Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Λύσεις για προσβάσιμες πόλεις με οδηγό την καινοτομία

Μια ομάδα πολεοδόμων και μηχανικών γεωπληροφορικής, μέσω της startup AccessLab χαρτογραφεί ράμπες και πεζοδρόμια, εντοπίζει λακκούβες και χαλασμένα φανάρια και προωθεί λύσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να καταστήσει τις πόλεις προσβάσιμες.

Η AccessLab, που συστάθηκε το 2017 με τη νομική μορφή της ατομικής επιχείρησης, μέσω της πλατφόρμας GoSafe που έχει αναπτύξει, διευκολύνει χρήστες αμαξιδίου και εμποδιζόμενα άτομα, ήτοι άτομα περιορισμένης κινητικότητας όπως μαμάδες με καρότσια, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, να πλοηγούνται από ένα σημείο σε ένα άλλο μέσα από κατάλληλες ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις.

Το λογισμικό GoSafe μπορεί να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες εμφανίζοντας τη βέλτιστη διαδρομή στον χρήστη. Έτσι η AccessLab απευθύνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προωθήσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και άλλα εργαλεία που εντοπίζουν σημεία στα οποία μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, όπως αναφέρει στη «N» ο Κωνσταντίνος Λαλιώτης, CEO, που εγκαινίασε τη δραστηριότητα μόνος του με αρχικό κεφάλαιο μερικές χιλιάδες ευρώ και πλέον έχει στην ομάδα του 5 συνεργάτες. 

Ας σημειωθεί ότι η πλατφόρμα του προσφέρει πολλά περισσότερα από τις εφαρμογές που έχουν αναπτύξει ορισμένοι δήμοι για να δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες τους να αναφέρουν προβλήματα στην πόλη όπως λακκούβες, σπασμένους κάδους ή λάμπες, τα οποία αφορούν το ευρύ κοινό και όχι τα άτομα με αναπηρία. 

Εξάλλου, η εφαρμογή απεικονίζει ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις, σημεία που έχουν αξιολογηθεί ως προς την καταλληλότητά τους με βάση διεθνείς προδιαγραφές σχεδιασμού της πόλης για προσβασιμότητα και συνδέει κάθε σημείο με ειδική σήμανση για τις φθορές, ώστε ειδικά οι άνθρωποι με αναπηρία να μπορούν να σχεδιάσουν τη βέλτιστη γι’ αυτούς διαδρομή.

Ιστορικό

Ως μηχανικοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι εμπνευστές της AccessLab εγκαινίασαν τη δραστηριότητά τους πιλοτικά μελετώντας την πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρουσίασαν την ιδέα τους σε φοιτητικούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και κατάφεραν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 στη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα». Έτσι εξασφάλισαν κεφάλαια για ίδρυση, επαγγελματική στέγη (στο Γκύζη) και το ξεκίνημα της επιχείρησης, της οποίας πρώτος πελάτης ήταν η Περιφέρεια Αττικής, για την οποία και αναπτύχθηκε το έργο gosafe.gov.gr, για τους Δήμους Μοσχάτου και Αλίμου.

Η AccessLab, που υποστηρίζεται από τη Θερμοκοιτίδα Invent ICT, ενσωματώνει την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τη φιλοξενία σε δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας (Athens Startup Business Incubator, 2017 & Innovathens, 2015), βραβευμένες πιλοτικές εφαρμογές (Access Pal, 2016 & Thess Rampa, 2014) και τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ φέτος συμμετέχει στον διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture, όπου ξεχώρισε ανάμεσα σε πάνω από 70 προτάσεις ελληνικών κοινωνικών startups που υπέβαλαν υποψηφιότητα διεκδικώντας συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό με έπαθλο χρηματοδότηση 1 εκατ. δολάρια. 

Από τα ταξίδια τους σε προσβάσιμες πόλεις όπως η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη τα στελέχη της AccessLab οραματίζονται αλλαγές στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό διενεργούν συζητήσεις με αρμόδιες υπηρεσίες δήμων (μεταξύ των οποίων σε Καισαριανή, Βύρωνα, Περιστέρι, Ίλιον, Καλλιθέα, Άγιο Δημήτριο).

Η εταιρεία συμμετέχει επίσης και σε έργα outsourcing για μεγάλους οργανισμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται η μελέτη που διενήργησε για λογαριασμό του ΟΑΣΑ, απ’ όπου διαπιστώνει βελτίωση στις ελληνικές υποδομές.

Στρατηγική

Το Radical Access είναι ένα ακόμη εργαλείο πιστοποίησης της προσβασιμότητας κτηρίων και ανοικτών χώρων που έχει δημιουργήσει η AccessLab, η οποία στο πλαίσιο της στρατηγικής της βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές με Cisco kinetic και Bosch για την προσθήκη νέων τεχνολογιών και λειτουργιών στις εφαρμογές της, όπως η τοποθέτηση αισθητήρων σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος ώστε να δίνεται άμεσα σήμα σε περίπτωση παραβάσεων, π.χ. παράνομο παρκάρισμα σε ράμπα. 
Η προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερων δήμων και ο προσανατολισμός του project στον προσβάσιμο τουρισμό αποτελούν βασικούς στόχους για το μέλλον.

Της Σοφίας Εμμανουήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου