Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» με τα τρία παραρτήματά του: α) Αναρρωτήριο Πεντέλης, β) Παιδόπολη ''΄Αγιος Ανδρέας'' και γ) Παιδόπολη ''Αγία Βαρβάρα'', είναι Φορέας Παιδικής Προστασίας Εθνικής εμβέλειας (γίνονται εισαγωγές από όλη την Ελλάδα) και σκοπό έχει την προστασία των απροστάτευτων, κακοποιημένων, παραμελημένων παιδιών, τα οποία εισάγονται με εισαγγελική εντολή, όπως και επιτόκων και λεχωϊδων.
Πρωταρχικός στόχος είναι η επιστροφή των παιδιών στη φυσική τους οικογένεια κι όπου αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μέσω των Προγραμμάτων της αναδοχής και της υιοθεσίας τους, προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη και οικογενειακή αποκατάσταση.
Εποπτεύεται δε, από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Είναι αλήθεια ότι ζούμε σ΄ έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτόν που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Οι ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις μεταβάλλουν καθημερινά την κοινωνική ζωή, αλλάζοντας τα δεδομένα και υπαγορεύουν μια άλλη στάση ανθρωπισμού.
Η αποσύνθεση της οικογένειας και η αποδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών, πρέπει να μας οδηγήσει σε μέτρα–δράσεις για τη στήριξή της έτσι ώστε ο συνδετικός κρίκος (τα παιδιά) να τύχουν περισσότερης προστασίας.
Ειδικότερα δε, οι νέες μητέρες ή οι μόνες μητέρες, δεν πρέπει να έχουν το δίλημμα επιλογής μεταξύ οικογενειακής ζωής και εργασίας.
Η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των κοινωνικών αναγκών και η εμφάνιση νέων κοινωνικών κινδύνων, μας οδηγεί στην υποχρέωση για αποτελεσματική κοινωνική πολιτική ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, ικανοποιώντας αιτήματα πολιτών και αμβλύνοντας τους κινδύνους με συγκεκριμένες αποφάσεις για δράση.
Οι κοινωνικές ανάγκες διαφοροποιούνται με ταχείς ρυθμούς και αυτό οφείλεται σε μετασχηματισμό των παραδοσιακών δομών της οικογένειας, με αποτέλεσμα την επικράτηση νέων οικογενειακών σχημάτων (μονογονεϊκές οικογένειες, μονομελή νοικοκυριά), μείωση στα επίπεδα παροχής άτυπης φροντίδας που οφείλεται στις αλλαγές των αντιλήψεων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της οικογένειας και την αδυναμία τους να προσφέρουν, μεταβολές στον τομέα της απασχόλησης, φτώχεια.
Με την αλλαγή των δομών της οικογένειας και τον ρόλο αυτής στο κοινωνικό σύνολο, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια να μειώνεται δραματικά, τον αριθμό των μονογονεϊκών οικογενειών να αυξάνεται, ενώ όλο και περισσότερες γυναίκες να αποκτούν διπλό ρόλο ως εργαζόμενες και ως μητέρες, έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να πλήττονται περισσότερο βιώνοντας αποκλεισμό και περιθωριοποίηση.
Η ανάπτυξη Προγραμμάτων Προσχολικής Αγωγής και «Σπουδαστικής Στέγης» στο Παράρτημα Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα» του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ», είναι η απάντησή μας στην άμβλυνση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.
Παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά φτωχών οικογενειών θα έχουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση στα Προγράμματα δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφάλειας για τα ίδια και τις οικογένειές τους. Η φιλοξενία θα είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.
Το πρόγραμμα Προσχολικής Αγωγής, φιλοξενίας 50 παιδιών, έρχεται να καλύψει ανάγκες μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής, της Νέας Σμύρνης και υλοποιείται σε συνέργεια με τον Δήμο Νέας Σμύρνης.
Το Πρόγραμμα Σπουδαστικής Στέγης, φιλοξενίας 20 κοριτσιών, αφορά φοιτήτριες από επαρχιακές πόλεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης.
Παλαιότερα κάναμε λόγο για φιλανθρωπία. Σήμερα μιλάμε για κοινωνική αλληλεγγύη και νέες δράσεις. Τη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης δεν πρέπει να τη βλέπουμε ως ελεημοσύνη, αλλά ως στοιχείο οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών, ανάπτυξης αλλά και ποιότητας ζωής.
Τα θέματα που αφορούν το παιδί πρέπει να αντιμετωπίζονται με προτεραιότητα σε σχέση με άλλες κοινωνικές ανάγκες.
Σήμερα, όλο και περισσότερες οικογένειες διαβιούν κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας και δεν μπορούν να παρέξουν βασικά αγαθά για τα παιδιά τους.
Η υγιής ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών είναι μέλημά μας.
Όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες ανάγκες.
Σήμερα, όσο ποτέ, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον.
Του Δημήτρη Ι. Βεζυράκη, διοικητή του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα».
Πηγή: protagon
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου