Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, δήλωσε ότι «η πραγματοποίηση της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ έρχεται να προστεθεί σε σειρά δράσεων του Πανεπιστημίου μας για την ενίσχυση της Ελληνομάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διοργάνωση της Ολυμπιάδας αποσκοπεί αφενός στη στήριξη της νεολαίας της Διασποράς και στην παροχή της ευκαιρίας και της δυνατότητας να καλλιεργήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, αφετέρου στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη δημιουργία ελληνόφωνων φιλελλήνων. Το Πανεπιστήμιό μας στηρίζει έμπρακτα τους στόχους αυτούς με την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή του στην υλοποίηση της Ολυμπιάδας και την υποστήριξη της εκδήλωσης σε οργανωτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Θα θέλαμε η Ολυμπιάδα να αποτελέσει την αρχή μιας σειράς δράσεων και συνεργασιών, με στόχο την προώθηση και στήριξη των ταλαντούχων νέων της Διασποράς».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, Αν. Καθηγήτρια Μαρίνα Ματθαιουδάκη δήλωσε «Ως Πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την ουσιαστική συμμετοχή του Σχολείου στη διοργάνωση αυτή και είμαι πολύ υπερήφανη για το ότι η 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας υποστηρίζεται επιστημονικά και διοικητικά από το ΣΝΕΓ, μία ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΠΘ με μακρά εμπειρία στη διδασκαλία και αξιολόγηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Ευελπιστούμε ότι η 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 θα αποτελέσει θεσμό για το ΑΠΘ και θα εμπνεύσει περισσότερες και πολυεπίπεδες συνεργασίες μεταξύ του πανεπιστημίου και του ελληνισμού της διασποράς».
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, Άλκης Αναστασιάδης δήλωσε «Η συμμετοχή των νέων στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, επιβεβαιώνει την αγάπη των Ελλήνων της Διασποράς για την πατρίδα, την ελληνική γλώσσα που είναι συστατικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, τον πολιτισμό μας. Ο θεσμός της Ολυμπιάδας προσέφερε και θα προσφέρει σε δεκάδες διαγωνιζόμενους την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα, να μελετήσουν και να θαυμάσουν την ελληνική γλώσσα. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουν ένα πανάρχαιο πολιτιστικό εργαλείο προσωπικής έκφρασης, τη γλώσσα, του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι ανεξίτηλα χαραγμένη στην εξέλιξη του πανανθρώπινου πολιτισμού».
Η Διευθύντρια Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Ευανθία Παπαδάτου δήλωσε ότι «για το Υπουργείο Εξωτερικών και για τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η διάδοση και η προβολή της ελληνικής γλώσσας, ο δεσμός των αποδήμων με την Ελλάδα, η ενίσχυση της εθνικής συνείδησης και πολιτιστικής ταυτότητας αποτελούν βασικές προτεραιότητες και εθνικούς στόχους. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε πρωτοβουλίες όπως αυτές, ειδικά όταν προέρχονται από το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της ομογένειας, τους νέους ανθρώπους και τη δραστήρια ποντιακή νεολαία. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θα στηρίξει την εξέλιξη αυτής της διοργάνωσης σε θεσμό σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνομάθειας και Ελληνικού Πολιτισμού».
Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ και διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».
Στόχοι της Ολυμπιάδας είναι η προσέλκυση ενδιαφέροντος της νεολαίας για την εκμάθηση νεοελληνικής γλώσσας, η διεύρυνση και εμπλουτισμός της διαπολιτισμικής επικοινωνίας των νέων, η διεύρυνση της κοινωνικό-πολιτισμικής και γλωσσικής ικανότητας των νέων, η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη στήριξη των ταλαντούχων νέων της Διασποράς, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας στην πνευματική τους ανάπτυξη και στον κοινωνικό τους προσανατολισμό, η παροχή σε όλους τους συμμετέχοντες της δυνατότητας αξιολόγησης του επιπέδου γνώσεων της νεοελληνικής γλώσσας και η δημιουργία βάσης για τον διάλογο μεταξύ των νέων της ελληνικής Διασποράς.
Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα λαμβάνουν μέρος φοιτητές/ήτριες και νέοι/ες, ηλικίας 18 έως 25 χρόνων, που κατοικούν εκτός Ελλάδας και δεν έχουν διαμείνει για περισσότερο από 3 μήνες (αθροιστικά) στην Ελλάδα. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται σε 2 στάδια: Στο 1ο στάδιο οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε τοπικό επίπεδο δίνοντας εξετάσεις σε θέματα που προετοιμάστηκαν από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα πανεπιστήμια των χωρών όπου διαμένουν οι υποψήφιοι και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία.
Συγκεκριμένα, οι νικητές του 1ου σταδίου είναι:
AGA HUSEYNOV ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
NARINE HAKOBYAN ΑΡΜΕΝΙΑ
NAIRA KARAPETYAN ΑΡΜΕΝΙΑ
PAVLOS FARSALAS ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
HRISTOS PANAGIOTIDIS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
KHATIA KHIZANEISHVILI ΓΕΩΡΓΙΑ
ILONA PEILIVANOVA ΓΕΩΡΓΙΑ
MARIA PAPAGEORGIOU Η.Π.Α.
GEORGE MANTAS Η.Π.Α.
CRISTINA URSU ΜΟΛΔΑΒΙΑ
VALENTYNA OLIINYK ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ANNA VYNNYK ΟΥΚΡΑΝΙΑ
NADEZDA AMANATIDI ΡΩΣΙΑ
ALONA NIKULNIKOVA ΡΩΣΙΑ
. Το διάστημα 24 με 31 Αυγούστου οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.
Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Εναρκτήρια Εκδήλωση για την Ολυμπιάδα, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες/ουσες θα διαγωνιστούν στην ελληνική γλώσσα προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικητές. Τέλος, στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Τελετή Λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016.
Πηγή: ka-business.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου