Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η γαλλική εξαίρεση


Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα του χαμηλού δείκτη γεννήσεων, η Γαλλία είναι η εξαίρεση. Μολονότι οι Γαλλίδες, όπως όλες οι Ευρωπαίες, αποκτούν παδιά πλεόν γύρω στα 30, στις άλλες χώρες παραμένουν οι πιο πολλές με ένα παιδί, ενώ οι Γαλλίδες αποκτούν (σττιστικά) και ένα δεύτερο ως τα 40.
Ειδικοί ερμηνεύουν αυτήν την εξαίρεση με τρεις αιτίες: την προσαρμογή στις εξελίξεις ιδεών και ηθών, την κρατική πολιτική και την παράδοση υποδοχής μεταναστών.
Το κράτος παίρνει υπόψη ότι σήμερα στη Γαλλία 52% των παιδιών γεννιούνται εκτός γάμου. Αναγνωρίζει ότι οι χαμηλοί δείκτες γεννήσεων είναι άρνηση των γυναικών στην υποχρέωση του γάμου για την απόκτηση παιδιού και στην εγκατάλειψη της εργασίας και της καριέρας έως ότου πάει σχολείο.
Το νηπιαγωγείο δέχεται τα παιδιά από τα 3 χρόνια. Υπάρχει ευρεία υποδομή σε βρεφονηπιακους σταθμούς και άλλες υπηρεσίες, για βρέφη και νήπια. Γι' αυτή την υποδομή και για την οικονομική ενίσχυση των ατόμων που αποκτούν παιδιά, το γαλλικό κράτος διαθέτει 30 δις ευρώ το χρόνο και άλλα 13 για απαλλαγή φόρου. Δικαιούνται αυτών των προνομίων και της φοροαπαλλαγής γονείς, είτε είναι έγγαμοι, είτε συζούν χωρίς γάμο, είτε διαζευμένοι, είτε χωρίς σύντροφο. Η φοροαπαλλαγή δίνεται και για ενήλικά άτομα που σπουδάζουν, γι απαιδιά κάθε ηλικίας με αναπηρίες ή που κάνουν στρατιωτική θητεία, είτε κανονική είτε ως αντιρρησίες συνείδησης.
...
Η Γαλλία είναι λοιπόν δημογραφική εξαίρεση στην Ευρώπη.
Αυτό΄σχετίζεται με το δίκαιο του εδάφους που αποδίδει την ιθαγένεια. Επίσης με την κρατική πολιτική που ευνοεί την απόκτηση παιδιών, όμως απαλλάσσει τις γυναίκες από το κόστος του υποβιβασμού να παίρνουν από το σύζυγο τα έξοδα της ημέρας, αλλά και από την υποχρέωση να εγκαταλείπουν τη φιλοδοξία για πειτυχημένη καριέρα.

άρθρο της 'Αννας Φραγκουδάκη στην εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου