Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Εποπτικό υλικό από το 1876: Πάπλωμα με το... ηλιακό σύστημα

Solar System Quilt, Ellen Harding Baker
Όλοι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε τη σημασία του κατάλληλου εποπτικού υλικού. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, όταν δεν βρίσκουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε, καταφεύγουμε είτε σε μετατροπές του διαθέσιμου εποπτικού υλικού, είτε στην κατασκευή του δικού μας. 
Το ίδιο έκανε το 1876 η Ellen Harding Baker, αστρονόμος και εκπαιδευτικός, κατασκευάζοντας ένα πάπλωμα (τεχνική quilting) με ... το ηλιακό σύστημα. Φημολογείται ότι χρειάστηκε για το -διαστάσεων 89 × 106 ιντσών- "Solar System Quilt", επτά χρόνια για να το ολοκληρώσει. Πιστό στα βιβλία της εποχής, απεικονίζει στο κέντρο τον ήλιο, καθώς και οκτώ πλανήτες. Επίσης, μία από τις λεπτομέρειες βρίσκεται στη επάνω αριστερή γωνία εικάζεται ότι αφορά τον κομήτη Halley, που είχε θεαθεί το 1835. Σήμεα, τo "Solar System Quilt" της Baker φυλάσσεται στο The Smithsonian National Museum of American History, χωρίς να εκτίθεται στο κοινό. 

Σήμερα, το 2018, ο συνδυασμός τεχνολογίας και μηχανολογίας, μας οδηγεί (εύκολα;) σε δημιουργίες όπως  το “Stargazing” της Sarah Spencer

StargazingSarah Spencer 

Για το "Stargazing" της Sarah Spencer, διαβάστε περισσότερα εδώ.
Για το "Solar System Quilt" διαβάστε σχετικά στο ιστολόγιο της Barbara Brackman "material culture"

Ευλαμπία Αγγέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου