Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Επαγγελματικός προσανατολισμός για άτομα με προβλήματα όρασης


Σύμφωνα με τον Διευθυντή ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαίας – Χορτιάτη, ΓιώργοΤσικουδή, τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, όπως με προβλήματα όρασης και ακοής, εκπαιδεύονται στο συγκεκριμένο ΙΕΚ πώς να εργάζονται σε τηλεφωνικό κέντρο. "Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό που τους εμποδίζει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση", τόνισε χαρακτηριστικά. Οι σπουδές διαρκούν 4 εξάμηνα. "Στην Ελλάδα είμαστε στο ξεκίνημα στο να είμαστε δεκτικοί στο να αποτεινόμαστε σε άτομα με αναπηρίες για την παροχή υπηρεσιών", καυτέληξε ο κ. Τσικουδής.

Η Χαρά Τσαβδαρίδου, σπουδάζει στο συγκεκριμένα ΙΕΚ τηλεφωνία, γιατί πιστεύει ότι αυτή η γνώση θα της δώσει αρκετές ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας.

Η Βασιλική, αθλήτρια με προβλήματα όρασης σπουδάζει διαιτολογία.Ταξιδεύει μαζί με τον σκύλο της τον Ροξ σε όλο τον κόσμο. Ο Νίκος Αργυρός είναι σπουδαστής υποκριτικής. Θέλει ισότιμη αντιμετώπιση και πιο εύκολη πρόσβαση στις δομές.

Η Ελλάδα συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό για μουσικούς με προβλήματα όρασης, στο Βερολίνο, αλλά και στον πανελλήνιο διαγωνισμό τραγουδιού της Σχολής Τυφλών, όπου έλαβε τη δεύτερη θέση, με το τραγούδι "Τα σημάδια των καιρών" και ερμηνευτή τον Γιάννη Κοζάρη, ο οποίος κάνει μαθήματα φωνητικής από το 2018. Σύμφωνα με τον καθηγητή του στο ωδείο, Δημήτρη Τσιβούλα που του έδωσε το ακυκλοφόρητο τραγούδι του, ο Γιάννης μπήκε μέσα στο τραγούδι, το οποίο είναι η ζωή του.

Η Σοφία Χαμονικολάου, Διοικήτρια ΚΕΑΤ, είπε ότι όλα τα παιδιά είναι εξαιρετικά αξιόλογα και ταλαντούχα. "Όλοι πρέπει να ακολουθούμε τα όνειρά μας χωρίς όρια αρκεί να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους να μας υποστηρίζουν", επισήμανε η κα Χαμονικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου