Καθώς πολεμούμε το Ισλαμικό Κράτος και άλλους εξτρεμιστές, υπάρχει κάτι το οποίο ο Πρόεδρος Ομπάμα και όλοι εμείς μπορούμε να μάθουμε από αυτούς. Επειδή κατά κάποιο τρόπο οι τρομοκράτες πολεμάνε πιο έξυπνα από εμάς.
Οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν τα όπλα τους για να μας πολεμήσουν άμεσα στα πεδία μάχης. Αλλά ταυτόχρονα, για να αυξήσουν την επιρροή τους μακροχρόνια, πολεμούν την Δυτική μόρφωση και την χειραφέτηση των γυναικών. Γνωρίζουν ότιη αγραμματοσύνη, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο όπως και η καταπίεση των γυναικών δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να ανθίσει ο εξτρεμισμός.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτουςαπήγαγαν την Σαμίρα Σαλέχ Αλί αλ Νουάιμι, μια θαρραλέα Ιρακινή γυναίκα και δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Μοσούλη, την βασάνισαν και την εκτέλεσαν δημόσια τη περασμένη εβδομάδα. Αυτός είναι ο λόγος που οι Ταλιμπάνπυροβόλησαν την Μαλάλα Γιουσαφζάι όταν ήταν μόλις 15 χρονών αφού δημιούργησε μια καμπάνια προωθώντας την εκπαίδευση κοριτσιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μπόκο Χαράμαπήγαγε εκατοντάδες κορίτσια στην βόρεια Νιγηρία και ανακοίνωσε ότι θα τις κάνει σκλάβες.
Σε κάθε περίπτωση οι εξτρεμιστές αντιλήφθηκαν μια βασική αλήθεια: ότι η μεγαλύτερη στρατηγική απειλή για εκείνους δεν είναι ούτε οι πύραυλοι ούτε οι βόμβες, αλλά ένα κορίτσι με ένα βιβλίο. Και εμείς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε αυτή την αλήθεια και να κινηθούμε ανάλογα.
Οι εξτρεμιστές αντιλήφθηκαν ότι η μεγαλύτερη στρατηγική απειλή για εκείνους δεν είναι ούτε οι πύραυλοι, ούτε οι βόμβες, αλλά ένα κορίτσι με ένα βιβλίο
Για παρόμοιους λόγους οι χρηματοδότες του εξτρεμισμού επενδύουν σημαντικά στην φονταμενταλιστική κατήχηση. Έχουν χτίσει θρησκευτικά σχολεία που διδάσκουν μια φονταμενταλιστική εκδοχή του Ισλάμ (Ουαχαμπισμός) σε φτωχές μουσουλμάνικες χώρες όπως το Πακιστάν, την Νιγηρία και το Μάλι. Τα σχολεία αυτά προσφέρουν δωρεάν γεύματα όπως και υποτροφίες για τους καλύτερους φοιτητές να σπουδάσουν στην Μέση Ανατολή. Δεν θα έπρεπε να τους ανταγωνιστούμε;
Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όπλα βραχυπρόθεσμα, αλλά και ταυτόχρονα να επιχειρήσουμε να αποκτήσουμε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα, επικεντρώνοντας στη μόρφωση και στη χειραφέτηση γυναικών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν σταθερές κοινωνίες λιγότερα ευάλωτες στην χειραγώγηση από τους εξτρεμιστές;
Ένας πόλεμος είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί από τον αέρα
Οι βομβαρδισμοί των Αμερικάνων έχουν επιβραδύνει την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους και έχουναποτρέψει γενοκτονία των Γεζίντι στο Ιράκ, αλλά ένας πόλεμος είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί από τον αέρα. Γι αυτόν τον λόγο οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να ευημερούν στο Αφγανιστάν μετά από 13 χρόνια Αμερικάνικων εναέριων επιθέσεων.
Δυστυχώς, δεν παίζουμε το μακροχρόνιο παιχνίδι όπως κάνουν οι εξτρεμιστές. Στηριζόμαστε υπερβολικά στα στρατιωτικά εργαλεία και δεν εκμεταλλευόμαστε αρκετά το εργαλείο της μόρφωσης, της χειραφέτησης των γυναικών, ή της επικοινωνίας. Χρησιμοποιούμε τακτικές καταπολέμησης των εξτρεμιστών, αλλά εκείνοι δυστυχώς μοιάζουν καλύτεροι στον στρατηγικό σχεδιασμό.
Δεν είναι θέμα πόρων, καθώς οι βόμβες είναι πιο ακριβές από τα βιβλία. Η στρατιωτική καμπάνια των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ισλαμικού Κράτους θα κοστίσει τουλάχιστον 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και ενδεχομένως πολλά περισσότερα, σύμφωνα με εκτίμηση του Κέντρου Εκτίμησης Στρατηγικών και Προϋπολογισμών (Center for Strategic and Budgetary Assessments) της Ουάσινγκτον.
Αντίθετα, ο Ομπάμα φαίνεται να έχει ξεχάσει την προεκλογική του υπόσχεση από το 2008, για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ταμείου για την εκπαίδευση ύψους 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Και οι ΗΠΑ δίνουν στην Παγκόσμια Συνεργασία για την Εκπαίδευση (Global Partnership for Education) – μια σημαντική διεθνή προσπάθεια - λιγότερα χρήματα σε ένα χρόνο από ότι ξοδεύουμε σε μια εβδομάδαστο Ιράκ και στη Συρία.
Κανένας δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πιστέψει ότι η μόρφωση είναι πανάκεια. Ηγέτες της Αλ Κάιντα όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι είχαν πανεπιστημιακά πτυχία. Το Ιράκ, η Συρία και ο Λίβανος, έχουν πληθυσμό με ψηλά μορφωτικά επίπεδα. Οι ίδιες χώρες ήταν και προοδευτικές στο ζήτημα της χειραφέτησης των γυναικών συγκριτικά με γειτονικές χώρες, αλλά όλες έχουν υποστεί καταστροφικούς εμφυλίους πολέμους.
Και όμως η ιστορία του τελευταίου μισού αιώνα δείχνει ότι η εκπαίδευση τείνει να καλλιεργεί μια πιο κοσμοπολίτικη μεσαία τάξη που νιώθει επενδυμένη στο σύστημα. Στο Χονγκ Κονγκ σήμερα βλέπουμε πώς συμπεριφέρονται οι μορφωμένοι νέοι άνθρωποι.Απαιτούν δημοκρατία, αλλά το κάνουν ειρηνικά.
Οι μόρφωση των γυναικών φαίνεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από τη μόρφωση των αγοριών, εν μέρει διότι οι μορφωμένες γυναίκες κάνουν πολύ λιγότερα παιδιά. Κατά συνέπεια, δημογραφικά, ο νεανικός πληθυσμός είναι μειωμένος, γεγονός που συνδυάζεται άμεσα με τις κοινωνικές αναταραχές.
Κι όμως, το αίτημα της Unicef για επιπλέον πόρους για εκπαίδευση Συριανών προσφύγων έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι στιγμής μόλις κατά 40%. Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, αυτά τα παιδιά θα καταλήξουν πιθανότατα στα χέρια των εξτρεμιστών κι εμείς θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε βόμβες για πολλές δεκαετίες ακόμη.
Προσωπικά υποστηρίζω τη βραχυπρόθεσμη και συνετή χρήση εναέριων χτυπημάτων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι μόνο ένα σκέλος της στρατηγικής μας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Αφετηρία μας θα έπρεπε να είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης στην εκπαίδευσή για τα τρία εκατομμύρια Συριανοί πρόσφυγες, κυρίως στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο – ιδιαίτερα για τα κορίτσια. Αυτή τη στιγμή πολλά τέτοια παιδιά δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο και μια μελέτη που εκδόθηκε πριν από ένα μήνα βρήκε ότι η Συρία είχε τη χειρότερη αναστροφή στην εκπαίδευση στην σύγχρονη ιστορία.
Άρα, ας πάρουμε ένα μάθημα απ' τους εξτρεμιστές – και από τις ίδιες τις θαρραλέες κοπέλες που είναι έτοιμες να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να σπουδάσουν. Όλοι τους αντιλαμβάνονται τη δύναμη της μόρφωσης. Ήρθε η ώρα να το αντιληφθούμε κι εμείς.
Ο Νίκολας Κρίστοφ είναι Αμερικάνος δημοσιογράφος και σχολιαστής με δική του στήλη στους New York Times και έχει βραβευθεί με δύο Πούλιτζερ.
New York Times
Πηγή: TheTOC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου