Οι χάρτες της Google «πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο». Ίσως η φράση αυτή σας φαίνεται λίγο παράξενη. Μα οι χάρτες αυτοί δεν είναι για να βοηθούν να φτάνεις στον προορισμό σου ή να αποφεύγεις τα σημεία της πόλης που έχουν αυξημένη κίνηση; Και όμως! Έχετε σκεφτεί πώς θα μπορούσατε να τους χρησιμοποιήσετε στα πλαίσια της εκπαίδευσης διδάσκοντας για τον κόσμο, για τους πολιτισμούς και τη Γεωγραφία;
Πριν λίγους μήνες κοίταζα μια διαδρομή στο Google Maps όταν με πλησίασε ο γιος μου και άρχισε να παρακολουθεί τι κάνω. Ήταν περίεργος και άρχισε να μου κάνει ερωτήσεις. Λίγα λεπτά αργότερα, με ρώτησε αν μπορούσε να κοιτάξει τη γειτονιά μας στο Google Maps. Άρχισε να βλέπει τους δρόμους της περιοχής μας, εστίασε στο σπίτι μας (μπορούσε να δει ακόμα και το αμάξι μας παρκαρισμένο έξω), τα πάρκα, τα κτίρια, τους περαστικούς που πήγαιναν στις δουλειές τους. Και τελικά με ρώτησε: «Δηλαδή μπορούμε να πάμε παντού; Σε όλο τον κόσμο ;»
Και έτσι άρχισε η ενασχόλησή μας με τους χάρτες της Google. Από τότε τους χρησιμοποιούμε συχνά στα μαθήματά μας. Είναι μια από τις αγαπημένες μας ασχολίες να «ταξιδεύουμε» μαζί (εγώ και τα αγόρια μου) στον κόσμο. Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να πάρω τα παιδιά μου και να γυρίσουμε όλο τον κόσμο ζώντας μεγάλες περιπέτειες, μαθαίνοντας ξένες γλώσσες, γεωγραφία και στοιχεία άλλων πολιτισμών στα ταξίδια μας. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Τις περισσότερες μέρες τις περνάμε στο σπίτι μας και μόνο 1-2 βδομάδες τον χρόνο ταξιδεύουμε σε άλλα μέρη του κόσμου.
Επομένως τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι; Έχουμε τους τεράστιους χάρτες μας που τους μελετάμε συχνά και μαθαίνουμε για ξένες χώρες και άγνωστους πολιτισμούς. Διαβάζουμε βιβλία και συζητάμε για διάφορα μέρη του κόσμου. Και όταν μιλάμε για μια χώρα, αφού την βρούμε στο χάρτη, διαβάσουμε βιβλία για αυτήν και συγκεντρώσουμε πληροφορίες, είναι πια η ώρα να την γνωρίσουμε σε βάθος!
Το YouΤube είναι μια καλή λύση για να βρει κανείς σύντομα βιντεάκια από ένα μέρος, αλλά τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να βρει κανείς ποιοτικά βίντεο που είναι κατάλληλα για παιδιά. Εκτός αυτού πολλά καλά βίντεο δεν είναι διαθέσιμα εκτός της Αμερικής. Και εδώ είναι που «μπαίνουν» οι χάρτες της Google. Μέσα από τους χάρτες της Google μπορούμε να μάθουμε για μια χώρα για τα σύνορα και τη γεωγραφία της, τις πόλεις και την εξοχή της, την αρχιτεκτονική των κτιρίων της, ακόμα και για μερικά ήθη και έθιμα και στοιχεία του πολιτισμού της, όπως πχ για τη γλώσσα και τον τρόπο που ντύνονται οι κάτοικοί της. Και είναι δωρεάν!
Πρόσφατα μελετούσαμε το Μεξικό. Αφού διαβάσαμε μερικά βιβλία, είδαμε (παραδοσιακούς) χάρτες και κάναμε μερικές δραστηριότητες για να μάθουμε για το Μεξικό, «φορτώσαμε/μπήκαμε» στους χάρτες της Google. Συνήθως κάνω zoom out μέχρι να δούμε τη Γη από το διάστημα. Είναι πολύ διασκεδαστικό να περιστρέφουν τη Γη καθώς τα αγόρια προσπαθούν να εντοπίσουν πού στην ευχή είναι το Μεξικό. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν και πώς να αναγνωρίζουν ωκεανούς, ηπείρους και άλλα. Κάποια στιγμή θα βρουν το Μεξικό, ίσως με μια μικρή βοήθεια και θα αρχίσουν να zoom in.
Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή για τις εικόνες του δορυφόρου είναι ενεργή!
Τα αγόρια μου εξερευνούν Μεξικό ψάχνντας για πόλεις, περίεργα χαρακτηριστικά και αξιοθέατα. Συνήθως ψάχνουν όλα αυτά για τα οποία διαβάσαμε στα βιβλία μας. Καθώς τριγυρίζουμε, οι χάρτες της Google προσφέρουν φωτογραφίες στο κάτω μέρος της οθόνης από αξιοθέατα που μπορεί κανείς να δει. Πρόκειται συνήθως για υψηλής ποιότητας επαγγελματικές φωτογραφίες που είναι εντυπωσιακές. Στη συνέχεια κάνουν zoom ολοένα και πιο κοντά. Αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερα πράγματα. Μια λίμνη σε σχήμα καρδιάς, ένα ηφαίστειο... Μετά επιλέγουν το streetview (την επιλογή για την περιήγηση στους δρόμους). Και ο ενθουσιασμός αρχίζει πραγματικά. Τα παιδιά μου λατρεύουν «να περπατούν στους δρόμους» και να βλέπουν πώς είναι ντυμένοι οι άνθρωποι, τι κάνουν, να προσπαθούν να διαβάσουν τα ονόματα των καταστημάτων στις πινακίδες τους. Ακόμα και η αρχιτεκτονική των κτιρίων και η τέχνη του δρόμου αποτελούν θέματα συζητήσεων. Τα πράγματα που βρίσκουν είναι μια συναρπαστική ματιά στη ζωή σε διάφορα μέρη του κόσμου. Μπορείτε ακόμα και να «μπείτε μέσα» σε μερικά κτίρια. Και μην ξεχνάτε τα κρυμμένα πασχαλινά αυγά! Το Google αγαπάει τη διασκέδαση και υπάρχουν μερικά υπέροχα πασχαλινά αβγά που μπορείτε να ψάξετε. Τα αγόρια μου βρήκαν ανθρώπους να αλλάζουν λάστιχο στο αμάξι τους στη Βραζιλία. Έκαναν βόλτα στους δρόμους της Havana βλέποντας υπέροχα κτίρια (από αρχιτεκτονική άποψη) και αμάξια. Μελέτησαν γαλλικές επιγραφές – πινακίδες στο Παρίσι και τις μετέφρασαν στα Αγγλικά. Έκαναν βόλτα στην παραλία βλέποντας ανθρώπους να κάνουν μπάνιο ή ηλιοθεραπεία την στιγμή που εμείς είχαμε βαρυχειμωνιά.
Δείτε μερικά θέματα για τα οποία μπορείτε να συζητήσετε ενώ γνωρίζετε τον κόσμο :
- Πώς είναι ντυμένοι οι άνθρωποι;
- Νομίζετε ότι είναι ένα μέρος που κάνει κρύο ή ζέστη;
- Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν πολύ τα αυτοκίνητά τους ή περπατούν;
- Τα παιδιά φορούν ειδικές στολές στα σχολεία τους ή απλά ρούχα;
- Βλέπετε κανέναν να τρώει; Τι νομίζετε ότι τρώνε σε εκείνο το μέρος;
- Πώς διαφέρουν τα κτίρια από αυτά που έχουμε στην περιοχή μας;
Καθώς και κάθε άλλη ερώτηση που βοηθά τα παιδιά να αναλύσουν τις φωτογραφίες, αυτές τις σύντομες ματιές στον κόσμο και να μάθουν για τη ζωή σε αυτούς τους μακρινούς τόπους/περιορισμούς.
Λατρεύω να κάνω ταξίδια με τα παιδιά μου σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας έχει τόσα πολλά να μας διδάξει και ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε είναι μέσα από τις εμπειρίες μας, μέσα από την ίδια την ζωή. Επειδή όμως, δυστυχώς, δεν έχουμε στη διάθεσή μας ένα αεροπλάνο και δυνατότητα για καθμερινά ταξίδια και περιπέτειες, οι Google Maps παρέχουν πολλές ευκαιρίες για συναρπαστική μάθηση.
Χρησιμοποιήστε τους χάρτες της Google και για εξερεύνηση του διαστήματος.
Ένα καταπληκτικό νέο χαρακτηριστικό των Google Maps είναι ότι σου δίνουν την δυνατότητα να εξερευνήσεις το διάστημα. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες για πολλούς πλανήτες και το φεγγάρι ακόμα και μια πιο κοντινή ματιά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πραγματικά cool μάθηση...
Απόδοση του άρθρου How To Use Google Maps As A Powerful Learning Tool (αναδημοσίευση)
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου