Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ανεξάρτητη διαβίωση για τους Έλληνες ΑμεΑ

Ένδεκα νέοι άνθρωποι με όνειρα για μια φυσιολογική ζωή, σπουδές, κοινωνικότητα, έρωτα, οικογένεια εκπροσωπούν την χώρα μας από 9 ως 12 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο όπου διοργανώνεται φέτος το 10ο Freedom Drive. Πρόκειται για συνάντηση ΑμεΑ για θέματα που άπτονται της ανεξάρτητης διαβίωσής τους στο σπίτι και έξω από αυτό.

«Πρόκειται περισσότερο για μια φιλοσοφία ζωής», δηλώνει ο επικεφαλής, ειδικευόμενος Ψυχίατρος, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Κατά τη συνάντηση, οι Έλληνες εκπρόσωποι που είναι φοιτητές, άτομα με διδακτορικά και σοβαροί επαγγελματίες σε διάφορους τομείς, στόχο έχουν να πληροφορηθούν όσα ισχύουν στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο νομοθεσίας αλλά και κοινωνικής αντιμετώπισης ώστε να προσπαθήσουν να εφαρμοστούν τα αντίστοιχα και στη χώρα μας. «Είμαστε πολύ πίσω», δηλώνουν και ζητούν από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παρέστη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, να βοηθήσει στην βλετίωση της ζωής τους. «Πιο ανοιχτό υπουργό από μένα δεν θα βρείτε. Τα έχουμε ήδη πει με τον κ. Κυμπουρόπολυο αλλά θα έχουμε και στο μέλλον συναντήσεις και συνεργασία», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

Τα ΑμεΑ είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικότητας, είτε τύφλωσης, κώφωσης, ψυχικές νόσους και νοητικής καθυστέρησης, διεκδικούν ίση μεταχείριση στην εκπαίδευση, την πρόσβαση σε χώρους διασκέδασης, την κοινωνικότητα, τα ταξίδια, τις μετακινήσεις και γενικά σε ό,τι οι υπόλοιποι θεωρούμε δεδομένα. Η ομάδα των 11 συστάθηκε με σκοπό μια καλύτερη επαφή των ΑμεΑ με την ελληνική κοινωνία, ορθότερη ενημέρωση και γνώση της αξίας της ανεξάρτητης διαβίωσης αλλά και μια ουσιαστική εκπροσώπηση της χώρας μας στα πανευρωπαϊκά συνέδρια. Ζητούν αποσυλοποίηση και αποιδρυματοποίηση των ΑμεΑ, εξασφάλιση βοηθού και νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Ένα σκέτο επίδομα δεν αρκεί, τόνισε ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Πηγή: ygeia360

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου