Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

«Βήματα Ζωής» για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία

«Βήματα Ζωής» ονομάζεται η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία MSD. 
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο. Οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας, ενήλικες και παιδιά, αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες καθημερινά λόγω της μη ενσωμάτωσής και αποδοχής τους από τους συμπολίτες τους. Η εκστρατεία στηρίζεται στο τρίπτυχο Ενημέρωση – Στήριξη – Στάση ζωής. Περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο τηλεοπτικό σποτ, μία ταινία κινούμενων σχεδίων (animation) με διδακτικό χαρακτήρα - που απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και 10 ομαδικά εικαστικά έργα (με την εθελοντική συνεργασία και καθοδήγηση οκτώ διακεκριμένων εικαστικών, σε επιμέλεια και συντονισμό της Ίριδας Κρητικού). Το συνολικό υλικό της εκστρατείας είναι αποτέλεσμα Social Hackathon. Ο όρος «Hackathon» προέρχεται από τις λέξεις Hackers και Marathon και είναι η δημιουργική συνεύρεση ειδικών σε ορισμένο χώρο για συγκεκριμένο χρόνο με έναν κοινό σκοπό. Όταν ο σκοπός είναι κοινωφελής, ονομάζεται Social Hackathon.Η δράση αυτή ήταν μοναδική, αφού για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε μέσα σε μία μέρα, όλο το υλικό για μία ολοκληρωμένη κοινωνική εκστρατεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τηνενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία. Το Social Hackathon υλοποιήθηκε από 230 εθελοντές/ εργαζόμενους της φαρμακευτικής εταιρίας MSD, οι οποίοι με την καθοδήγηση 70 καταξιωμένων επαγγελματιών από το χώρο της επικοινωνίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν υλικά μοναδικής αισθητικής. Όλοι οι εθελοντές-συμμετέχοντες, χωρίς καμία εξειδίκευση, συγκεντρώθηκαν στους Δελφούς, τόπος που από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρείται ο «ομφαλός της γης» και με αυτό τον συμβολισμό επιλέχθηκαν ως εναρκτήριος τόπος για τη δημιουργία της εκστρατείας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, η Μαριάννα Μόσχου, πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ εξήγησε ότι «στόχος μας είναι η αύξηση της ενσυναίσθησης προς τον συνάνθρωπό μας που έχει τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες με εμάς. Μαθαίνουμε όλοι ότι τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται μόνο να είμαστε πρόθυμοι και διαθέσιμοι για αληθινή επικοινωνία».

Στα 79 χρόνια της λειτουργίας της, η ΕΛΕΠΑΠ έχει προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερα από 100.000 παιδιά με κινητικές αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες και άλλες νευροαναπτυξιακές και νευρογνωστικές διαταραχές, από τη γέννηση έως την ενηλικίωσή τους. Με την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά, του προσωπικού, των εθελοντών, των δωρητών, της διεύθυνσης, και του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΕΛΕΠΑΠ συνεχίζει να στηρίζει περισσότερα από 1.200 παιδιά και ενήλικες, στα έξι παραρτήματά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο και Αγρίνιο. «Είναι καθημερινός ο αγώνας μας για να μπορέσει να συνεχιστεί το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ, για 'Βήματα Ζωής', για ευκαιρίες ένταξης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους ενήλικες με αναπηρία στην Ελλάδα»,πρόσθεσε η κ. Μαριάννα Μόσχου. 
Ο Ahmad Haseeb,διευθύνων σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, εξήγησε ότι «η κοινωνική προσφορά και ο εθελοντισμός φέρνουν ελπίδα και χαρά στη ζωή των ανθρώπων. Αποτελούν για εμάς επιπλέον τρόπους να οδηγούμε τις εξελίξεις και να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων. Το όραμά μας είναι να κατακτούμε πρωτιές σε όλα τα επίπεδα. Τόσο με την παροχή καινοτόμων φαρμάκων όσο και με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου». Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε και ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την ενεργή ενσωμάτωση και πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Αντιμετωπίζουμε την αναπηρία υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αναπηρία δεν είναι θέμα διακριτικής αντιμετώπισης».
 
Πηγή : health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου