγητή Ζάποτεκ» (εφευρέτης της χρονομηχανής και στενός φίλος του Μίκυ) να ψάχνει με το ωκεανογραφικό σκάφος του Cormorano το Αιγαίο προκειμένου να ανακαλύψει μια πόλη που βυθίστηκε στη θάλασσα την οποία τελικά ανακαλύπτει στην Ψαθούρα.

Αν και οι πληροφορίες λένε πως ο ογδοντάχρονος σήμερα Massimo δεν έχει επισκεφτεί την Ελλάδα, είναι εντυπωσιακό το πώς συνέδεσε τη χαμένη πόλη με το συγκεκριμένο ακροτελεύτιο ηφαιστειογενές ερημονήσι των Σποράδων όπου πράγματι σε βάθος 10-17μ Καλύμνιοι δύτες είχαν αναφέρει στον περασμένο αιώνα πως είδαν ερείπια πόλης!

πηγή

Στη συνέχεια της ιστορίας κόμικς του Μιλανέζου σχεδιαστή, ο Ζαποτέκ αργεί να επιστρέψει στους φίλους του –στη ΜΙΚΥ ΣΙΤΥ διαδίδεται πως κάπου εξόκειλε το Cormorano – και ο Μίκυ με τον Γκούφη αναλαμβάνουν να τον βρούν και τελικά τον ανακαλύπτουν στην μακρινή Ψαθούρα.

Να λοιπόν πως, πότε και γιατί οι διασημότεροι ήρωες του Walt Disney έφτασαν στις Σποράδες…

Πηγή: skiathoslife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου