Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Τα παιδιά πιο ευάλωτα στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει περισσότερο τα παιδιά, αφού εισπνέουν περισσότερους αέριους ρύπους και τοξικά μικροσωματίδια, εξαιτίας χαμηλού ύψους τους.

Οι ρύποι συμπυκνώνονται όσο πλησιάζουν στο έδαφος, εξήγησε ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Παναγιώτης Μπεχράκης, στη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερη για τα παιδιά καθώς «η αναλογία εισπνεόμενων σωματιδίων ως προς το σωματικό βάρος είναι πολύ υψηλότερη στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες».

Κατά την ομιλία του με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Υγεία», ο κ. Μπεχράκης υποστήριξε ότι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ευθύνεται κάθε χρόνο χάνουν πρόωρα την ζωή τους 491.000 άνθρωποι στην Ε.Ε και εξ αυτών 13.810 στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κάθε εισπνεόμενος ρύπος προκαλεί ερεθισμό σε όλο το αναπνευστικό σύστημα και εισέρχεται ανεμπόδιστος στην κυκλοφορία, επιδρώντας σε όλο τον οργανισμό. Το διοξείδιο του αζώτου, του θείου, το Ο3, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα μικροσωματίδια PM προκαλούν βλάβες σε εγκέφαλο, οφθαλμούς, πνεύμονες, στο καρδιαγγειακό σύστημα κ.ά.

Όπως επεσήμανε ο πνευμονολόγος τα PM2,5 είναι ιδιαίτερα τοξικά για το κυκλοφορικό σύστημα και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, επιβαρύνοντας την υγεία εγκύων και μικρών παιδιών.

Μάλιστα, «τα μικροσωματίδια PM2,5 ευθύνονται για το 80% των πρόωρων θανάτων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα. Αποδεδειγμένα δε τα μικροσωματίδια PM2,5 διεγείρουν το μηχανισμό γενικευμένης φλεγμονής και καρκινογένεσης στο ανθρώπινο σώμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Μπεχράκης.

Άξιο αναφοράς είναι ότι από επιστημονικά στοιχεία για τον καρκίνο του πνεύμονα προκύπτει ότι 21,6mg/m3 PM2,5 ισοδυναμούν με το κάπνισμα ενός τσιγάρου.

Με αναφορά στις δυσμενείς επιδράσεις των διαφόρων ρύπων στα οργανικά συστήματα του σώματος, ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε την σημασία της συνεχούς καταγραφής των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον εκτιθέμενο πληθυσμό. Επί του θέματος, ο πνευμονολόγος ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται πέρα από τον ποσοτικό προσδιορισμό των ρύπων, να προσδιορίζονται οι υγειονομικές επιδράσεις κάθε συγκεκριμένης μορφής ρύπανσης στον εκάστοτε εκτιθέμενο πληθυσμό.

Υποστηρίζοντας την πάγια θέση του ο κ. Μπεχράκης υπενθύμισε ότι κάθε μορφή ατμοσφαιρικού ρύπου έχει τη δική της βιολογική ταυτότητα που οφείλει να προσδιοριστεί.

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι οι επιπτώσεις της ρύπανσης είναι ανάλογες από τον τύπο και τον βαθμό της έκθεσης, το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, την ηλικία και τους ιδιαίτερους παράγοντες κινδύνου του κάθε ατόμου, προτείνει τη διεπιστημονική συνεργασία για τη συσχέτιση αυτών των παραμέτρων.

Πηγή: virus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου