Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Αυτοκίνητο για άτομα με ακρωτηριασμούς στα άνω άκρα


Ένα αυτοκίνητο που επιτρέπει σε άτομα με σοβαρούς ακρωτηριασμούς και στα δύο χέρια να οδηγούν, παρουσιάστηκε σε επιστημονικό κέντρο του Βερολίνου από τον Christian Kandlbauer.
 
Ο πρώην μηχανικός έχασε πριν από 4 χρόνια και τα δύο του χέρια σε σοβαρό ατύχημα με ηλεκτρικό ρεύμα. Πριν από 2 χρόνια, μετά από πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε τα "έξυπνα" προσθετικά μέλη που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Otto Bock και ιατρικούς επιστήμονες της Βιέννης. 

Τα "έξυπνα" τεχνητά μέλη είναι καινοτόμα καθώς έχουν την ικανότητα καταγραφής και εκτέλεσης εντολών από τον εγκέφαλο του ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας τα νεύρα που πριν έλεγχαν το υγιές χέρι του, ο 22 χρονος Christian αρκεί να σκεφτεί τι θέλει να κάνει το χέρι του. Η σκέψη του πραγματοποιείται αμέσως. Πώς ; Η σκέψη από τον εγκέφαλο δημιουργεί ένα συγκεκριμένο ηλεκτρικό σήμα στο νεύρο που καταλήγει στο ακρωτηριασμένο άκρο. Αυτό το σήμα μεταφέρεται, μέσω ηλεκτρονικών συνδέσεων στο τεχνητό άκρο, που ανταποκρίνεται και κινείται με βάση τις εντολές. 

Χάρη στα νέα του χέρια, ο Christian μπορεί και πάλι να οδηγεί, ένα προσαρμοσμένο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε μόνο για αυτόν. Το αριστερό τεχνητό μέλος καταγράφει τις εντολές του εγκεφάλου και ενεργοποιεί ένα μπουτόν για τα φλας και την κόρνα. Το δεξί τεχνητό χέρι ελέγχει το μυϊκό σύστημα και προορίζεται για τους χειρισμούς του τιμονιού. 

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται η νέα αυτή καινοτομία να τοποθετηθεί σε οχήματα που προορίζονται για άτομα με σοβαρές αναπηρίες στα άνω άκρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου