Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Βιβλιοπαρουσίαση: Έχω νεύρα!

Γιατί δεν πρέπει να σε πιάσουν τα νεύρα σου άμα κάποιος πυροβολήσει το μικρό δάχτυλο του δεξιού ποδιού σου; Ή του αριστερού; Πώς μπορείς να περάσεις την ώρα σου στον πάτο ενός πηγαδιού χωρίς ίντερνετ; Τι σημαίνουν οι φράσεις «Κουκουρίμπα τσίσα! Τσιρλιπιπί κεμπάπ!» Όταν τελειώσετε το διάβασμα, ίσως να τραγουδήσετε κι εσείς μαζί με τους ήρωες της ιστορίας: 

Μη βιάζεσαι να λυπηθείς 
ούτε να νευριάσεις, 
κάτι καλό μπορεί να βγει 
στις παλιοκαταστάσεις. 

Τα παιδιά που περνάνε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες γίνονται... τεμπέλικα

Tα παιδιά ηλικίας δύο έως τριών ετών που περνάνε περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη (τηλεόρασης, υπολογιστή-ταμπλέτας, παιγνιδομηχανής ή κινητού τηλεφώνου), γίνονται λιγότερο δραστήρια σωματικά όταν φθάσουν στην ηλικία των πέντε έως έξι ετών, σε σχέση με τα παιδάκια που δεν περνούσαν πάνω από μία ώρα ημερησίως με μία οθόνη, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Η Ουαλία απαγορεύει δια νόμου τα χαστούκια σε παιδιά

Από τον νόμο θα τιμωρείται πλέον όποιος γονιός τολμήσει να χτυπήσει το παιδί του στην Ουαλία, αφού το τοπικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση του χαστουκιού από γονείς σε παιδιά και η εφαρμογή του πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2022.

Η Barbie κι ο Ken δίνουν μαθήματα... διαφορετικότητας

Η κούκλα με τη μεγαλύτερη διαφορετικότητα στην αγορά ανακοινώνει τη νέα της σειρά Barbie Fashionistas που προάγει το σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα.

Η νέα σειρά περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα σε κούκλες, με πολλές αποχρώσεις δέρματος, χρώματα ματιών και μαλλιών, διαφορετικούς σωματότυπους και μοδάτα σύνολα και αξεσουάρ για να επιλέξουν τα παιδιά. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η σειρά έχει εξελιχθεί εισάγοντας 170+ νέα looks:

Γρίπη: Δεκάδες κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα

Λουκέτο σε δεκάδες σχολεία σε διάφορα μέρη της χώρας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, έβαλε και σήμερα η εποχική γρίπη, τόσο διότι λείπουν αρκετοί μαθητές από τις τάξεις λόγω ασθένειας, όσο και για να μην εξαπλωθούν οι ιοί. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, ωστόσο, σχολεία κλειστά υπάρχουν και στην Αττική, καθώς και στην Πελοπόννησο. 

Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα και οι κλειστές πόρτες των ελληνικών νοσοκομείων

Η Sana Birzada, πέντε ετών, από το Αφγανιστάν, έχει σύνδρομο Down και ιστορικό χειρουργείου για πιθανή κολποκοιλιακή επικοινωνία.

Ο Mustafa Rajabi, ενός έτους από το Ιράν πάσχει από συγγενή υδροκέφαλο. Οι γονείς αναφέρουν ιστορικό σπασμών από ηλικία 4 μηνών ,και αγωγή με Phenitoin και Acetazolamide,με καλή ανταπόκριση . Η αγωγή όμως διακόπηκε λόγω μετακίνησης της οικογένειας ,εδώ και μήνες.

Γιατί η σεξουαλική αγωγή δεν διδάσκεται στα σχολεία και κάποιοι εξακολουθούν να κοκκινίζουν

Είναι εδώ και κάποιους μήνες που η συζήτηση για το θέμα των αμβλώσεων επανέρχεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο και οι λόγοι γι’ αυτό δεν είναι λίγοι. Η καθιέρωση της «ημέρας του αγέννητου παιδιού», η εικόνα ενός εμβρύου που ζητά να ζήσει στους τοίχους στο μετρό και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις εκτρώσεις σε αρκετά -κατά τα άλλα- σύγχρονα κράτη αποτελούν μερικές από τις πλέον παρεμβατικές δράσεις μιας μεσαιωνικής λογικής.

Τι μπορεί να προσφέρει ο παραδοσιακός χορός στο παιδί;

Τσάμικος, Καλαματιανός, Ικαριώτικος, πεντοζάλι, μπάλος. Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί είναι πολλοί, όπως και τα οφέλη τους στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών.

Τι μπορεί να προσφέρει ο παραδοσιακός χορός στο παιδί;

“Το πιο γλυκό Ψωμί” στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Η πρωτότυπη παράσταση “Το πιο γλυκό Ψωμί” έρχεται στο Μελίνα Μερκούρη! Τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους ψωμάκι στη σκηνή! Μία νέα παράσταση από τον Μικρό Βορρά, βασισμένη σε ένα Κεφαλλονίτικο παραμύθι.

Περιγράφοντας την υπόθεση του έργου, οι συντελεστές αναφέρουν: Ένας βασιλιάς που δεν γνωρίζει την αξία της εργασίας και για αυτό δεν εκτιμά τίποτα, με τη βοήθεια του γέρου σοφού θα λυτρωθεί, από το ψωμί που θα ζυμώσει με τα ίδια του τα χέρια. Ο ιδρώτας και ο μόχθος του θα φτιάξουν το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου.

Άποψη: Λ. Φουτσιτζή "Σεξισμός από κούνια: το μεγάλο, άλυτο πρόβλημα των σχολικών βιβλίων"

Αφορμή για το ποστ αυτό ήταν ο εξής κάζουαλ σεξισμός της ημέρας, όπου έκπληκτη διάβασα ότι στο βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας Β’ Γυμνασίου (Ερώτησης Κατανόησης 2, Κείμενο 2, Σελίδα 30) η ερώτηση είναι:

Γιατί η επαγγελματική δραστηριότητα της μητέρας δεν είναι απειλητική για την ισορροπία της οικογένειας; • Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για το θέμα αυτό;

Οι ερωτήσεις, ως γνωστόν, δείχνουν πώς σκέφτεται αυτός που τις κάνει.

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος σκηνοθέτησε ληστεία, γιατί «έφαγε» τα χρήματα μαθητών

«Έφαγε» τα χρήματα των μαθητών, τα οποία με κόπο μάζευαν ευρώ – ευρώ οι ίδιοι και οι γονείς τους, για να πραγματοποιήσουν μία σχολική εκδρομή και σκηνοθέτησε ληστεία, ώστε να το παίξει ο ίδιος θύμα.

Τα παραπάνω έκανε ο υποδιευθυντής δημοτικού σχολείου στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, ενώ δε δίστασε να αυτοτραυματιστεί ελαφρά, ώστε το σενάριό του να γίνει πιστευτό.

Ερείκουσα: Ήχησε ξανά το κουδούνι του δημοτικού σχολείου- Στα θρανία 2 μαθητές

Χθες (27.010.2020), οι δύο μοναδικοί μαθητές του νησιού πέρασαν το κατώφλι του σχολείου μαζί με τη δασκάλα του η οποία τοποθετήθηκε στη θέση αυτή πρόσφατα. 

Τα δύο αδελφάκια, το κοριτσάκι της Α' τάξης και το αγόρι της Γ΄ τάξης, είχαν μετακομίσει με τη μητέρα τους στους Βελονάδες της Κέρκυρας για πηγαίνουν σχολείο, ενώ ο πατέρας τους έμενε στην Ερείκουσα. 

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίνωση

-->
 Όχι, δεν πήγαμε διακοπές για σκι, αλλά στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός ίωσης και πνευμονίας της υπεύθυνης για το ιστολόγιο και τα κοινωνικά δίκτυα μας έχουν αφήσει λίγο πίσω. Δυστυχώς το ιστολόγιο θα αρχίσει να ανανεώνεται και πάλι από τη 1 Φεβρουαρίου. Η ενημέρωση στο facebook θα προσπαθήσουμε να συνεχίσει κανονικά. 
Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση !


Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Άσε κάτω αυτή τη συσκευή!

Μαλώνετε καθημερινά για το χρόνο που χάνει στο Snapchat; Ή στο Xbox; Ή στο Youtube; Δεν μπορεί κανείς να απαρνηθεί την τεχνολογία, αλλά αν δεν υπάρχουν όρια η ακαδημαϊκή επίδοση και οι σχέσεις των εφήβων πλήττονται σε μεγάλο βαθμό. Δείτε πώς μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση. 
«Πρέπει να περιορίσουμε τον χρόνο στην τηλεόραση» 
«Πρέπει να περιορίσουμε τον χρόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια» 
«Πρέπει να περιορίσουμε την χρήση του κινητού τηλεφώνου». 

Λύσεις για προσβάσιμες πόλεις με οδηγό την καινοτομία

Μια ομάδα πολεοδόμων και μηχανικών γεωπληροφορικής, μέσω της startup AccessLab χαρτογραφεί ράμπες και πεζοδρόμια, εντοπίζει λακκούβες και χαλασμένα φανάρια και προωθεί λύσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να καταστήσει τις πόλεις προσβάσιμες.

Η AccessLab, που συστάθηκε το 2017 με τη νομική μορφή της ατομικής επιχείρησης, μέσω της πλατφόρμας GoSafe που έχει αναπτύξει, διευκολύνει χρήστες αμαξιδίου και εμποδιζόμενα άτομα, ήτοι άτομα περιορισμένης κινητικότητας όπως μαμάδες με καρότσια, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, να πλοηγούνται από ένα σημείο σε ένα άλλο μέσα από κατάλληλες ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις.

«Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για τα Σχολεία»

Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου καλεί το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ να καταθέσει προτάσεις προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθεί η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία

Γεύματα στα σχολεία: Εγκρίθηκαν 44 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας

Εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης, ύψους 44 εκατ. ευρώ, σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οικονομικού έτους 2020 για τα γεύματα στα σχολεία.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας ήπιε αλκοόλ;

Αν και οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους δεν θα πιούν αλκοόλ ή τουλάχιστον θα τους το πουν πριν ή ακόμα και μετά, αρκετοί είναι οι έφηβοι που πειραματίζονται με αυτό εν αγνοία τους.

Για αυτό το λόγο θα ήταν καλό να μπορείτε να αναγνωρίσετε μερικά προειδοποιητικά σημάδια στην συμπεριφορά τους.

Το βιβλίο σεξουαλικής αγωγής που δεν πήραν ΠΟΤΕ οι Έλληνες μαθητές

Στη χώρα που (κάποιοι) ωρύονται για τα “αγέννητα παιδιά” (πώς καταμετρώνται άραγε;) και αδιαφορούν για τα εν ζωή, εν έτει 2000 (είκοσι χρόνια πριν) τυπώθηκε αυτό το βιβλίο Σεξουαλικής Αγωγής για τους μαθητές του Λυκείου. Η τύχη του μέχρι σήμερα αγνοείται. Όπως και του αντίστοιχου μαθήματος. Δεν ξέρω αν ποτέ το πήρε μαθητής στα χέρια του, τότε ούτε που το φανταζόμουν ότι θα δουλεύω σε σχολείο.

Διαβάζουμε στις πρώτες σελίδες:
Φορέας: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΕΞΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Συγγραφείς: Κώστας Γκοτζαμάνης, Ψυχίατρος & Ζήσης Παπαθανασίου, Επ. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΑΠΘ.

Άποψη: Στέλιος Σοφιανός "Είναι διαφορετικό να τρως μπριάμ στο σχολείο…"

Ενα παιδί που τρέφεται σωστά χλευάζεται από τους συμμαθητές του που ζουν με πατατάκια. Ενα παιδί του οποίου οι γονείς εφαρμόζουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο αυτοκίνητο, στοχοποιείται ως «διαφορετικό». Τι σου μαθαίνει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; 

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020: Και νέες αλλαγές αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας

Σημαντικές ρυθμίσεις «έρχονται» και για τους μαθητές, οι οποίοι του χρόνου θα φοιτήσουν σε Α΄και Β΄λυκείου 

Σημαντικές αλλαγές που αφορούν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές, της Γ΄ Λυκείου, συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας και θα ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αλλαγές «έρχονται» και για τους μαθητές, oι οποίοι του χρόνου θα φοιτούν σε Α' και Β' Λυκείου. 

«Παράθυρο ελπίδας» το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κέρκυρας

Ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε πως όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή. Στο Kατάστημα Κράτησης Β’ τύπου Κέρκυρας φαίνεται πως έλαβαν σοβαρά υπόψη τους το απόφθεγμα αφού εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί εκεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Το σχολείο ιδρύθηκε με ΦΕΚ το 2017, υπάγεται στο Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και απευθύνεται σε κρατούμενους οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το EPICUR χτίζει γέφυρες συνεργασίας 8 κορυφαίων Πανεπιστημίων

Στον ρόλο και στην συμμετοχή του ΑΠΘ αναφέρθηκε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας κ. Δημήτριος Κωβαίος

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Η ΔΕΠΥ και ο μύθος της τεμπελιάς: τι πρέπει να ξέρετε.

Φανταστείτε αυτό το σενάριο: Μπαίνετε στην κουζίνα και βρίσκετε το παιδί σας με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) να κάθεται στο τραπέζι στέλνοντας με το κινητό μηνύματα στους φίλους του, αντί να κάνει αυτό που του ζητήσατε – να αδειάσει δηλαδή το πλυντήριο πιάτων. Αμέσως ενοχλείστε. Είναι μια δουλειά που έχει αναλάβει το παιδί σας και του υπενθυμίσατε πολλές φορές ότι πρέπει να την κάνει. Και δεν είναι μόνο οι δουλειές στο σπίτι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ασκήσεις του για το σχολείο και με άλλες δουλειές που απαιτούν προσπάθεια και δεν είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικές. Σκέφτεστε ότι τελικά μπορεί το παιδί σας απλά να είναι τεμπελιάζει. Δυστυχώς, το ίδιο μπορεί να σκέφτονται και οι άλλοι. 

2η Μαθητική Ημερίδα με θέμα «Πόλεις του 21ου αιώνα: σε αναζήτηση της ποιότητας»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Αρσάκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, διοργανώνουν τη 2η Μαθητική Ημερίδα με θέμα «Πόλεις του 21ου αιώνα: σε αναζήτηση της ποιότητας». Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του 8ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, του οποίου αποτελεί δημιουργική προέκταση και συνέχεια.

“Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα”: Όταν η εκπαίδευση συναντά την αρχιτεκτονική σε σχολεία της Αθήνας

Στο 16ο και στο 77ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, πίσω από τα κουκλοθέατρα, τα σπιτοκαλυβάκια και τα τούνελ, η εκπαίδευση συναντά την αρχιτεκτονική δημιουργώντας χώρους μέσα από τους οποίους τα παιδιά μαθαίνουν λέξεις, χρώματα, αριθμούς, φυσικά φαινόμενα. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του δήμου Αθηναίων, το οποίο έχει σκοπό να αναβαθμίσει τον σχολικό χώρο, να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς και να συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών μάθησης. Πρωταγωνιστές σε αυτή τη δράση είναι οι ερευνητές – αρχιτέκτονες του Πολυτεχνείου της Κρήτης, οι παιδαγωγοί αλλά κυρίως τα παιδιά, οι μαθητές και οι μαθήτριες δηλαδή που συμμετέχουν γνωστοποιώντας τις σκέψεις τους και τις επιθυμίες τους για το ιδανικό σχολείο .

Ο Δήμος Παύλου Μελά: Περιβαλλοντικός διαγωνισμός για μαθητές και ενήλικες

Ο Δήμος Παύλου Μελά διοργανώνει περιβαλλοντικό διαγωνισμό για μαθητές και ενήλικες στο πλαίσιο του Έργου «Ενίσχυση οικολογικής συνείδησης και προώθησης περιβαλλοντικού εθελοντισμού στο Δήμο Παύλου Μελά», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δραματική έκκληση πατέρα – Κατηγορεί τα social media για την αυτοκτονία της κόρης του

Η 14χρονη Molly Russell πέθανε λίγες μέρες πριν από τα γενέθλιά της το 2017, αφού είδε υλικό αυτοκτονίας στο Instagram.

Σε έκθεση του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχίατρων επισημαίνεται ότι η αυξημένη χρήση των κοινωνικών μέσων μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα στα κορίτσια.

Ο Τραμπ καταργεί ό,τι θέσπισε η Μισέλ Ομπάμα: Επιστρέφουν οι πίτσες και οι τηγανητές πατάτες στα σχολεία

Νέους κανόνες που αφορούν τα σχολικά γεύματα προωθεί η αμερικανική διοίκηση, καταργώντας ουσιαστικά την πολιτική υγιεινών μενού που είχε προωθήσει η Μισέλ Ομπάμα. 

Οι νέες προτάσεις θα επιτρέπουν στα σχολεία «μεγαλύτερη ευελιξία, επειδή αυτά ξέρουν καλύτερα τα παιδιά», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας.

Θεσσαλονίκη: Τα παιδιά "πετάνε" drones μέσω προγράμματος του "Νόησις" !

Μαθητές ηλικίας από 10 έως 13 χρονών εκπαιδεύονται στον χειρισμό drones, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωριμία με τα Drones 1-Ασημένια Φτερά» που διοργανώνει το κέντρο διάδοσης επιστημών "Νόησις" στη Θεσσαλονίκη, από το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.

«Είμαι δυσλεκτικός»: Ένα φιλμ που δείχνει την αγωνία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

Το μικρού μήκους φιλμ που ακολουθεί δείχνει με έναν καθαρό τρόπο την αγωνία ενός παιδιού με δυσλεξία, το οποίο λόγω διαφορετικών εγκεφαλικών λειτουργιών, αδυνατεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα στην τάξη του όπως είναι δομημένα σήμερα και τα οποία απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικό εγκεφαλικό σύστημα από το δικό του.

Ο γιος του καθηγητή που πέθανε κυνηγώντας την ευτυχία

Ο 15χρονος Laurent ήταν ένα διακριτικό αγόρι. Ζούσε με τον πατέρα του, έναν καθηγητή μαθηματικών. Πέθανε από το κρύο για τη μόνη πιθανότητα ευτυχίας που του είχε δοθεί: να φύγει μυστικά

Ονομαζόταν Laurent Barthélémy Ani Guibahi. Θα γινόταν 15 ετών τον επόμενο μήνα. Ήταν μαθητής της Γ' Γυμνασίου στο Γυμνάσιο Simone Ehivet Gbagbo στο Yopougon. Και σύμφωνα με το προσωπικό του σχολείου, ήταν ένα αδύναμο και διακριτικό αγόρι. Ένας μαθητής του μέσου όρου.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Βιβλιοπαρουσίαση: To μαγικό δάχτυλο

«Το κορίτσι της ιστορίας αυτής έχει ένα παράξενο, μα πολύ παράξενο χαρακτηριστικό. Κάθε φορά που θυμώνει με κάποιον και δεν μπορεί να κρατήσει τα νεύρα της, κουνάει το δάχτυλό της και ένα σωρό αστεία και διασκεδαστικά απρόοπτα συμβαίνουν» 

Τι μπορεί να συμβεί, όταν η μικρή πρωταγωνίστρια θυμώσει και κουνήσει το μαγικό της δάχτυλο στην οικογένεια Γκρεγκ που λατρεύει το κυνήγι και σκοτώνει όποιο ζώο βρει μπροστά της; Μήπως αυτό το μαγικό δάχτυλο θα τους δείξει πόσο άδικο, ανήθικο και κακό είναι αυτό που κάνουν και θα αλλάξει μια για πάντα την στάση τους απέναντι στα ζωντανά πλάσματα αυτού του κόσμου; Οι Γκρεγκ από σκληροί κυνηγοί θα μεταμορφωθούν σε ανυπεράσπιστα πουλιά, θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της ζωής (κρύο, πείνα, φόβος) και τελικά θα γίνουν τρυφεροί υποστηρικτές όλων των ζώων. 

1ο Μαθητικό Συνέδριο 2020: «Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης»

Η Ιστορία, ο Πολιτισμός, ο Ελληνισμός και η Πολυπολιτισμικότητα της Πόλης

Η πόλη που θα φιλοξενήσει το 1ο Μαθητικό Συνέδριο 2020 «Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» είναι η Κωνσταντινούπολη.

Σκοπός του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου είναι η γνωριμία των Ελλήνων και Ευρωπαίων μαθητών με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Οι μαθητές θα γνωρίσουν την Ιστορική και Πολιτιστική Ταυτότητα των Ευρωπαϊκών Κρατών μέσα από το πρίσμα της συνύπαρξης και της έρευνας.

Θεσσαλονίκη: Ομάδα Συμβουλευτικής Στήριξης σε γονείς για τον αυτισμό

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Ομάδα συμβουλευτικής στήριξης με θέμα:¨Γονεϊκότητα και Φάσμα Αυτισμού στην Προσχολική και Σχολική Ηλικία (4-12ετών)” που υλοποιείται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής δια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με την Δημοτική Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως στα πλαίσια του προγράμματος “Ομάδες Συμβουλευτικής Στήριξης Κατοίκων”.

ΑΡΣΙΣ για παιδική εκμετάλλευση: Όχι χρήματα σε παιδιά που ζητιανεύουν

“Με βλέπεις κάθε μέρα στους δρόμους και νομίζεις ότι αυτό που βλέπεις είναι αυτό που διάλεξα. Πολλές φορές με έχεις λυπηθεί και άλλες θύμωσες μαζί μου. Πολλές φορές μου έδωσες χρήματα και πολλές φορές θυμάμαι να με διώχνεις. Σου λέω λοιπόν, ότι είμαι αυτό που μ’ έμαθαν να είμαι. Διαφορετικά απ’ ό,τι μαθαίνεις εσύ στα παιδιά σου”....

Τι απαντά το Υπ. Παιδείας για τη διάταξη που επιτρέπει διορισμό στην εκπαίδευση με πτυχίο κολεγίου

Tο σεβασμό της χώρας στο δίκαιο της Ε.Ε. ως προς την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποδεικνύει η νομοθετική ρύθμιση, δια της οποίας δίδεται το δικαίωμα σε αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων να εργαστούν στην ελληνική εκπαίδευση, απαντά το υπουργείο στις αντιδράσεις που έχουν διατυπώσει ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Κ. Δασκαλάκης: Mαθήματα Πληροφορικής Από Το Δημοτικό

Το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η πρόοδος στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες βρέθηκαν στο επίκεντρο ομιλίας του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η ομιλία του κ. Δασκαλάκη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έκθεσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για τον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου 2020.

Εκπαίδευση των μαθητών για τη σωστή χρήση των φαρμάκων

Το τι είναι τα φάρμακα και πως πρέπει να γίνεται η σωστή χρήση αυτών, θα διδαχθούν οι μαθητές στα ελληνικά σχολεία, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα συνεργασίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς στόχος είναι να καλλιεργηθεί στα παιδιά από νωρίς η κουλτούρα της μη υπερκατανάλωσης φαρμάκων καθώς δυστυχώς η χώρα μας είναι πολύ ψηλά στη λίστα υπερκατανάλωσης και ειδικά αντιβιοτικών.

Εκατό ασυνόδευτα παιδιά βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στη Σερβία

Την υλοποίηση πρότασης της σερβικής κυβέρνησης για τη μετεγκατάσταση και φιλοξενία ασυνόδευτων προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα, συζήτησαν σήμερα σε συνάντησή τους ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο πρέσβης της Σερβίας, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.

Επιστολή του Συλλόγου ΠΕ Αμαρουσίου, στη μνήμη της Θεοδώρας Τσιριγώτη.

Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020 αποχαιρετίσαμε με ιδιαίτερη θλίψη και οδύνη τη συνάδελφό μας Νηπιαγωγό του 3ου Νηπιαγωγείου Πεύκης Θεοδώρα Τσιριγώτη που έφυγε από τη ζωή τόσο πρόωρα στις 2 – 1 – 2020.Η συνάδελφός μας υπήρξε πρότυπο εκπαιδευτικού και μητέρας και προσέφερε τις εκπαιδευτικές της υπηρεσίες στα παιδιά του Δημόσιου Νηπιαγωγείου με ιδιαίτερη αγάπη και ευσυνειδησία όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Πώς να χαμηλώσετε ταχύτητα στον ΔΕΠΥ εγκέφαλό σας.

Ο ειδικός στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) Dr Hallowell, έχει 10 στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους ανήλικες με ΔΕΠΥ να βάλουν φρένο στον εγκέφαλό τους που καλπάζει/ τρέχει με 1000 και να αποκτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους. 

Όταν ζητάτε από ένα άτομο με ΔΕΠΥ να χαμηλώσει ταχύτητα (στον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί) είναι σαν να λέτε στον ήλιο να μην λάμπει και στην παλίρροια να μην ανέβει. Η αγάπη για την ταχύτητα είναι στο DNA μας. Αν το σώμα μας δεν κινείται ένα μίλι το λεπτό, κινείται το μυαλό μας και οι ιδέες μας ξεπετάγονται σαν ποπ κορν στον κινηματογράφο. 

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την κλιματική αλλαγή χωρίς να τους δημιουργήσετε άγχος

Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με το πως θα πρέπει να εκπαιδεύσουν οι γονείς τα παιδιά τους ώστε να αποδειχτούν χρήσιμα στην προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πληροφορία που έχει αναφερθεί μέσω πολλών media ότι η γενιά των millennials δεν τεκνοποιεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η καλή είδηση της ημέρας: Το πρώτο ελληνικό δωρεάν παιδικό πανεπιστήμιο ξεκινά

Η καλή είδηση της ημέρας αφορά την ίδρυση δωρεάν Παιδικού Πανεπιστημίου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής. Μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, ο μαθητής θα βιώσει την καθημερινότητα ενός φοιτητή, γνωρίζοντας από κοντά τις Επιστήμες και την Έρευνα, ικανοποιώντας την περιέργειά του για το πώς η εφαρμογή των Επιστημών και της Έρευνας προάγει την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των πρακτικών λύσεων και της καινοτομίας. Οι εγγραφές ξεκινούν σήμερα Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιανουαρίου.

Νήπιο: Κατανοώντας τις πρώτες του λέξεις

Αισθάνεστε ότι το νήπιο σας μιλάει ξένη γλώσσα; Μπορεί να σας φαίνεται έτσι ορισμένες φορές αλλά στην πραγματικότητα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να προφέρει τις πρώτες του λέξεις. Δείτε γιατί οι πρώτες του λεξούλες ακούγονται τόσο αστείες και τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να βελτιώσει την άρθρωσή του.

Η χαμένη ευκαιρία για κακοποιημένα παιδιά – και τι κάνει το ΕΛΙΖΑ και το Παίδων για αυτό

Αν βρεθεί κανείς στην Β’ Παιδιατρική κλινική του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», θα βρει στα δεξιά του διαδρόμου, λίγο μετά τα επείγοντα, μια πόρτα. Αυτή οδηγεί σε ένα δωματιάκι 26 τ.μ. με δύο γραφεία, ένα εξεταστήριο, όμορφες ζωγραφιές στον τοίχο και πολλά παιχνίδια για τους μικρούς επισκέπτες. Όσο και αν φαίνεται μικρό, το έργο που γίνεται εδώ μέσα είναι πολύ μεγάλο. Τόσο μεγάλο που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες ζωές.

Βίντεο που συγκλονίζει: Πολεμούν τον αυτισμό μαζί με τα παιδιά τους

Δείτε το ρεπορτάζ του Μάνου Μπανασάκη που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV

Είναι γονείς που τα παιδιά τους βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Παλεύουν, αγωνίζονται, διεκδικούν. Η Λένα Στάθη έχει τρία παιδιά. Και τα χρήζουν ειδικής αγωγής. Όπως λέει η ίδια στην κάμερα του OPEN TV και τον δημοσιογράφο Μάνο Μπανασάκη, «από την στιγμή που μαθαίνεις ότι το παιδί σου έχει θέμα περιμένεις ένα και δύο χρόνια να κλειστεί το ραντεβού να πάρεις την διάγνωσή στα χέρια σου και μέχρι να έχουν μια διάγνωση στα χέρια σου περνάνε και 5 χρόνια. Κι όταν έρχεται η διάγνωση, ξεκινά η απομόνωση, ο φόβος, η αγωνία για το αύριο».

Γιατί υπάρχουν γονείς που παραμελούν τα παιδιά τους

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, ο εγκέφαλός του υφίσταται δραματικές αλλαγές. Κατά τη βρεφική ηλικία, τα κυκλώματά του επανασυνδέονται εύκολα, ενώ στη συνέχεια τα παιδιά μέσα από νέες εικόνες και ήχους, μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Καθώς τα παιδιά ωριμάζουν και περνούν οι βασικές περίοδοι ανάπτυξης, ο εγκέφαλος δεν είναι πια τόσο εύπλαστος. Όμως ορισμένες εμπειρίες, μπορούν να πυροδοτήσουν τμήματα του ενήλικου εγκεφάλου ώστε να επανασυνδέονται και να μαθαίνουν ξανά.

Μεγάλη ανατροπή στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, την αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση ΑΕΙ

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων της χώρας.

Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για τους ξένους φοιτητές

Το άνοιγμα της Ελλάδας στη διεθνή αγορά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι απαραίτητο. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αργήσει. Η αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, και οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας και των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν να «παλέψουν» όχι μόνο με τα ξένα ΑΕΙ, αλλά και με την ελληνική γραφειοκρατία. Ιδού:

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Γνωρίστε μας!

Ειδική αγωγή

Σχολική μελέτη

Διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια

Υποστήριξη γονέων - εποπτεία εκπαιδευτικών

Προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό




Πώς κρατώ το παιδί μου μακριά από το τσιγάρο;

Το εμποδίσατε από το να… αυτοκαταστραφεί κατά τη διάρκεια της νηπιακής του ηλικίας, όταν προσπαθούσε να πηδήξει από κάθε απόκρημνο σημείο και να βάλει το χέρι του σε οποιαδήποτε αφύλαχτη πρίζα βρισκόταν στο διάβα του. Έπειτα πιστέψατε ότι ήταν η στιγμή να εστιάσετε περισσότερο στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του, παρά στη σωματική του ακεραιότητα. Λογαριάζατε όμως χωρίς την… εφηβεία, η οποία ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα και να το οδηγήσει και πάλι σε συμπεριφορές ικανές να καταστρέψουν τον οργανισμό του. Μία από τις πιο διαδεδομένες κακές συνήθειες που αποκτούν οι έφηβοι, είναι και το κάπνισμα.

Αφού εσύ είσαι «κολλημένος» με το κινητό σου πώς να μην είναι το παιδί σου;

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλιώς social media (facebook, instagram, twitter κλπ.) είναι τα μέσα που μας βοηθούν να συνομιλήσουμε με τους άλλους, να κοινωνικοποιηθούμε και να κάνουμε καινούριους φίλους από όλο τον κόσμο με εύκολο τρόπο.

Κάσος : Δύο στρατιώτες θα «διδάξουν» Πληροφορική τους μαθητές

Δύο στρατιώτες, που είναι πτυχιούχοι Πληροφορικής, έφτασαν την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 στην Κάσο, προκειμένου να προετοιμάσουν μαθητές του νησιού για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο παραπάνω αντικείμενο.

Η παραπάνω λύση δόθηκε μετά από ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς στο νησί υπήρχε έλλειψη καθηγητή Πληροφορικής.

Τριών Ιεραρχών 2020: Καταργείται η αργία στα σχολεία

Καταργείται η σχολική αργία για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, παύει να είναι αργία για τα σχολεία η γιορτή των Τριών Ιεραρχών αλλά θα πραγματοποιούνται στα σχολεία εκδηλώσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ωράριο νηπιαγωγών: «Να εξαλειφθεί άμεσα η αδικία»

Ψήφισμα του ΣΕΠΕ Κερατσινίου-Περάματος

Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών καθορίστηκε με την με αριθ.127187/E1/01-08-2016 (ΦΕΚ 2524Β, ΑΔΑ: Ω2ΟΘ4653ΠΣ-Ι41) Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός διδακτικού́ ωραρίου εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε νηπιαγωγεία», που θεσπίστηκε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συνεχίζει να στηρίζεται και από την τωρινή Κυβέρνηση.

Κοζάνη: Μαθήματα ρομποτικής διενεργούνται στο σχολικό οικοδόμημα Τσοτυλίου

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο στην Υπηρεσία της Εκπαίδευσης και ένα καινοτόμο τομέα μάθησης.Συνεργασία Σχολείου-Συλλόγου Γυναικών Τσοτυλίου-Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων-Δήμου Βοίου. Δίνουμε στα παιδιά μας τα απαραίτητα εφόδια για να κατανοήσουν τις τεχνολογίες του Σήμερα και να γίνουν πρωτοπόροι του Αύριο.Οι μαθητές ενός Περιφερειακού-Ακριτικού Σχολείου δικαιούνται να έχουν ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των μεγαλουπόλεων.

Γενική Εκπαίδευση: Οδηγίες για την υποβολή δικαιολογητικών για προσλήψεις

Αρχίζει η διαδικασία με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι 5.250 μόνιμοι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών στη Γενική Εκπαίδευση, που θα στελεχώσουν τα σχολεία από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21).

Έτσι, από αύριο, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τον φάκελο με τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (1ΓΕ/2019 - ΦΕΚ 45/τ. Προκ. ΑΣΕΠ/24-122019) είναι η 12η Φεβρουαρίου 2020. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2ΓΕ/2019 (- ΦΕΚ 46/τ. Προκ. ΑΣΕΠ/24-122019) είναι η 4η Μαρτίου 2020. Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που είναι κοινές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, εφόσον επιθυμούν να κάνουν αίτηση και για τις δύο βαθμίδες, θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 12/2/2020, που είναι η προθεσμία για την Πρωτοβάθμια.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Πώς βοηθά το πλέξιμο τα παιδιά

«Ένα παιδί που πλέκει είναι ένα χαρούμενο παιδί» φαίνεται να είναι το σύνθημα μιας ολοένα αυξανόμενης τάσης στο εξωτερικό για την ενασχόληση των μικρών παιδιών με το … πλέξιμο! 

Όταν ακούτε πλέξιμο σας έρχεται στο μυαλό η εικόνα μιας ηλικιωμένης μοναχικής κυρίας να πλέκει για να περάσει η ώρα μπροστά στο τζάκι; Κακώς! Το πλέξιμο πλέον, κερδίζει καθημερινά οπαδούς ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, σωματικής κατάστασης. 

Πώς βοηθά το πλέξιμο τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) 

Θεσσαλονίκη: Το ΠΑΜΑΚ συγκεντρώνει βιβλία για σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

Μια “δεύτερη ευκαιρία” σε βιβλία που διαβάστηκαν δίνουν οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να βρουν τη θέση τους στις βιβλιοθήκες των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργούν στα καταστήματα κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης και Νιγρίτας Σερρών.

Θεσσαλονίκη: Πυροπροστασία σε 107 σχολεία του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Θωρακίζει τις 107 σχολικές του μονάδες ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου προχωρώντας στην υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε όλα τα υφιστάμενα σχολικά κτίρια του δήμου.

Μέσα από την ένταξή του στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και στην πράξη «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας», ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου εξασφάλισε την έναρξη έργων πυρασφάλειας στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου.

Εγκύκλιος: Πώς να αξιοποιούν οι καθηγητές την 7η ώρα στα μαθήματα προσανατολισμού της Γ΄Λυκείου

Μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με την αξιοποίηση της 7ης ώρας στα μαθήματα προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου, κατά την έβδομη (7η ) ώρα:

Ο Τάσος Ράτζος είναι ο άνθρωπος που βάζει το θέατρο στα σχολεία

Εάν σκεφτώ τη λέξη θέατρο και τη λέξη παιδί τότε το πρώτο πράγμα που θα μου έρθει στο μυαλό είναι οι σχολικές εκείνες εκδρομές στη Θεσσαλονίκη, με τα διώροφα λεωφορεία και τις παραστάσεις που τις περισσότερες φορές μας έκαναν να χασμουριόμαστε. Παρόλα αυτά, ήμασταν ίσως από τους τυχερούς μαθητές, αυτούς που κατάφεραν να δουν μερικούς ηθοποιούς να παίζουν σε μια σκηνή. Όταν όμως έσκασε η κρίση, το δεκάευρο δεν ήταν άλλο παίξε γέλασε και οι εκδρομές σταμάτησαν. Όσο για το θέατρο; Όλα έδειχναν πως δεν είχε πια θέση στον κόσμο του παιδιού. Ήταν τότε που ο Τάσος Ράτζος δημιούργησε τον Μικρό Βορρά, μια ομάδα η οποία ταξιδεύει καθημερινά σε σχολεία και δίνει παραστάσεις μέσα στις τάξεις, στα γυμναστήρια ή οπουδήποτε είναι εφικτό να σχηματιστεί ένα παιδικό χαμόγελο και να ακουστεί ένα επιφώνημα θαυμασμού. Τον συνάντησα σε ένα καφέ, στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που δημιούργησε την κολεκτίβα η οποία σήμερα, μετράει έξι παραστάσεις και δύο θεατρικά εργαστήρια, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους όλης της Ελλάδας, να απολαύσουν το θέατρο στην πιο απλή του εκδοχή. Η ιστορία του όμως δεν είχε μόνο έναν προορισμό. Αντίθετα κρύβεται μέσα από δωμάτια οικοτροφείων, βραδινά ταξί, απογοητεύσεις και μπόλικη ελπίδα. Σήμερα που μου την αφηγείται, μετά από όλα αυτά, μπορώ ακόμη να νιώσω ένα «γαμώτο» στα λόγια του.

ΑμεΑ: Επιστολική ψήφο, στελέχωση των ΚΕΠ με ανθρώπους ειδικών προσόντων

Επιστολική ψήφο ή ακόμα και άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το σπίτι, πρόγραμμα επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ για παρεμβάσεις σε κατοικίες ώστε να γίνουν προσβάσιμα σε ΑμΕΑ όλα τα κτίρια ακόμα και τα ιδιωτικά, αλλά και στελέχωση των ΚΕΠ με ανθρώπινο δυναμικό ειδικών προσόντων για την εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία εξετάζουν τα αρμόδια υπουργεία με στόχο να συμπεριληφθούν στο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να καταρτίζεται καθώς αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μαθητές Αγορητές: Πανελλήνιοι μαθητικοί αγώνες ρητορικής τέχνης (7-8 Μαρτίου 2020 Θεσσαλονίκη)

Πρόκειται για αγώνες επιχειρηματολογίας στην ελληνική γλώσσα, οι οποίοι απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου όλων των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα. Οι αγώνες θα διαρκέσουν δύο ημέρες, Σάββατο και Κυριακή 7 και 8 Μαρτίου αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν έξι γύροι, τέσσερις το Σάββατο (προκριματικοί) και δύο την Κυριακή (ημιτελικός και τελικός).

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στους χώρους των εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος».

Εθνική Λυρική Σκηνή: Connecting Body: Εργαστήριο κίνησης για μικτή ομάδα ατόμων με ή χωρίς αισθητηριακές αναπηρίες

Το εργαστήριο Connecting Body των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ ξεκινά στις 13 Ιανουαρίου 2020. Το εργαστήριο ασχολείται με την ανάπτυξη της κιναισθητικής και μουσικής αντίληψης καθώς οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να μοιράζονται αρμονικά τον χώρο και τον χρόνο.

7 χρόνια στήριξης των παιδιών με προβλήματα όρασης μέσω ΚΔΗΦ από τη ΣΥΖΩΗ

Ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με τύφλωση και πολλαπλές αναπηρίες «Συζωή» σήμερα έχει γενέθλια του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας. Με αφορμή αυτά τα γενέθλια κάναμε μία συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου, κύριο Νίκο Καζαντζίδη. Ενημερωθείτε για το σημαντικότατο έργο του συλλόγου «Συζωή» και τον αγώνα αυτών των γονιών για την αποδοχή της αναπηρίας, αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν, ώστε να ενταχθούν τα παιδιά με τύφλωση στην κοινωνία μας.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Οκτώ, μη αναμενόμενοι και πρωτότυποι τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση τους παιδιού σας πριν από ένα τεστ.

Πολλοί μαθητές βιώνουν έντονο άγχος πριν από κάθε τεστ. Τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής χρειάζονται μια επιπλέον ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος και το αίσθημα της αβεβαιότητας για τον εαυτό τους την ημέρα του τεστ. Αυτά τα μικρά κόλπα μπορούν να βοηθήσουν. 

1) Δυναμώστε την ένταση της μουσικής: Όλοι γνωρίζουμε ότι η μουσική μπορεί να είναι χαλαρωτική. Οι έρευνες όμως δείχνουν ότι η μουσική μπορεί και να εμψυχώνει. Η ακρόαση μουσικής, σε υψηλή ένταση με πολλά μπάσα, τείνει να φέρνει τα άτομα σε μια πιο δυναμική κατάσταση. Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει μια λίστα με τα τραγούδια που το κάνουν να αισθάνεται δυνατό και γεμάτο ενέργεια. Μπορεί να ακούει αυτή τη λίστα πριν το σχολείο ή στα διαλείμματα. Φυσικά, το άκουσμα του τραγουδιού “We will Rock You”δεν εγγυάται ότι το παιδί σας θα πάρει Α. Αλλά μπορεί να δώσει στο παιδί την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. 

Μπείτε στο μαγικό κόσμο τού ραδιοφώνου με τη βοήθεια του European School Radio

Η Ομάδα Επικοινωνίας του European School Radio βρίσκεται στο πλευρό κάθε παιδιού, εκπαιδευτικού, σχολείου κλπ που θέλει να ασχοληθεί με το μαθητικό ραδιόφωνο. Παραθέτουμε την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο facebook, με τους απαραίτητους και χρήσιμους υπερσυνδέσμους. Καλές παραγωγές!

Κινητική ανάπτυξη των παιδιών μέσω παιχνιδιού

Ποια είναι η αγαπημένη ασχολία των παιδιών κάθε ηλικίας; Τι αγαπούν περισσότερο τα παιδιά; Η απάντηση είναι μία. Το παιχνίδι! Το πόσο σημαντικό είναι για την γενικότερη ανάπτυξη και την κινητική ανάπτυξη των παιδιών το παιχνίδι κάθε μορφής, διαπιστώνεται από το γεγονός ότι το 2007 αναγνωρίστηκε ως απόλυτο δικαίωμα για κάθε παιδί.

«Χρυσές» ομάδες έρευνας ελληνικών ΑΕΙ

Δεν είναι και μικρό επίτευγμα να πηγαίνουν τρεις ερευνητικές ομάδες από ελληνικά πανεπιστήμια (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) στη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση συνθετικής βιολογίας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, και να γυρίζουν και οι τρεις με το χρυσό μετάλλιο στις βαλίτσες τους. Αν και πρόκειται για έργο που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη χρονιά, η δυναμική των νέων παιδιών που συμμετείχαν θα λάμψει και στο μέλλον. Πολύ περισσότερο όταν δεν πρόκειται για μια «στενή» ερευνητική δραστηριότητα, αλλά για εργασίες με κέντρο τη συλλογικότητα, τη διεπιστημονική συνεργασία και έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον.

Τι μαθαίνουμε ως γονείς στα παιδιά μας για τις σχέσεις;

Οι γονείς μας πολλές φορές λειτουργούν ως πρότυπα συμπεριφοράς όχι μόνο για τις κοινωνικές επαφές με τους γύρω μας αλλά και για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις με τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Ως γονείς, προσπαθούμε μέσα από καθημερινές συζητήσεις να τους περάσουμε τα βαθύτερα μηνύματα της ζωής, τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με τα μικρά πράγματα που κάνουμε, σχεδόν ασυναίσθητα και αποτυπώνουν τις αξίες και το ήθος μας. Διατηρώντας υγιή σχέση όχι μόνο με τα παιδιά αλλά και με τους γύρω σας, τους δίνετε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να διαμορφώσουν στο μέλλον τους δικούς τους υγιείς δεσμούς.

Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ Κωφών γυναικών κορυφαία για το 2019

Την Εθνική Ελλάδος γυναικών μπάσκετ Κωφών ψηφίσατε ως κορυφαία στην κατηγορία αθλητής/αθλήτρια/ομάδα με αναπηρία για το 2019. Δεύτερος ο Τριανταφύλλου, τρίτος ο Μιχαλεντζάκης.

Τι άλλο να κάνουν τα κορίτσια! Οχι μόνο συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά κατάφεραν να γίνουν και Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες. Κι αυτό το επίτευγμα ήταν (υπέρ)αρκετό για να βγουν πρώτες στην συγκεκριμένη κατηγορία.

«Παιδιά από αστέρια»: Η Νατάσσα Μποφίλιου δίνει φωνή στο νέο βιβλίο-cd που έγραψαν τυφλοί μαθητές

Η Νατάσσα Μποφίλιου ερμηνεύει τα τραγούδια του cd που συνοδεύουν το παιδικό βιβλίο «Παιδιά από αστέρια» που έγραψαν τα παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου Τυφλών, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλοκωφών, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας και του Προνηπιακού τμήματος ΚΕΑΤ με την καθοδήγηση της συγγραφέως Λιλής Γάτη και το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντύποις.

Φαίδρος Παναγόπουλος: Ο πρώτος τεχνίτης χειροποίητων αναπηρικών αμαξιδίων στην Ελλάδα

Ο Φαίδρος Παναγόπουλος, ένας από τους ελάχιστους τεχνίτες που κατασκευάζουν αναπηρικά αμαξίδια στο χέρι, μιλάει στην ATHENS VOICE για τη 525 Handmade Wheelchairs

Τροχοί, χειρολαβές, κομμάτια αλουμίνιο, ταπετσαρίες. Αυτά είναι μερικά από τα εξαρτήματα με τα οποία θα συνθέσει εκείνο που θα χαρίσει σε κάποιον άνθρωπο ένα κομμάτι της χαμένης ανεξαρτησίας του. Ο λόγος για τον Φαίδρο Παναγόπουλο, έναν από τους ελάχιστους τεχνίτες στον κόσμο που κατασκευάζει στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου και με το χέρι αμαξίδια για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Ο ίδιος μιλά στην ATHENS VOICE για την ενασχόληση με την κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων, την προσβασιμότητα μέσα στην πόλη αλλά και για την εσωτερική ανάγκη του, όπως λέει, να βελτιώνει τη ζωή των άλλων. Έχοντας ήδη φτιάξει δεκάδες αμαξίδια και με αρκετές «παραγγελίες» να τον περιμένουν, ξέρει πως έχει μπροστά του πολλές ακόμα συγκινήσεις.

«Εικονική επιχείρηση» σε 4 σχολεία του Δήμου Τρικκαίων

Ένα σημαντικό πρόγραμμα για την εκμάθηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων από μαθητές/τριες σχολείων των Τρικάλων υλοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Εικονική επιχείρηση» και ο Δήμος Τρικκαίων είχε απευθύνει πρόσκληση σε 13 δυναμικές τρικαλινές επιχειρήσεις και στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Εξ αυτών ανταποκρίθηκαν οι επιχειρήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ, ΓΚΟΡΚΟΛΗΣ, ΒΙΟΣΕΡ, LaFarm και ΤΣΙΛΙΛΗΣ, με τα 4 ήδη να συνεργάζονται με τα σχολεία 4ο ΓΕΛ, 1ο ΓΕΛ, 4ο Γυμνάσιο και 1ο ΕΠΑΛ.

Πτολεμαΐδα: Επιστρέφουν στο Κολυμβητήριο τα ΑΜΕΑ

Πλατιά χαμόγελα για 18 άτομα με αναπηρία, τα οποία, ύστερα από δεκατέσσερις μήνες αναμονής επιστρέφουν στις πισίνες του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πτολεμαΐδας, αφού βρέθηκε τελικά η Γυμνάστρια Ειδικής Αγωγής η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του Αγωνιστικού και θεραπευτικού προγράμματος. Τον Νοέμβριο του 2018 οι γονείς των παιδιών και οι ενήλικες ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματα κολύμβησης, λόγω της διαφωνίας της τότε Δημοτικής Αρχής με την Ειδική προπονήτρια με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί η σύμβαση της, γεγονός που επέσυρε τις έντονες διαμαρτυρίες τους.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Πώς η δυσλεξία επηρεάζει την ομιλία.

Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε τηλεόραση και ξαφνικά αναγνωρίζεται το πρόσωπο του αγαπημένου ηθοποιού της μαμάς σας. Την παίρνετε αμέσως τηλέφωνο. “Έλα, άνοιξε την τηλεόραση αμέσως. Είναι ο … ο … τον ξέρεις τον τύπο… αυτός ο ηθοποιός που αγαπάς… που έπαιζε στο…” 

Ξαφνικά νιώθετε ότι χάνετε τα λόγια σας, μολονότι ξέρετε ποιος είναι ο ηθοποιός. Βιώνετε στιγμιαία ένα πρόβλημα που οι ειδικοί ονομάζουν δυσκολία στην ανάκτηση ή εύρεση λέξεων.

Όλοι το βιώνουν πότε πότε. Αλλά στη δυσλεξία συμβαίνει συχνά και με όλα τα είδη των λέξεων. 

Xρηματοοικονομική εκπαίδευση από το δημοτικό

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, δισεκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο αδυνατούν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους και να καταλάβουν βασικές οικονομικές έννοιες, όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και πώς αυτό διαμορφώνεται, την ποσοτική χαλάρωση και τι συνέπειες έχει στο ύψος των επιτοκίων και στο μέλλον των συντάξεων, το πώς η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επηρεάζει το ύψος των μελλοντικών συντάξεων, την έννοια της δίκαιης τιμής και πώς δημιουργούνται οι «φούσκες», τον υπερδανεισμό και τις διαχρονικές επιπτώσεις του.

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: Μαθαίνουν οι γονείς - Παίζουν τα παιδιά



O «Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ.) Δήμου Θεσσαλονίκης» διοργανώνει σε συνεργασία με την ‘Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Θεσσαλονίκης ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Μαθαίνουν οι γονείς….παίζουν τα παιδιά», το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 στις 10.00 π.μ., στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Lexilight: Λαμπτήρας ανάγνωσης για άτομα με δυσλεξία

Το φωτιστικό Lexilight υπόσχεται να κάνει την ανάγνωση πολύ πιο εύκολη για τα άτομα με δυσλεξία, καθώς χρησιμοποιεί ένα καινοτόμο σύστημα βασισμένο στο παλλόμενο φως για να αντιμετωπίσει τις παραπλανητικές εικόνες της δυσλεξίας.

Ο λαμπτήρας ανάγνωσης Lexilight αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέσα στο 2020, αρχής γενομένης στο Παρίσι, στη Rennes και στο Λονδίνο. Η κατασκευάστρια εταιρεία Lexilife, σχεδιάζει να φέρει τη συσκευή και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θεσσαλονίκη: Ένας 23χρονος αυτιστικός προσπαθεί "με νύχια και με δόντια" να γίνει ηθοποιός

“Προσπαθώ με νύχια και με δόντια να γίνω ηθοποιός”, λέει ο νεαρός άντρας ο οποίος, λόγω αυτισμού, έχει υποστεί - όπως αναφέρει - το μπούλινγκ και την κοροϊδία παντού, στο σχολείο, στην κοινωνία, στις δουλειές. Είναι ο 23χρονος Βασίλης Μπερέτσος, ο οποίος αφηγούμενος τις βιωματικές εμπειρίες του ήταν σήμερα ο “πρωταγωνιστής” στην ημερίδα με θέμα “Αυτισμός: Προσεγγίζω για να αντιμετωπίσω”, που διοργανώθηκε από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Οι συνήθεις ύποπτοι, αυτιστικοί, φίλοι και γονείς”.

Πώς αγχώνουν τα παιδιά τους ακόμη και οι καλύτεροι γονείς

Καθώς παλεύουμε καθημερινά με τα άγχη και τις αγωνίες της ενήλικης ζωής μας, ξεχνάμε συχνά πως το βλέμμα των παιδιών μας είναι διαρκώς επάνω μας. Είμαστε οι κολώνες και το παράδειγμά τους και από μας μαθαίνουν τον τρόπο να αντιμετωπίζουν τη ζωή, να διαχειρίζονται τις προοπτικές, τις χαρές και τους καημούς της. Παρ’ όλ’ αυτά, πέρα από τα εφόδια για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που έρχονται με τα χρόνια, οφείλουμε να τους εξασφαλίσουμε και την ανέμελη παιδική ηλικία που τους αξίζει. Και όχι να τους μεταδίδουμε το άγχος μας, όπως κάνουμε άθελά μας όταν:

Εφιάλτες και νυχτερινοί τρόμοι: Πώς θα τους αντιμετωπίσετε

Ποιος γονιός μπορεί να πει ότι δεν ταράχτηκε την πρώτη φορά που το μικρούλι του πετάχτηκε τρομαγμένο από το κρεβάτι του στη μέση της νύχτας; Ακόμη και στην περίπτωση ενός απλού εφιάλτη, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν το έναυσμα ήταν κάποια αρνητική εμπειρία από την οποία αποτύχαμε να προστατεύσουμε το παιδί μας. Ακόμη χειρότερα, κάποια αρνητική εμπειρία στην οποία το υποβάλαμε οι ίδιοι. Αν μάλιστα είναι οι νυχτερινοί τρόμοι που διακόπτουν τον ύπνο του, τα πράγματα μοιάζουν ακόμη πιο ανησυχητικά. Τι φταίει, λοιπόν, και δεν κοιμάται σαν πουλάκι; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να γλυκάνουν και πάλι τα όνειρά του;

Φυγάδες από το... στόμα του καρχαρία

Το ραντεβού είχε κανονιστεί για τις δέκα το πρωί και σχεδόν όλες οι οικογένειες έφτασαν στην ώρα τους. Ο χώρος ήταν σε όλους γνώριμος, κάποιοι παρακολουθούν εκεί μαθήματα ελληνικών, τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν για να βοηθηθούν στα μαθήματα του σχολείου που τους δυσκολεύουν, εκεί βλέπουν όσοι το έχουν ανάγκη, μια ψυχολόγο. Είναι ένας χώρος τελείως λιτός ως προς τη διακόσμηση, θυμίζει γραφεία που μόλις έχουν ανοίξει, αλλά για την κοινότητα των Τούρκων γκιουλενιστών που ζουν στην Αθήνα, είναι σαν ένα δεύτερο σπίτι. Ενα μέρος, στο οποίο μπορούν να πάνε οποτεδήποτε χρειαστούν κάτι ή απλά για να βρεθούν με συμπατριώτες τους.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια πολλών παικτών (multiplayer online video games) και παιδιά με δυσκολίες στον κοινωνικό τομέα: τι πρέπει να ξέρετε.

Παρατηρήσατε ποτέ ότι τα παιδιά που παίζουν διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια πολλών παικτών έχουν τη δική τους γλώσσα; Έχουν μάλιστα και τα δικά τους αστεία. Αυτή η μοναδική κουλτούρα μπορεί να είναι διασκεδαστική για πολλά παιδιά. Αλλά μπορεί να αποτελεί πρόκληση για τα παιδιά που δυσκολεύονται στον έλεγχο της παρορμητικότητάς τους, στην αυτορύθμιση ή τις κοινωνικές δεξιότητες. Τα παιδιά αυτά όταν παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια με άλλα παιδιά έχουν τις ίδιες δυσκολίες που έχουν και στις κοινωνικές καταστάσεις της αληθινής ζωής. Διαβάστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να περιηγηθεί στον κόσμο των διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών. 

Αφήστε τα παιδιά να βλέπουν εκπομπές υγιεινής μαγειρικής

Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι τα παιδιά προτιμούν υγιεινές τροφές όταν παρακολουθούν προγράμματα μαγειρικής για υγιεινή διατροφή.

Τα τηλεοπτικά προγράμματα που παρουσιάζουν μαγειρική για υγιεινή διατροφή μπορούν να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για να οδηγηθούν τα παιδιά στο να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων τόσο στη νεανική ηλικία όσο και ως ενήλικες. Μια νέα μελέτη που φιλοξενείται στην έκδοση Journal of Nutrition Education and Behavior και δημοσιεύθηκε από τον Elsevier, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που παρακολουθούσαν μαγειρική με υγιεινά τρόφιμα ήταν 2,7 φορές πιο πιθανό να κάνουν μια υγιεινή επιλογή τροφίμων σε σχέση με εκείνα παρακολουθούσαν ένα διαφορετικό επεισόδιο με ανθυγιεινό φαγητό.

«Καμπανάκι» από ΠΣΕΟ για τα παιδιά πάνω σε μοτοσικλέτα

«Καμπανάκι» από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης αναφορικά με τα παιδιά πάνω σε μοτοσικλέτα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επί του θέματος ενώ ζητάει άμεση τροποποίηση του νόμου για την μεταφορά επιβατών με οχήματα.

Σχολεία για προσφυγόπουλα στήθηκαν σε παράγκες στη Μόρια

Γράμματα σε παράγκες τα οποία λειτουργούν ως σχολείο μαθαίνουν περίπου 1.000 από τα παιδιά τα οποία διαβιούν στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Τα παιδιά εκπαιδεύονται από εκπαιδευτικούς από τις χώρες τους, οι οποίοι και αυτοί βρίσκονται στη διαδικασία αίτησης ασύλου και ζουν στη Μόρια. Μαζί τους κι εθελοντές από την Ελλάδα και ευρωπαϊκές χώρες.

Η αξιολόγηση εκπαιδευτικών με πόντους θα γίνεται από τον διευθυντή του σχολείου

Σύστημα βαθμολόγησης εκπαιδευτικών, διοικητικής και εκπαιδευτικής αξιολόγησης έρχεται στη σχολική εκπαίδευση σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΠ

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα είναι διοικητική και εκπαιδευτική και πιθανώς θα διενεργείται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας και κάποιο στέλεχος Εκπαίδευσης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννη Αντωνίου ο οποίος πραγματοποίησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ σχετικά με τα ζητήματα της αξιολόγησης και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών 

Τα υπέρ του να μεγαλώνετε παιδιά ηλικιακά κοντά

Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια, με πολλά παιδιά. Αν έχετε ήδη φέρει στον κόσμο το πρώτο σας παιδί, πιθανότατα θα αναρωτιέστε αν έχει έρθει η ώρα και για το δεύτερο ενώ μπορεί να αναρωτιέστε πως θα τα καταφέρετε. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να πρέπει να προσέξετε ταυτόχρονα ένα μωρό και ένα νήπιο, δεν είναι ωστόσο απαραιτήτως κακό, αφού τα παιδιά σας θα αποκτήσουν ένα φίλο που θα τα στηρίζει καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους, ακόμα και όταν εσείς δεν θα υπάρχετε σε αυτήν.

Νέο θεατρικό τμήμα από το εργαστήριο ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΕΑ & Μη

Το θεατρικό εργαστήρι του ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΕΑ & Μη, που λειτουργεί από το 2006 με χαρά σας ενημερώνει ότι τον Ιανουάριο ξεκινά και δεύτερο θεατρικό τμήμα ΑΜΕΑ. Όσοι ενδιαφέρεστε δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε αμεσα μαζί μας για κράτηση θέσης. 
Υπεύθυνη τμηματος: Κωστελιδου Ζηνοβία

Παιδιά: Φτιάξτε τους την ημέρα με αυτούς τους τρόπους

Δεν είναι ανάγκη να κάνετε μεγάλες προετοιμασίες ή να αγοράσετε πολλά δώρα, μιας και αυτές οι δραστηριότητες δεν έχουν να κάνουν τόσο με τα υλικά αγαθά αλλά με την βαθύτερη σύνδεση και τον ποιοτικό χρόνο που μπορείτε να περάσετε μαζί με τα παιδιά σας.

Άποψη: Ρέα Βιτάλη "Σιωπηρή πτώση"

Η γυναίκα πέταξε το παιδί της από το μπαλκόνι. Οι τέντες την τυράννησαν σε ένα σωρό σκέψεις. Πώς να είναι σίγουρη, ότι όλα θα φτάσουν «τέλος»; Τόσο τραγικά άτυχο που λογάριαζε τον εαυτό της! «Φαντάσου», θα σκέφτηκε «να μην….». 

Η γυναίκα πέταξε το παιδί της από το μπαλκόνι και μετά έπεσε και εκείνη στο κενό. Τέλος πράξης. Τα μαύρα των ανθρώπων. Οι μαύρες-κατράμι διαδρομές τους. Εκείνες, που όπως να τις πας καταλήγεις τοίχο. Κάθε στενό, αδιέξοδο. Και από παντού, δυσθεώρητη ευθύνη. 

«Εδώ και 30 χρόνια έψαχνα γιατί τα παιδιά εμφανίζουν λευχαιμία. Τώρα ξέρουμε.»

Ο Mel Greaves έχει έναν απλό στόχο στη ζωή του: Προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ρόφημα, με μορφή γιαουρτιού, το οποίο θα σταματήσει την εμφάνιση της λευχαιμίας στα παιδιά.

Η ιδέα αυτή μπορεί να ακούγεται εκκεντρική –ο καρκίνος συνήθως δεν νικιέται τόσο απλά. Ωστόσο, ο καθηγητής Greaves έχει πίστη και, δεδομένης της πείρας του στον τομέα, οι ιδέες του λαμβάνονται σοβαρά υπ’όψιν από άλλους ερευνητές κατά καρκίνου.

Στην Κυψέλη μπορείς να διαβάσεις τον Μικρό Πρίγκιπα στα αλβανικά

Στην οδό Ευβοίας, στην Κυψέλη, αναζητώ τον αριθμό 7. Το google maps χάνεται. Αποφασίζω να το κλείσω, μήπως και φανώ λιγότερο γελοία. Ορίζω τη στάση "Σκύρου" ως ορόσημό μου. Περιφέρομαι λιγάκι ανάμεσα σε φούρνους και πάγκους φρούτων με κρεμασμένες μπανάνες πάνω από πωλητές που καπνίζουν στην είσοδο. Ένας άντρας με σκουλαρίκι στα 60κάτι του κι ένα υπερκινητικό σέτερ στο πλάι του μού δείχνει ποια είναι η οδός Ευβοίας. Στο πεζοδρόμιο γίνονται έργα και αποφεύγω με δυσκολία διάφορες παγίδες και λάκκους. Έχει ήλιο και δροσιά και ευχάριστη κίνηση και μία γυναίκα με προσπερνάει λέγοντας στο παιδί της "πολύ ωραίος χώρος". Βγήκαν από εκεί όπου πηγαίνω. 

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Γιατί κάποιος παριστάνει τον κλόουν της τάξης

Ο δάσκαλος μόλις σας είπε ότι το παιδί σας συμπεριφέρεται με μη επιθυμητό τρόπο στο σχολείο και παριστάνει τον κλόουν της τάξης. Δεν εκπλήσσεστε τελείως. Έχετε παρατηρήσει παρόμοια συμπεριφορά στο σπίτι, ιδίως όταν υπάρχουν τριγύρω άλλοι άνθρωποι. Γιατί συμπεριφέρεται όμως έτσι και τι σημαίνει πραγματικά αυτή η συμπεριφορά; 

Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένα παιδιά αρέσει να είναι το επίκεντρο της προσοχής. 

Λένε χαζά αστεία, κάνουν αστείες φάτσες και φιγούρα κυρίως για να εντυπωσιάσουν τα άλλα παιδιά. Κάνουν χαζομάρες στο γεύμα, στα διαλείμματα στους διαδρόμους ανάμεσα στα μαθήματα. Αλλά μερικά παιδιά συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο και κατά τη διάρκεια του μαθήματος μολονότι αυτή η συμπεριφορά τους βάζει σε μπελάδες με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους. 

Έρευνα: Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα απτικά ερεθίσματα σε εξωτερικά αντικείμενα όπως και στα μέλη του σώματος

Από χρόνια οι νευροεπιστήμες και οι νέες τάσεις της γλωσσολογίας έχουν διαπιστώσει τη μεγάλη επιρροή που έχει η αφή, ως αντιληπτικό όργανο, στην ενεργοποίηση των κέντρων συνείδησης στον εγκέφαλο (όπως και στην ίδια τη γλώσσα, που ο Στίβεν Πίνκερ ονόμαζε «σωματικό εργαλείο για τον άνθρωπο, όπως η προβοσκίδα για τον ελέφαντα»). Πλέον μία νέα μελέτη ειδικών του τμήματος Ψυχολογίας του Παν/μιου Μπικόκα του Μιλάνου, διαπιστώνει πως τα απτικά ερεθίσματα γίνονται αντιληπτά από τον εγκέφαλο ως υπαρκτά μέλη του σώματός μας.

Υποχρεωτική η LGBTI+ εκπαίδευση στα σχολεία της Αγγλίας από το ’20

Η Βουλή των Λόρδων υποστήριξε την υποχρεωτική εισαγωγή της συμπεριληπτικότητας LGBTQ ζητημάτων και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα αγγλικά σχολεία.

Ως μέρος των νέων κατευθυντήριων γραμμών για το πρόγραμμα σπουδών, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τα σχολεία θα ακολουθούν ειδικά μαθήματα σχετικά για τις σχέσεις, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τους κινδύνους του sexting και την ψυχική υγεία.

Eρευνα: Παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για περιττά κιλά

Επισκόπηση και μετα-ανάλυση του St. Michael's Hospital of Unity Health Toronto, ανακάλυψε ότι παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα είχαν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με παιδιά που κατανάλωναν γάλα μειωμένων λιπαρών.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, ανέλυσε 28 μελέτες από 7 χώρες, που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος από παιδιά και του κινδύνου επιπλέον κιλών ή παχυσαρκίας.

Εργαζόμενες μητέρες: Τι άδειες δικαιούνται

'Eναν χρήσιμο οδηγό εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων για την εργαζόμενη γυναίκα εξέδωσε το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, στον οποίο περιλαμβάνεται και ένα ειδικό κεφάλαιο σχετικά με το καθεστώς που ισχύει για όλες τις άδειες που δικαιούται η εργαζόμενη γυναίκα.

Αναλυτικά το ισχύον καθεστώς για προστασία της μητρότητας κατά τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης καθώς και όλο το πλέγμα για τη χορήγηση αδειών είναι το ακόλουθο:

Τρεις δεξιότητες που βοηθούν τους εργαζόμενους γονείς να έχουν καθαρό μυαλό

Οι νέοι γονείς, έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, τα οποία οι παλαιότεροι ούτε είχαν σκεφτεί ότι υπάρχουν. 

Ο 21ος αιώνας έχει ένα θετικό και, παράλληλα, αρνητικό στοιχείο: την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία.

Το Google είναι πάντα εκεί για να ψάξουμε σε αυτό κάθε απορία για την ανατροφή των παιδιών ή τον συνδυασμό οικογένειας και επαγγέλματος. Εκεί, υπάρχει ποικιλία άρθρων και απόψεων από «ειδικούς».

Στυλιανός Αντωναράκης: Ο Έλληνας γενετιστής που χαρτογράφησε το σύνδρομο Down μιλά στο LiFO.gr

Ο νεαρός καθηγητής He Jiankui του Πανεπιστημίου του Shenzhen στην Κίνα ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες ότι ήρθαν στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά, δίδυμα κορίτσια, των οποίων το DNA είχε ο ίδιος τροποποιήσει όταν βρίσκονταν σε εμβρυικό στάδιο. Στόχος της γενετικής τροποποίησης δεν ήταν η πρόληψη ή η θεραπεία κάποιας γενετικής πάθησης αλλά η επέμβαση στο γονιδίωμα των εμβρύων, ώστε να αποκτήσουν ένα χαρακτηριστικό που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν, τη φυσική ικανότητα να αναπτύσσουν αντίσταση σε μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον ιό HIV που προκαλεί AIDS. 

«Βαρύ περιστατικό αυτισμού ξέρετε τι είναι; Να πεθαίνεις λίγο λίγο κάθε μέρα…»

Με αφορμή την τραγική είδηση της παιδοκτονίας και έπειτα αυτοκτονίας μιας νέας γυναίκας στην Πεύκη, το μεσημέρι της Πέμπτης 2/1, και αφού όλα δείχνουν πως η μάνα δεν άντεξε το τεράστιο ψυχικό φορτίο του να μεγαλώνει ένα παιδί με βαρύ αυτισμό, η συγγραφέας Κατερίνα Κουτουκάκη, μητέρα και η ίδια ενός διαφορετικού παιδιού, έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο που μας ανοίγει τα μάτια και το μυαλό…

Βήχας & παιδιά: Οι μύθοι γύρω από τον βήχα και οι αιτίες που τον προκαλούν

Γράφει η Παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Ο βήχας είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια! Συχνά μπορεί να είναι ενοχλητικός, να ανησυχεί τους γονείς και να ταλαιπωρεί τα παιδιά, ακόμη και να αναστατώνει την καθημερινότητα τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι το παιδί είναι «άρρωστο». Ο βήχας αποτελεί άμυνα του οργανισμού και βοηθά να απομακρυνθούν από το λαιμό και τους πνεύμονες οι βλεννώδεις εκκρίσεις, τυχόν ερεθιστικές ουσίες, ιοί και βακτήρια.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

5 βασικές δεξιότητες της καθημερινής ζωής που οδηγούν στην ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση.

Η διδασκαλία δεξιοτήτων της καθημερινής ζωής σε παιδιά και εφήβους με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) δεν είναι ούτε απλή, ούτε γρήγορη διαδικασία. Οι αδύναμες εκτελεστικές λειτουργίες και η περιορισμένη υπομονή των γονιών επηρεάζουν τη διαδικασία. Ωστόσο, η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων δεν είναι κρίσιμη μόνο για την απόκτηση ανεξαρτησίας, αλλά και για την ανάπτυξη και αυτοεκτίμησης. Δείτε μερικές από τις δεξιότητες που πρέπει το παιδί σας να αναπτύξει. 

Πότε ανοίγουν τα σχολεία το 2020;

Στις 24 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τους μαθητές.

Η επιστροφή στα θρανία του σχολείου θα γίνει μετά τον εορτασμό των Θεοφανίων, με τα μαθήματα να ξεκινούν και πάλι την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020.

Πρώτα κομμωτήριο, μετά το σχολείο στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Η καθυστέρηση αποκλείει ουσιαστικά και φέτος τις κρατούμενες στον Κορυδαλλό από την εκπαίδευση, κάτι που αντιτίθεται στον νόμο και εγείρει ζητήματα έμφυλης ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης - Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Έξυπνοι τρόποι για να βελτιώσετε την συγκέντρωση του παιδιού

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά, περίπου στην ηλικία των 4-5 ετών, μπορούν να παραμείνουν συγκεντρωμένα σε μία δραστηριότητα για περίπου 4 έως και 20 λεπτά ενώ αυτός ο χρόνος ενδέχεται να αυξηθεί αναλόγως με το ακριβώς απασχολούνται. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας, όπως και οι περισσότεροι που σχετίζονται με την ανάπτυξη των παιδιών, ενδεχομένως να διαφέρει ανά παιδί ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκέντρωση δεν έχει να κάνει μόνο με το μικρό σας αλλά και με άλλους παράγοντες, όπως είναι η ώρα της ημέρας ή ακόμα και η κούρασή του.

Mini bus για την μετακίνηση των ΑμεΑ φοιτητών αποκτά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το δικό του λεωφορείο για την εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης των φοιτητών του αποκτά για πρώτη φορά από συστάσεώς του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στον «αέρα» βρίσκεται ήδη διαγωνισμός για την προμήθεια λεωφορείου 14 θέσεων ειδικά διαμορφωμένου για τη μεταφορά και αναπηρικών αμαξιδίων, δεδομένου ότι στο ίδρυμα φοιτούν και άτομα με κινητικές και όχι μόνο αναπηρίες. 

To πρόγραμμα Autism XR βοηθά τους μαθητές να ανταπεξέλθουν σε κοινωνικές περιστάσεις

Το Autism XR δημιουργεί ζευγάρια από μαθητές με αυτισμό, με εικονικούς ανθρώπους, που τους προπονούν μέσω κοινωνικών καταστάσεων. Μιλάμε με τον Marc Petz, τον καθηγητή πίσω από αυτό το βραβευμένο διαδικτυακό AR πρόγραμμα.

Όταν ο Marc Petz ήταν πρωτοετής δάσκαλος computer graphics/animation στο Kent Career Technical Center του Michigan, ένας συνάδελφος έδινε μάχη για να καλύψει τις ανάγκες ενός μαθητή με αυτισμό. Η τάξη του Petz κλήθηκε να αναπτύξει οπτικά ελκυστικές ιστορίες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο μαθητής για να ασκήσει στοχοθετημένες κοινωνικές συμπεριφορές και κάπως έτσι γεννήθηκε το Autism XR.

Νέα θεμέλια για παιδεία και έρευνα – Τι εκτιμούν 4 διακεκριμένοι παγκοσμίως επιστήμονες


Οι παρενέργειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης για μια χώρα θέλουν καιρό για να γιατρευτούν. Και οι καινούργιες ιδέες παίρνουν συχνά χρόνο για να βλαστήσουν. «Ας φτιάξουμε πολιτικές για τον επαναπατρισμό των ελλήνων επιστημόνων» λέει ο κ. Οθων Ηλιόπουλος, ο Ελληνας πίσω από το εφετινό Νομπέλ Ιατρικής. Και ακολούθως, ας… φτιάξουμε νέες ιδέες.

Ας ξεκινήσουμε κατ’ αρχήν από αυτό. Καθώς η επιστήμη είναι το «όχημά» μας για να φανταζόμαστε έναν αυριανό κόσμο, όπως η τέχνη το όχημά μας για να πλησιάζουμε στα συναισθήματά του, «Το Βήμα» αναζητεί τους μεγάλους έλληνες ερευνητές του κόσμου που σφράγισαν τη χρονιά που φεύγει, αλλά βάζουν τα θεμέλια και για την επόμενη δεκαετία, για να τους ζητήσει να αναρωτηθούν:

Γιάννα Ευθυμίου: η αστυνομικός που μαθαίνει τα παιδιά να σώζουν ζωές

Το 2012 η Γιάννα Ευθυμίου, αστυνομικός στο επάγγελμα μετακομίζει στον γενέθλιο τόπο της, τη Βαρβάρα Χαλκιδικής μαζί με τον σύζυγό της και τον γιο της.

Σύντομα διαπιστώνει ότι ο μικρός ορεινός οικισμός της Χαλκιδικής είχε σημαντικά ζητήματα όσον αφορά την παροχή των πρώτων βοηθειών και της πρωτοβάθμιας φροντίδας στους κατοίκους της Βαρβάρας.

Δέκα εκδοτικοί οίκοι προτείνουν παραμύθια και βιβλία για τα παιδιά

«Τα παραμύθια είναι το φαΐ των παιδιών», έλεγαν οι παλιοί. Και, αλήθεια, ακόμα και σήμερα, τα παιδιά που συμμετείχαν στη φωτογράφηση της HuffPost Greece, ανήμερα Χριστουγέννων 2019, δεν έδωσαν καμιά σημασία στην τηλεόραση των 60’’, δεν αναζήτησαν διαδικτυακές και καλωδιακές πλατφόρμες για παιδικά animation και κινούμενα σχέδια. Άκουσαν (και διάβασαν) παραμύθια με αμείωτο ενδιαφέρον, χαμόγελα ή συνοφρυωμένα προσωπάκια, ανάλογα με την εξέλιξη της κάθε ιστορίας- και έπαιξαν με τα βιβλία, τα φυλλομέτρησαν, απόλαυσαν τις εικονογραφήσεις τους και έφτιαξαν με τις λέξεις των παραμυθάδων και τις εικόνες των ζωγράφων το δικό τους, ελεύθερο στη σκηνοθεσία και το «μοντάζ», παιδικό φιλμάκι.

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Ευτυχισμένο το 2020!

Καινούργιοι μήνες έρχονται
κι όλοι έχουν έναν ρόλο.
Κανένας δεν τον έγραψε
κανείς δεν τον γνωρίζει,
μα ευτυχώς τα λόγια τους
τα ξέρει η καρδιά σας.