Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Πριν κατέβει στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο, η Anastasia Pagonis βοηθούσε τυφλά άτομα στο TikTok

Η δυναμική κολυμβήτρια, που κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τις ΗΠΑ στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο, χρησιμοποιεί τη δύναμη των social media για να δείξει πώς είναι στ’ αλήθεια η ζωή των ατόμων με αναπηρία.

H Anastasia Pagonis είναι μόλις 17 χρονών, όμως κάνει τεράστια διαφορά στον κόσμο. Με 2 εκατομμύρια followers στο TikTok και 213 χιλιάδες στο Instagram, μας επιτρέπει να ρίξουμε μία ματιά στην καθημερινότητα μίας τυφλής αθλήτριας.

Η Anastasia είχε το 100% της όρασής της μέχρι τα 9 της χρόνια. Τότε, ξαφνικά, άρχισε να δυσκολεύεται. Δύο χρόνια μετά, βρέθηκε ότι έπασχε από τη νόσο του Stargardt, δηλαδή τη νεανική μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Παράλληλα, διαγνώστηκε με διαβητική ρετινοπάθεια.

Από παιδί έπαιζε ποδόσφαιρο. Της άρεσε να τρέχει, αισθανόταν ελεύθερη. Ήταν, όμως, αδύνατο να συνεχίσει, έχοντας τόσο σοβαρά προβλήματα με την όρασή της. Ο γιατρός της, λοιπόν, της πρότεινε να στραφεί σε κάποιο άλλο, ατομικό άθλημα. Έκανε μερικά μαθήματα κολύμβησης και αυτό ήταν. Η πισίνα έγινε το μέρος στο οποίο ένιωθε χαρούμενη και ασφαλής.

Τυφλώθηκε λίγο αφότου έκλεισε τα 14. Πέρασε εννέα μήνες σε κακή ψυχολογική κατάσταση, έπαθε κατάθλιψη και κρίσεις άγχους. Είχε χάσει το σκοπό της ζωής της, μάταια αναζητούσε λόγους ύπαρξης. Τότε ήταν που βρήκε καταφύγιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι με στόχο να γίνει influencer, αλλά για να περάσει το χρόνο της.

Μία YouTuber έγινε ο άνθρωπος που την ενέπνευσε να γίνει καλύτερα. Ήταν η Molly Burke, μία YouTuber με παρόμοια προβλήματα ψυχικής υγείας. «Αν μπόρεσε εκείνη, μπορώ κι εγώ», σκέφτηκε η Anastasia. Κι αποφάσισε να γίνει καλύτερα.

Χάρη στη στήριξη που δέχθηκε από την οικογένειά της, ξεκίνησε ξανά να κολυμπά και δε σταμάτησε ποτέ.

Μπήκε στην Παραολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ τον περσινό Φεβρουάριο, μετά την εξαιρετική της επίδοση στη Μελβούρνη. Πήρε χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα ελεύθερο και τα 200 μέτρα στο μικτό. Στα δοκιμαστικά για το Τόκιο, το φετινό Ιούνιο, έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ και ένα εθνικό. Χτες, 26 Αυγούστου του 2021, έσπασε ξανά το παγκόσμιο ρεκόρ και κέρδισε το 1ο χρυσό μετάλλιο στους φετινούς Παραολυμπιακούς για τη χώρα της, στην κατηγορία των 400 μέτρων ελεύθερο.

Η Anastasia Pagonis είναι μαχήτρια. Και η αναπηρία της, δεν την καθορίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου