Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η Θεογονία συναντά τη Συννεφούλα

Σκεφτείτε να σας έλεγαν κάποτε ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος θα σας αφηγούνταν παραμύθια. Θα το πιστεύατε; Κι όμως. Ο τραγουδοποιός διηγείται παραμύθια για μικρούς και μεγάλους εμπνευσμένος από τη «Θεογονία» του Ησίοδου, τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που διανύουμε και τον πρώτο εκείνης που έρχεται στη σκηνή του «Μεγάρου Μουσικής Αθηνών».
Με την ιδιότητα του αφηγητή παραμυθιών θα διηγηθεί σε μικρούς και μεγάλους τις δικές του ιστορίες -εμπνευσμένες από τη «Θεογονία» του Ησίοδου- σ’ ένα θέατρο τραγουδιών και ζωγραφιστών ονείρων που τιτλοφορείται «Για να γίνει ο χρόνος καινούργιος», στο οποίο συμμετέχουν κι άλλοι παραμυθάδες και τραγουδιστές, καραγκιοζοπαίχτες, ακροβάτες και μάγους.

Μέσα από τις παραστάσεις (από τις 3 έως τις 12 Δεκεμβρίου και 9 έως και 12 Ιανουαρίου), ο σπουδαίος μας τραγουδοποιός και οι συνεργάτες του καλούν όλους όσοι νιώθουν παιδιά «να πάψουν να είναι απλοί θεατές και να μπουν στην ιστορία ώστε να την κάνουν καινούργια».

Για τον σκοπό αυτό, ο ίδιος σκιαγραφεί με δικά του λόγια την ιστορία για την αρχή του Κόσμου, τη γέννηση του Χρόνου, τη χρήση της φωτιάς και κάθε δύναμης που ωφελεί ή βλάπτει ανάλογα με τη χρήση της, κι άλλοτε παίζει και τραγουδά γνωστές επιτυχίες του («Η Συννεφούλα», «Σαν τον Καραγκιόζη», «Τι έπαιξα στο Λαύριο» κ.ά.).

Η παράσταση «Για να γίνει ο χρόνος καινούργιος» φτιάχτηκε, όπως δηλώνει, «για τη χαρά της αφήγησης. Για παιδιά και για μεγάλους. Για όλους μας. Μπροστά σε μια αφήγηση που ξετυλίγεται μπροστά μας γεμάτη θαύματα, αφηνόμαστε. Αίρονται σιγά σιγά οι επιφυλάξεις και οι δυσπιστίες. Ξαναγινόμαστε, όλοι, παιδιά. Δηλαδή καινούργιοι. Γιατί, κάθε φορά που επιστρέφουμε εμείς οι μεγάλοι σε μια παλιά συλλογική φαντασία για να τη διηγηθούμε, ξαναβρίσκουμε εκείνη τη διαύγεια κι εκείνο το σφρίγος που κάνει τον χρόνο καινούργιο και τον κόσμο έγχρωμο ξανά».

Συνοδεία δύο εξαίρετων μουσικών, του Σταύρου Λάντσια και του Γιώτη Κιουρτσόγλου (από τους «Human Touch»), των ηθοποιών-τραγουδιστριών Ρηνιώς Κυριαζή και Φένιας Παπαδόδημα, που συμπληρώνουν την αφήγησή του με ελληνικά και ξένα παραμύθια, καθώς και 12μελούς χορού που αναπαριστά τη δράση τους επί σκηνής. Κι όλα αυτά με φόντο ζωγραφικές δημιουργίες της Φωτεινής Στεφανίδη που προβάλλονται σε βίντεο. Συμμετέχει ο Θίασος Σκιών του Αθω Δανέλλη.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ. Οι φωτισμοί είναι του Γιώργου Τέλλου, ο ήχος του Γιάννη Τούντα. Επιστημονικός σύμβουλος: Χρήστος Μπουλώτης. Βοηθός σκηνοθέτη: Χλόη Μάντζαρη.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου