Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Τι είναι το Σύνδρομο Prader Willi (PWS)

Οι μαθητές με PWS είναι αγαπητά, τρυφερά και ευαίσθητα παιδιά. Θέλουν πάρα πολύ να είναι επιτυχημένα, να έχουν φίλους και να είναι μέρος της σχολικής τους κοινότητας. 

Το Σύνδρομο Prader Willi (PWS) είναι μια σύνθετη αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλείται από βλάβη στο 15ο χρωμόσωμα. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η κακή λειτουργία της περιοχής του υποθαλάμου στον εγκέφαλο. 

- Είναι μη κληρονομική γενετική διαταραχή που προκαλείται από ανωμαλία στο 15ο ζεύγος χρωμοσωμάτων. 

- Πρόκειται για μια σοβαρή, εφ'όρου ζωής και απειλητική για τη ζωή του ατόμου ιατρική κατάσταση.

- Εμφανίζεται με συχνότητα 1:12.000 με 1:15.000 γεννήσεις, και στα δύο φύλα, σε όλες τις φυλές. 

- Χαρακτηρίζεται απο: υποτονία (χαμηλό μυικό τόνο), υπογοναδισμό (μη ανεπτυγμένα αναπαραγωγικά όργανα), υπερφαγία (ανεξέλεγκτη πείνα), γνωστικές δυσκολίες και προβληματική συμπεριφορά. 

- Είναι η πιο κοινή γενετική αιτία της παχυσαρκίας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου. Ωστόσο, με έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση πολλά παιδιά κατορθώνουν να έχουν κανονικό βάρος. 


Αν και αντμετωπίζουν μερικές μοναδικές προκλήσεις, οι μαθητές με PWS μπορούν να παίξουν, να μάθουν, να δουλέψουν και να ζήσουν στις κοινότητες. Και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά μια ομάδα εκπαιδευτικών με γνώσεις

Απόδοση από το εντυπο Brochure (Educators.pdf)

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το σύνδρομο και το πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να βοηθήσει τους μαθητές με PWS, στείλτε μας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να σας ενημερώσουμε για την ημερομηνία διεξαγωγής σχετικού σεμιναρίου. 

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου