Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ε.Ε.: Απαγόρευση της χρήσης οδοντιατρικού αμαλγάματος στα παιδιά

Τη μείωση χρήσης του οδοντιατρικού αμαλγάματος με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγράφοντας επιπλέον ιδιαίτερες οδηγίες χρήσης για τις γυναίκες που θηλάζουν, ενώ θα απαγορευθεί εντελώς η χρήση του για τα παιδιά κάτω των 15 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τον Υδράργυρο είναι ένα ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το Περιβάλλον που εναρμονίζει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο με τη Σύμβαση της Μιναμάτα. Η πρόθεση των νομοθετών ήταν να μειώσουν την ποσότητα του υδραργύρου, περιλαμβανομένου αυτού από το οδοντιατρικό αμάλγαμα στο περιβάλλον.

Η απαγόρευση της χρήσης του οδοντιατρικού αμαλγάματος σε παιδιά κάτω των 15 ετών πρέπει, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, να ερμηνευθεί με βάση το γεγονός ότι τα παιδιά κάτω των 15 ετών έχουν μικρές τερηδονικές βλάβες και κατά συνέπεια απαιτούνται μικρές εμφράξεις. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, αποτελεί ήδη βέλτιστη πρακτική για τους οδοντιάτρους να ακολουθούν μιαν ελάχιστα παρεμβατική προσέγγιση στις μικρές κοιλότητες, για τις οποίες, άλλωστε, τα διαθέσιμα υλικά εξελίσσονται διαρκώς. Ωστόσο, κάποια παιδιά κάτω των 15 ετών μπορεί να μην έχουν μικρές κοιλότητες ή να έχουν άλλες ιατρικές ή οδοντιατρικές ανάγκες που καθιστούν τα άλλα υλικά λιγότερο αποτελεσματικά. Ο Κανονισμός παρέχει στους οδοντιάτρους την ευκαιρία να εκτιμήσουν τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς και να κάνουν χρήση του κατάλληλου/ενδεικνυόμενου υλικού αποκατάστασης σε μια δεδομένη περίσταση.

Επίσης, κατά τη θεραπεία εγκύων γυναικών, ακολουθείται η προσέγγιση που προβλέπεται από μια σειρά δημοσίων φορέων, στους οποίους περιλαμβάνεται και η SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks/Eπιστημονική Επιτροπή για τους ανακύπτοντες και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία): «Oπως συμβαίνει και με κάθε άλλη ιατρική ή φαρμακευτική παρέμβαση, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή όταν μελετάται η τοποθέτηση οποιουδήποτε οδοντιατρικού υλικού αποκατάστασης σε έγκυες γυναίκες». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι γιατροί συνήθως αναβάλουν μια οδοντιατρική παρέμβαση για μετά την εγκυμοσύνη, εκτός εάν τούτο κρίνεται ιατρικά απαραίτητο από τον οδοντίατρο. Τώρα ο Κανονισμός επεκτείνει την αρχή αυτή και για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί, σε γενικές γραμμές, οι οδοντίατροι αξιολογούν την κατάσταση του κάθε ασθενούς προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα ενδεικνυόμενα/σωστά υλικά, στη σωστή χρονική στιγμή, για τον σωστό ασθενή. Κλειδί για τη μείωση της ανάγκης παρεμβατικής θεραπείας είναι η επένδυση στην πρόληψη της τερηδόνας και των λοιπών οδοντιατρικών νοσημάτων.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία τόνισε ότι θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μελέτη σκοπιμότητας προκειμένου να διερευνηθεί μια πιθανή σταδιακή ελάττωση (phase-down) της χρήσης του οδοντιατρικού αμαλγάματος για περιβαλλοντικούς λόγους μέχρι το 2030.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου