Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Διεθνής Εβδομάδα Κωφών Ατόμων 2022: Δημιουργώντας συμπεριληπτικές κοινότητες για όλους


Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών Ατόμων (IWD) είναι μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD). Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκες ήταν το 1958 στη Ρώμη. Κάθε χρόνο, η Κοινότητα των Κωφών σε παγκόσμιο επίπεδο, γιορτάζει την τελευταία πλήρη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, προς τιμήν του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου της WFD, πραγματοποιώντας πολλές και διαφορετικές δράσεις σε όλον τον κόσμο. Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στα μέλη της Κοινότητας των Κωφών, που περιλαμβάνουν τις οικογένειες των κωφών ατόμων, επαγγελματίες διερμηνείς νοηματικών γλωσσών, συναδέλφους, αλλά και οργανώσεις, κρατικούς- και μη- φορείς κι ενώσεις ατόμων με αναπηρία. 

Το φετινό θέμα είναι «Δημιουργώντας συμπεριληπτικές κοινότητες για όλους» ("Building Inclusive Communities for All")

Κάθε ημέρα της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών έχει και μία διακριτή θεματολογία. Για το 2022, η θεματολογία αναλυτικά είναι: 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 - Οι νοηματικές γλώσσες στην εκπαίδευση

Η απόκτηση της νοηματικής γλώσσας από τη στιγμή της γέννησης από άπταιστους χρήστες της νοηματικής γλώσσας είναι κρίσιμη για τη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των κωφών παιδιών. Μια ισχυρή γλωσσική βάση είναι απαραίτητη για την εκμάθηση άλλων γλωσσών. Καθώς πολλά κωφά παιδιά γεννιούνται σε οικογένειες που δεν γνωρίζουν ακόμη τις εθνικές τους νοηματικές γλώσσες, πρέπει να υπάρχουν υπηρεσίες για την παροχή εκμάθησης νοηματικής γλώσσας και υποστήριξης στις οικογένειες, ώστε να μπορούν να μάθουν και να χρησιμοποιούν τις εθνικές τους νοηματικές γλώσσες.


Από το 2011, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) δηλώνει ότι περίπου το 80% των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των κωφών, είναι σε ηλικία εργασίας. Αναφορές που έχουμε από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η υποαπασχόληση και η ανεργία είναι υψηλή στις κοινότητες κωφών. Η πρόσβαση σε μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς αγορά εργασίας με ίσες συνθήκες εργασίας και μισθούς με τους συνομηλίκους τους χωρίς αναπηρία είναι ένα βήμα προς την ένταξη των κωφών στις κοινότητές τους και σε πιο ισότιμες κοινωνίες.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 - Υγεία για όλους

Η πλήρης πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγεία είναι βασική προϋπόθεση των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων μας. Ωστόσο, οι κωφοί αντιμετωπίζουν εμπόδια, στιγματισμό και διακρίσεις όταν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, υπηρεσίες και στρατηγικές που σχετίζονται με την υγεία και την υγεία. Εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για προσβάσιμες πληροφορίες σχετικές με την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη στις εθνικές νοηματικές γλώσσες. Η πανδημία Covid-19 έχει επισημάνει την τρομερή κατάσταση των κωφών ατόμων όσον αφορά την πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες υγείας που σώζουν ζωές. Τα κωφά άτομα, συχνά, υστερούν στην ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη στις εθνικές τους νοηματικές γλώσσες. Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να παρέχουν προσβάσιμες πληροφορίες και υπηρεσίες σχετικά με την υγεία στην εθνική νοηματική γλώσσα για όλους, συμπεριλαμβανομένων των κωφών.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 - Προστασία κωφών σε περιόδους κρίσης

Η χρονιά που πέρασε μας έδειξε νέες ανάγκες και νέους τρόπους διασφάλισης της ευημερίας των κωφών σε καταστάσεις κρίσης. Υπό τις συνθήκες διαφορετικών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών ασθενειών, της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών και των ένοπλων συγκρούσεων, οι κωφοί σε όλο τον κόσμο βιώνουν γλωσσική στέρηση, κοινωνικοοικονομικά μειονεκτήματα και ακουστική προκατάληψη (audism). Σήμερα, τονίζουμε τη σημασία της διασφάλισης και της διατήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κωφών κατά τη διάρκεια των διαφορετικών, πολλαπλών και αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων που αντιμετωπίζουμε.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 - Οι Νοηματικές Γλώσσες Μας Ενώνουν!

Τη φετινή Διεθνή Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, γιορτάζουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες - κοινότητες κωφών, κυβερνήσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών - να αναγνωρίσουμε και να προωθήσουμε τις διαφορετικές εθνικές νοηματικές γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Μαζί υπογράφουμε μια δήλωση υποστήριξης για τις νοηματικές γλώσσες ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για τους κωφούς και υπογράφουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 - Διατομεακές Κοινότητες Κωφών

Οι κοινότητες κωφών είναι διαφορετικές, διατομεακές κοινότητες. Σήμερα, γιορτάζουμε τις πολυποίκιλες κοινότητες κωφών και τους πολλούς τρόπους ζωής και ύπαρξης στον κόσμο που μοιράζονται οι διαφορετικές κοινότητές μας. Μεταξύ αυτών των ταυτοτήτων είναι το φύλο, η ηλικία, η σεξουαλικότητα, οι γλωσσικές προτιμήσεις, η εθνικότητα, το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, η αναπηρία και η θρησκεία. Οι κυβερνήσεις και οι κοινότητες κωφών πρέπει να αναγνωρίσουν και να προωθήσουν τη διατομεακή φύση των κοινοτήτων κωφών στο πλαίσιο υπηρεσιών, έργων και διεκδικήσεων. Οι κοινότητες και οι οργανώσεις κωφών πρέπει να περιλαμβάνουν όλους τους κωφούς στις χώρες τους. Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε ισχυρές κοινότητες που να σέβονται και να περιλαμβάνουν όλους τους κωφούς.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 - Ηγεσία Κωφών για το Αύριο

Για περισσότερο από έναν αιώνα, κοινότητες κωφών σε όλο τον κόσμο έχουν οργανωθεί σε αντιπροσωπευτικές ενώσεις για να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αυτοί οι οργανισμοί χρειάζονται χρηματοδότηση, ανάπτυξη ικανοτήτων και ενδυνάμωση για να εφαρμόσουν την αρχή «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Σήμερα, υποστηρίξτε τις τοπικές, εθνικές και διεθνείς οργανώσεις κωφών!

Στην Ελλάδα, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος στα πλαίσια της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών Ατόμων 2022 διοργανώνει το Deafestival.


Με πληροφορίες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου