Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Το ΘΚΕ σε μία ξεχωριστή παράσταση στο σχολείο των φυλακών Κορυδαλλού

Με την παράσταση «ΞΕΝΟΙ», βασισμένη σε κείμενα του Γκάσμεντ Καπλάνι, «ανοίγει» τις πύλες της φυλακής το Θέατρο Κωφών Ελλάδας, σε μια μοναδική συνάντηση με τους κρατούμενους μαθητές την Πέμπτη 13 Ιουνίου. 

Η παράσταση που παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία φέτος έρχεται στη φυλακή του Κορυδαλλού, και μάλιστα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εδώ, ύστερα από πρόταση και επιθυμία της ίδιας της ομάδας του Θεάτρου Κωφών να παρουσιάσει το έργο της στους έγκλειστους μαθητές οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έχουν παρόμοιες εμπειρίες με αυτές που παρουσιάζονται στην παράσταση. Μια παράσταση για την ξενιτιά εντός και εκτός μας, για τον θυμό και τις αγωνίες των ανθρώπων που ζουν «χωρίς πατρίδα», που συγκινεί αλλά και υπογραμμίζει την ανάγκη κατανόησης και αποδοχής, ξεχωριστά δοσμένη από ένα θέατρο που ανοίγει δρόμους στην επικοινωνία και αλλάζει την άποψή μας για τον λόγο στην θεατρική πράξη. 
Τα χέρια, τα πρόσωπα και τα σώματα των ηθοποιών περιγράφουν, με το εύρος της γλωσσικής και υποκριτικής τους δεινότητας, τόσο το ψυχικό παράπονο όσο και τις αγωνίες, τις τραγικές εμπειρίες και τους καημούς που έζησαν οι πρώτοι μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα της χώρας. 
Σκηνοθεσία, διδασκαλία νοηματικής, υποκριτική δύναμη, ταλέντο, χρονισμός… όλα συμβάλλουν στο εκπληκτικό αποτέλεσμα, υπηρετώντας πάνω από όλα το μήνυμα της παράστασης «ΞΕΝΟΙ». 

Λίγα λόγια για το έργο

Μια ομάδα Αλβανών μεταναστών, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, ξεκινάει τη διαδρομή για να περάσει τα σύνορα της Ελλάδας, παράνομα, αρχές της δεκαετίας του ‘90. Οχτώ μέρες με τα πόδια για να φτάσουν στην χώρα που φαντάστηκαν ότι θα τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή. Νωρίς όμως έρχεται η στιγμή που το όνειρο αμφισβητείται, η καλύτερη ζωή αργεί να έρθει και ξεκινάει η χρυσή δεκαετία όπου «για όλα φταίνε οι Αλβανοί».
Η παράσταση βασίζεται σε κείμενα του Γκαζμέντ Καπλάνι, από το βιβλίο «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων». Πραγματοποιείται στην νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη απόδοση στην ομιλουμένη από ακούοντες ηθοποιούς. 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Βασίλης Βηλαράς
Διερμηνεία – Διδασκαλία κειμένου στη νοηματική – Χρονισμός
Σοφία Ρομπόλη
Βοηθός σκηνοθέτη
Βούλα Βερδελή
Φωτισμοί
Ανδριάνα Δακανάλη
Φωτογραφίες
ΓιούληΝτάλλα

Παίζουν

Απόστολος Γιαννόπουλος
Σοφία Ζιάβρα
Πάνος Κατσής
Σταύρος Λένα
Μάρθα Μπάμπη
Βίκυ Πανταζή

Ακούγονται

Βασίλης Βηλαράς
Χριστίνα Ροκαδάκη
Δημήτρης Χατζηπέτρου

Πηγή: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου