Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Σεμινάριο ρίχνει «φως» στα σεξουαλικά προβλήματα των εφήβων

Οι διαταραχές της περιόδου είναι ο πιο συχνός λόγος που οδηγεί τις έφηβες στο γιατρό. Το 40% των νέων κοριτσιών που επισκέπτεται γυναικολογικό ιατρείο αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα με την έμμηνο ρύση, ενώ έχει υπολογιστεί ότι το 54% των εφήβων κοριτσιών 13,5- 19 ετών είναι θετικές σε κάποιον τύπο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)!

Επιπλέον, το 4% των νέων κοριτσιών υποβάλλονται σε παρατεταμένες και επώδυνες θεραπείες για κονδυλώματα και ένα μικρότερο ποσοστό εμφανίζει βλάβες στον τράχηλο της μήτρας.

Τα γυναικολογικά προβλήματα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι συχνά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, οι έφηβες συνήθως δεν καταφεύγουν στους γονείς τους ή στους ειδικούς και έχουν ελλιπή πληροφόρηση για θέματα σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει στο σώμα τους η ωρίμανση, την αντισύλληψη, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και τον προληπτικό εμβολιασμό εναντίον του ιού HPV.

Οι προβληματισμοί σχετικά με τα ιατρικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι θα συζητηθούν στο 1ο Σεμινάριο «Πρόσφατες Εξελίξεις στην Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία», που θα γίνει στις 22- 23 Νοεμβρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Α΄ Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας. Εκτός από τα θέματα που απευθύνονται σε γιατρούς, ένα μέρος του σεμιναρίου είναι ανοικτό στο κοινό, ώστε να το παρακολουθήσουν οι νέες κοπέλες, οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί.



Διαταραχές περιόδου

Οι διαταραχές της περιόδου είναι η πλέον συχνή (40%) γυναικολογική αιτία προσέλευσης στο γιατρό κατά την εφηβική ηλικία, όπως τονίζουν γυναικολόγοι και παιδίατροι.

Πολλά κορίτσια έχουν περίοδο λιγότερες μέρες («κύκλος» μικρότερος από 21 μέρες) ή περισσότερες («κύκλος» μεγαλύτερος από 35 ημέρες). Επιπλέον, συχνά εμφανίζουν παρατεταμένη αιμορραγία, ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Τις περισσότερες φορές, όμως, οφείλονται σε ανωριμότητα της κυκλικής έκκρισης των ορμονών και σπανιότερα σε διαταραχές στην πήξη του αίματος.

Όπως θα επισημάνουν οι ειδικοί στη διάρκεια του σεμιναρίου, μρικές φορές η εμφάνιση της περιόδου (εμμηναρχή) μπορεί να καθυστερήσει (> 14 ετών στα κορίτσια, που δεν εμφανίζουν κανένα άλλο σημείο εφηβείας, και > 16 ετών, όταν έχουν αναπτυχθεί οι μαστοί και η τρίχωση).

Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι φυσιολογική ή να οφείλεται σε ανωμαλίες των χρωματοσωμάτων, απλασία της μήτρας, άλλες συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, ορμονικές διαταραχές, υποσιτισμό, διαταραχές της διατροφής (νευρογενής ανορεξία) και έντονη αθλητική δραστηριότητα. Πολύ συχνή αιτία καθυστερημένης εμφάνισης της έμμηνης ρύσης ή διαταραχών της αποτελεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νόσημα που έχει γενετική βάση και επιβαρύνεται με την εμφάνιση παχυσαρκίας κατά την εφηβεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμφάνιση της έμμηνης ρύσης (εμμηναρχή) πριν την ηλικία των 10 ετών ή η αύξηση των μαστών (θηλαρχή) πριν τα 8 έτη αποτελεί, συνήθως, φυσιολογικό φαινόμενο. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να οφείλονται σε όγκους της υπόφυσης ή των ωοθηκών, υποθυρειδισμό ή κύστεις της ωοθήκης. Η εμφάνιση αρρενοποίησης μπορεί να οφείλεται σε σύνδρομα, όπως η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων.

Σεξουαλική υγεία

Σημαντικό θέμα της Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας αποτελεί η σεξουαλική υγεία των νέων, με την αποφυγή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, καθώς και την ορθή επιλογή αντισύλληψης. Στην Ελλάδα, το 47% των εφήβων ηλικίας 15 - 19 ετών έχουν ξεκινήσει τις σεξουαλικές σχέσεις. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η σωστή ενημέρωση για τις μεθόδους αντισύλληψης είναι καλύτερη από την άγνοια ή τις αόριστες συμβουλές για αποχή. Το αντισυλληπτικό δισκίο αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο. Ο αντισυλληπτικός κολπικός δακτύλιος και τα ενέσιμα σκευάσματα μακράς διαρκείας είναι πρακτικά, καθώς δεν απαιτούν καθημερινή λήψη. Η ορμονική αντισύλληψη πρέπει συνδυάζεται με τη χρήση προφυλακτικού, σε όλες τις περιπτώσεις.

Πρόληψη για τον ιό HPV

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβεία. Έχει υπολογιστεί ότι το 54% των εφήβων κοριτσιών 13,5 - 19 ετών είναι θετικές σε κάποιον τύπο του ιού HPV.

Το 4% των νέων κοριτσιών υποβάλλονται σε παρατεταμένες και επώδυνες θεραπείες για κονδυλώματα και ένα μικρότερο ποσοστό εμφανίζει βλάβες στον τράχηλο της μήτρας. Οι τελευταίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχωρούν. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, μπορούν να οδηγήσουν, αργότερα, σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το άγχος που προκαλεί η παρακολούθηση αυτών των βλαβών και οι πιθανές επιπτώσεις τους στη μελλοντική γονιμότητα των κοριτσιών αποτελούν σημαντικά κοινωνικά θέματα.

Όπως θα τονιστεί στο σεμινάριο, ο εμβολιασμός κατά την ηλικία των 12-15 ετών φαίνεται να είναι ασφαλής και προστατεύει ολοκληρωτικά από την εμφάνιση και τις επιπτώσεις της λοίμωξης από HPV. Στις χώρες όπου τα κορίτσια εμβολιάζονται συστηματικά κατά τη σχολική ηλικία, τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό έχουν ελαττωθεί σημαντικά, ενώ διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι αποτελεί σφάλμα να θεωρείται από τους γονείς ότι το εμβόλιο αποτελεί διαβατήριο για πρώιμη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου