Τα νεανικά πρόσωπα των ρόλων κρυμμένα πίσω από τις μάσκες τους. Τα κοστούμια τους κεντημένα με αρχαίους στίχους της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Το σκηνικό η φυλακή του Αυλώνα, το εικαστικό πλαίσιο λιτό, δωρικό. Η φωτογραφία αναδεικνύει την αυστηρότητα του χώρου, το βάρος του. Ο λόγος ακούγεται καθαρά, καίρια.
Η δεκάλεπτη ταινία μικρού μήκους της Εύας Νάθενα, που βασίστηκε στον μύθο της βασιλοπούλας η οποία θάβει τον αδελφό της καθώς «δεν γεννήθηκα για να μισώ, γεννήθηκα για να ενωθώ με την αγάπη», καθήλωσε το κοινό που βρέθηκε στην προβολή της στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η ταινία προέκυψε από τη μαθητεία φυλακισμένων αγοριών 18 έως 21 ετών στο εργαστήριο για τα εικαστικά / θέατρο, το οποίο δημιούργησε κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η εικαστικός, σκηνογράφος και σκηνοθέτις Εύα Νάθενα στο σχολείο των φυλακών του Αυλώνα, που διευθύνει ο Πέτρος Δαμιανός. Τα παιδιά διδάχτηκαν τον θεατρικό λόγο κάνοντάς τον εικαστική πράξη, κεντώντας τα ίδια τα κοστούμια τους, που στη συνέχεια φόρεσαν και υποδύθηκαν τους ήρωες / ρόλους της «Αντιγόνης».
«Το σώμα φυλακίζεται, αλλά όχι το πνεύμα. Και το πνεύμα των παιδιών του σχολείου της φυλακής είναι εδώ μαζί μας», ανέφερε η Εύα Νάθενα. «Μέσα σε έναν χώρο που σε βαραίνει, όπως η φυλακή, αναζητούν την ευκαιρία για να ξεχαστούμε, να πάρουμε δύναμη και ελπίδα», είπε με συγκινητική σεμνότητα ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο οποίος έχει αποφυλακιστεί. «Ομως, όλοι οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές βρίσκονται τούτη την ώρα στα κελιά τους. Αλλά δεν πειράζει, μας σκέπτονται. Αυτή η ταινία είναι ένα σπουδαίο έργο, που παρουσιάζει την προσπάθεια των παιδιών για μια νέα αρχή. Στη φυλακή υπάρχουν ψυχές που αναλογίζονται την προηγούμενη ζωή τους και ονειρεύονται την αυριανή, για την οποία ελπίζουν να μην έχει τα λάθη που έκαναν πριν», παρατήρησε ο Πέτρος Δαμιανός, το έργο του οποίου στο σχολείο των φυλακών έχει ήδη αναγνωριστεί.
«Είναι σημαντικό τα παιδιά να αισθάνονται ότι ο κόσμος δεν τα έχει ξεχάσει. Καθένας έχει ένα ξεχωριστό ταλέντο», παρατήρησε η κ. Νάθενα, για να πάρει τη σκυτάλη ο κ. Δαμιανός λέγοντας ότι «το πρόβλημα για όσα παιδιά περνούν τις πύλες της φυλακής είναι, όταν σκοντάφτουν, να βρουν να σηκωθούν. Η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό μέσο. Γι’ αυτό χρειάζεται να παρέχονται στους φυλακισμένους υποχρεωτικά όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες». Στο κοινό, παρόντες και γονείς παιδιών που συμμετείχαν στην ταινία, ακούγοντας τον ποιητή και μεταφραστή της «Αντιγόνης» Νίκο Παναγιωτόπουλο να λέει: «Στη φυλακή συνάντησα μεγάλη ανθρωπιά από την πλευρά αυτών που είχαν παραβεί τον Νόμο».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου