Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Οι κότες είναι εξυπνότερες από ένα νήπιο

Σίγουρα έχετε ακούσει την ελληνική παροιμία «45 Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση». Σε αυτό σχεδόν το συμπέρασμα φαίνεται να κατέληξε μία νέα μελέτη, που έδειξε ότι οι κότες είναι πιο έξυπνες από ένα μικρό παιδί σε ό,τι αφορά στην αριθμητική και στις βασικές δεξιότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η καθηγήτρια Christine Nicol από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, οι κότες μπορούν να κάνουν μαθηματικούς συλλογισμούς και φαίνεται πως διαθέτουν λογική, ενώ είναι καλές στην αριθμητική, τον αυτό-έλεγχο, ακόμα και σε βασικές δομικές κατασκευές. Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά εμφανίζονται συνήθως μόνο σε παιδιά ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν τελικά και στα οικόσιτα πτηνά.

Συγκεκριμένα, τα κοτόπουλα, αμέσως μόλις βγουν από το αυγό, μπορούν να ξεχωρίζουν τους αριθμούς μέχρι το πέντε και είναι εξοικειωμένες με τη μεταβατική επαγωγή, δηλαδή με τη λογική εάν το Α είμαι μεγαλύτερο από το Β και το Β είναι μεγαλύτερο από το Γ, τότε το Α είναι μεγαλύτερο από το Γ. Για μία κότα, η επαγωγή αυτή θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στις μάχες.

Τα πτηνά φάνηκε όμως να καταλαβαίνουν και από φυσική καθώς σε πειράματα έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον σε ρεαλιστικά διαγράμματα ενός αντικειμένου που θα μπορούσε να κατασκευαστεί, παρά σε αυτά που αψηφούσαν τους νόμους της φυσικής.

Τα νεαρά κοτόπουλα φάνηκε να γνωρίζουν πως όταν ένα αντικείμενο χαθεί από το οπτικό τους πεδίο, συνεχίζει να υπάρχει, σε αντίθεση με τα ανθρώπινα μωρά που αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη δεξιότητα μετά την ηλικία του ενός έτους.

Επιπλέον, οι κότες έχουν την ικανότητα να προγραμματίζουν το μέλλον και να παρουσιάζουν αυτό-έλεγχο, με το 93% εξ αυτών να αντιλαμβάνονται πως αν περιμένουν περισσότερο για να ξεκινήσουν να τρώνε, θα έχουν για περισσότερη ώρα πρόσβαση στην τροφή.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν την ευφυΐα που έχουν οι κότες. Πειράματα έδειξαν πως σε ηλικία μόλις δύο εβδομάδων, μπορούν να πλοηγηθούν χρησιμοποιώντας τον ήλιο και λαμβάνοντας υπόψη το ύψος και τη θέση του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επομένως, θα ήταν λάθος από μέρους μας να πιστεύουμε ότι οι κότες είναι χαζές. Μπορεί η συμβολή τους στα μαθηματικά, την επιστήμη και τη λογοτεχνία να μην είναι σημαντική για τον κόσμο αλλά φαίνεται πως έχουν και αναπτύσσουν δεξιότητες που ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί μήνες ή χρόνια για να τις αποκτήσει.

Πηγές: Telegraph, Daily Mail
Κανόνη Κατερίνα, k.kanoni@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου