Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Μια οικογένεια για τα προσφυγόπουλα

Να νιώσουν και να ζήσουν ως μέλη μιας οικογένειας μέχρις ότου καταφέρουν να επανενωθούν με συγγενείς που ζουν σε άλλες χώρες επιδιώκουν για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φτάνουν στη χώρα μας τα μέλη της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση.

Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα μέλη της οργάνωσης δημιούργησαν μητρώο οικογενειών που μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που έφτασαν στη χώρα μας ή παιδιά που έχασαν τους γονείς τους σε ναυάγια στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, συνήθως, από εμπόλεμες περιοχές.

Ηδη στο μητρώο έχουν ενταχθεί 17 οικογένειες που επιλέγονται με πολύ αυστηρά κριτήρια ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα, δύο κοπέλες, ηλικίας 12 και 14 ετών, άφησαν τους ξενώνες στους οποίους διέμεναν και πλέον έχουν γίνει -έστω και προσωρινά- μέλη δύο ξεχωριστών οικογενειών.

«Από τις πρώτες ημέρες της διαμονής των παιδιών στα καινούργια τους σπίτια, τα σημάδια είναι απολύτως θετικά», τονίζει στο «Εθνος» η υπεύθυνη του έργου «Ενα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», Βιργινία Ξυθάλη. Τα παιδιά, προσθέτει, «έχουν αρχίσει να ανοίγονται στα μέλη των νέων τους οικογενειών, παίζουν, διαβάζουν».

Αναφορικά με τα βασικά κριτήρια ένταξης των οικογενειών στο μητρώο, πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, νόμιμα έγγραφα διαμονής στη χώρα, οικονομική δυνατότητα και ένα κατάλληλο σπίτι που να καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού που θα φιλοξενηθεί.

Προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες που προέρχονται από τις ίδιες χώρες καταγωγής των παιδιών ή που μοιράζονται το ίδιο πολιτισμικό υπόβαθρο, όπως για παράδειγμα να είναι ομόγλωσσες ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα παιδιά θα μπορούν να επικοινωνήσουν. «Ξεκινήσαμε εστιάζοντας σε αραβόφωνες οικογένειες, συνεχίσαμε με άτομα καταγωγής από Αφγανιστάν και Ιράν και εσχάτως ανοίξαμε το μητρώο μας και σε ελληνικές οικογένειες, που μιλάνε τουλάχιστον αγγλικά ή γαλλικά», επισημαίνει η κ. Ξυθάλη.

Οσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται, αρχικά, γίνεται η αίτηση στη ΜΕΤΑδραση από την οικογένεια και η κοινωνική υπηρεσία της οργάνωσης αναλαμβάνει να κάνει σε βάθος λήψη κοινωνικού ιστορικού μέσα από συνεντεύξεις και συναντήσεις με τα μέλη της οικογένειας. Μετά συντάσσεται μία έκθεση που μεταβιβάζεται στην Εισαγγελία ανηλίκων.

Στη συνέχεια, υπάρχει συνεργασία της Εισαγγελίας ανηλίκων με τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες κάνουν με τη σειρά τους επισκέψεις στις υποψήφιες οικογένειες. Η άδεια για για την προσωρινή φιλοξενία ενός παιδιού σε οικογένεια δίνεται από τον εισαγγελέα ενώ η όλη διαδικασία κρατάει το λιγότερο έναν μήνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μία 14χρονη από το Αφγανιστάν και μία 12χρονη με καταγωγή από χώρα της Αφρικής άφησαν τους ξενώνες όπου φιλοξενούνταν τους προηγούμενους μήνες και πλέον ζουν μαζί με δύο οικογένειες. Η 14χρονη κοπέλα προσπάθησε να φτάσει στη χώρα μας μαζί με τους γονείς της και τα δύο αδέλφια της στα τέλη Οκτωβρίου. Λίγο πριν από τη Μυτιλήνη, η βάρκα που τους μετέφερε βούλιαξε. Οι γονείς και τα αδέλφια της δεν βρέθηκαν ποτέ. Η κοπέλα φιλοξενείται σε μία μεικτή οικογένεια, καθώς το ένα μέλος είναι ελληνικής και το άλλο αφγανικής καταγωγής. Στο σπίτι υπάρχει και ένα μικρότερο παιδί, το οποίο έχει βοηθήσει το κορίτσι να νιώσει μέλος της οικογένειας.

Η 12χρονη έφτασε ασυνόδευτη στην Ελλάδα. Η μητέρα της έχει εντοπιστεί σε ευρωπαϊκή χώρα και μέχρι την επανένωση, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πάνω από έξι μήνες, θα μένει μαζί με μία ελληνική οικογένεια. «Διαβάζει αγγλόφωνα βιβλία, τρώει μαζί με όλη την οικογένεια και ζει σ΄ ένα πιο χαρούμενο περιβάλλον», τονίζει η υπεύθυνη του προγράμματος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου