Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχίζει η προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχής στο σχολικό μεταφραστικό διαγωνισμό του 2011

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να δηλώνουν από σήμερα στη διαδικτυακή διεύθυνση http://ec.europa.eu/translatores/ τους μαθητές τους που θα συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό νέων μεταφραστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο οποίος είναι γνωστός με την ονομασία «Juvenes Translatores» (που σημαίνει «νέοι μεταφραστές» στα λατινικά). Η προθεσμία εγγραφής στον διαγωνισμό λήγει στις 20 Οκτωβρίου, ενώ το ηλεκτρονικό έντυπο συμμετοχής είναι διαθέσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Ο διαγωνισμός, που διανύει ήδη το πέμπτο έτος του, θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα σε όλα τα σχολεία που θα επιλεγούν. Απευθύνεται σε μαθητές γεννημένους το 1994 και μπορούν να συμμετάσχουν περισσότερα από 750 σχολεία.

«Ο διαγωνισμός προάγει την εκμάθηση ξένων γλωσσών στα σχολεία και τη μετάφραση ως επαγγελματική σταδιοδρομία», δήλωσε η κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας. Και πρόσθεσε ότι «η γνώση ξένων γλωσσών μπορεί να ανοίξει τους πνευματικούς σας ορίζοντες σε διαφορετικούς πολιτισμούς και να ενισχύσει τις επαγγελματικές προοπτικές σας».

Οι μαθητές μεταφράζουν ένα μονοσέλιδο κείμενο επιλέγοντας έναν από τους 506 πιθανούς γλωσσικούς συνδυασμούς μεταξύ των 23 επίσημων γλωσσών της ΕΕ. Εφέτος το θέμα των προς μετάφραση κειμένων θα είναι ο εθελοντισμός, στο πλαίσιο του εορτασμού του «ευρωπαϊκού έτους εθελοντισμού».

Κάθε σχολείο μπορεί να δηλώσει μέχρι πέντε μαθητές. Μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές οποιασδήποτε ιθαγένειας, με την προϋπόθεση ότι είναι γραμμένοι σε σχολείο που βρίσκεται σε κράτος μέλος της ΕΕ. Πέρυσι πήραν μέρος στον διαγωνισμό 2.800 μαθητές. Τα κείμενα θα βαθμολογηθούν από μεταφραστές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα επιλέξουν έναν νικητή για κάθε χώρα. Τον Μάρτιο του 2012 όλοι οι νικητές θα προσκληθούν στις Βρυξέλλες για να παραλάβουν το βραβείο τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου