Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Άσε κάτω αυτή τη συσκευή!

Μαλώνετε καθημερινά για το χρόνο που χάνει στο Snapchat; Ή στο Xbox; Ή στο Youtube; Δεν μπορεί κανείς να απαρνηθεί την τεχνολογία, αλλά αν δεν υπάρχουν όρια η ακαδημαϊκή επίδοση και οι σχέσεις των εφήβων πλήττονται σε μεγάλο βαθμό. Δείτε πώς μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση. 
«Πρέπει να περιορίσουμε τον χρόνο στην τηλεόραση» 
«Πρέπει να περιορίσουμε τον χρόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια» 
«Πρέπει να περιορίσουμε την χρήση του κινητού τηλεφώνου». 

Αν είστε γονιός παιδιού στην εφηβεία, σίγουρα έχετε πει πολλές φορές αυτές τις φράσεις. Η ανησυχία, ο θυμός και η επιθυμία σας να αλλάξει η κατάσταση, είναι κατανοητά. Η πραγματικότητα είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις καλές συνήθειες όσο αφορά τη μελέτη του παιδιού/ εφήβου, να του αποσπάσει την προσοχή από τη δουλειά και τις σχέσεις του- και για αυτούς τους λόγους δεν θα πρέπει να περνά την ώρα του βλέποντας βιντεάκια στο youtube ή στέλνοντας μηνύματα. 

Για να περιορίσετε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη, ακολουθήστε αυτά τα 9 βήματα: 

- Βάλτε τα να τα κερδίσουν: Τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια θα πρέπει να είναι προνόμια που το παιδί σας κερδίζει μετά από δουλειά που κάνει για να βελτιώσει τις εκτελεστικές του λειτουργίες και την προσήλωσή του στον στόχο. Όταν τα παιδιά έχουν τις ηλεκτρονικές συσκευές συνέχεια στη διάθεσή τους, τότε σίγουρα θα περνούν πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη. 

- Να έχετε διαφορετικούς κανόνες για τα παιδιά διαφορετικών ηλικιών: Ο χρυσός κανόνας για την σωστή χρήση της τεχνολογίας στα παιδιά 10-15 ετών είναι η συνολική τους ενασχόληση καθημερινά να μην ξεπερνάει τη μια ώρα. Τα παιδιά 1-3 ετών δεν θα πρέπει να βλέπουν καθόλου τηλεόραση. 

- Διαχωρίστε τον χρόνο μπροστά σε μια οθόνη από τον χρόνο διαβάσματος: Όταν τα παιδιά διαβάζουν στο σπίτι και κάνουν τις ασκήσεις τους, δεν θα πρέπει να ασχολούνται με άλλα πράγματα πχ να απαντάνε σε ένα μήνυμα ή να σκέφτονται το περιεχόμενο της εργασίας τους ενώ παίζουν βιντεοπαιχνίδι. Πρώτα έρχεται το διάβασμα και μετά η διασκέδαση μπροστά σε μια οθόνη. Αυτή είναι η συμφωνία. Αν τα παιδιά κάνουν λάθος τις ασκήσεις τους ή γράφουν άσχημα στα τεστ επειδή βιάζονται να τελειώσουν με τις υποχρεώσεις τους για να παίξουν, τότε δεν θα έχουν το δικαίωμα για χρόνο μπροστά στην οθόνη. Να εξηγήσετε και να εφαρμόζετε τον κανόνα ότι όταν ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος, οι υποχρεώσεις πρέπει να ολοκληρώνονται σε μια συγκεκριμένη σειρά. 

- Χρησιμοποιείτε εφαρμογές που μπλοκάρουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Αν τα παιδιά σας χρειάζονται τον υπολογιστή για τα μαθήματά τους, μπλοκάρετε τις ιστοσελίδες το βράδυ ή αποσυνδέστε τον υπολογιστή από το διαδίκτυο. Υπάρχουν προγράμματα που μπλοκάρουν την πρόσβαση στο ίντερνετ συγκεκριμένες ώρες (πχ το πρόγραμμα freedom). Άλλα προγράμματα (πχ Leechblock) εμποδίζουν την πρόσβαση του χρήστη σε σελίδες όπως το Facebbook, Youtube και το Twitter. Αν τα παιδιά χρειάζονται τον επεξεργαστή κειμένου για τις εργασίες τους, χρησιμοποιήστε προγράμματα όπως το WriteRoom ή Dark Room για να είναι δυνατή η χρήση της οθόνης μόνο για μια χρήση – αποφεύγοντας τα διασπαστικά ερεθίσματα. 

- Δώστε «διαλείμματα τεχνολογίας» στα παιδιά. Επιτρέπετε στους εφήβους να δουλεύουν τις ασκήσεις τους για 15 λεπτά και μετά να κάνουν ένα 5λεπτο διάλειμμα όπου θα χρησιμοποιούν κάποια τεχνολογική συσκευή. Αν ωστόσο στη συνέχεια δυσκολεύονται να γυρίσουν και πάλι στην καλή δουλειά, τότε θα χάνουν την δυνατότητα για τα «διαλείμματα της τεχνολογίας» ή θα χάνουν το δικαίωμα να έχουν το κινητό τους τελείως το υπόλοιπο απόγευμα. 

- Μην φοβάστε να αφαιρείτε από τα παιδιά τις τεχνολογικές συσκευές σαν τιμωρία. Πολλοί γονείς το αποφεύγουν, επειδή η τιμωρία είναι δυσάρεστη και για αυτούς. Δοκιμάστε αντί να πάρετε το τηλέφωνο από το παιδί σας για μία ολόκληρη βδομάδα να του το στερήσετε για λίγες ώρες. Αφήστε το παιδί να κερδίσει σχετικά εύκολα αυτό το προνόμιο πίσω. 

- Μην αφήνετε το παιδί σας να παίρνει στο κρεβάτι το κινητό ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Η χρήση της τεχνολογίας στο κρεβάτι επηρεάζει τον ύπνο, κάτι που με την σειρά του επηρεάζει τις εκτελεστικές λειτουργίες και την επίδοση του παιδιού στο σχολείο. Την ώρα του ύπνου πάρτε στο δικό σας δωμάτιο το τηλέφωνο του παιδιού. Μην έχετε τηλεόραση ή υπολογιστή στα υπνοδωμάτια. Βάλτε μια ειδοποίηση 10 λεπτών πριν την ώρα του ύπνου για να προλάβουν τα παιδιά να τελειώσουν ό,τι κάνουν και να κλείσουν εγκαίρως τις συσκευές. 

- Βάλτε τα παιδιά να κερδίσουν τον χρόνο τους μπροστά σε μια οθόνη. Δώστε στα παιδιά έναν κατάλογο δραστηριοτήτων. Για κάθε 30 λεπτά παιχνίδι έξω, θα κερδίζουν τον ίδιο ακριβώς χρόνο μπροστά στην τηλεόραση ή το tablet. Αν γραφτούν σε μια εξωσχολική ψυχαγωγική δραστηριότητα, θα κερδίσουν Χ λεπτά παιχνιδιού στον υπολογιστή. Προσπαθήστε να περάσετε το μήνυμα ότι το να περνάς πάρα πολύ χρόνο κάνοντας ένα πράγμα μόνο, όποιο και αν είναι αυτό το πράγμα, δεν είναι καλό για τον εγκέφαλο. Το ζητούμενο είναι να δίνουμε στα παιδιά πολλούς τρόπους για να γυμνάζουν – εξασκούν το σώμα και το μυαλό τους. 

- Και οι γονείς θα πρέπει να μένουν μακριά από τις οθόνες. Αν εσείς ο/η σύντροφός σας έχει ΔΕΠΥ βεβαιωθείτε ότι είστε καλά πρότυπα όσο αφορά την σωστή/ ισορροπημένη χρήση των τεχνολογικών συσκευών. Μπορείτε να κλείνετε τα πάντα – όλη η οικογένεια- για μια ολόκληρη μέρα. Αντί να κάθεστε όλοι μπροστά σε μία ή περισσότερες οθόνες, κάντε κάτι διασκεδαστικό μαζί: παίξτε έξω, ζωγραφίστε ή κάντε ένα αστείο οικογενειακό project.

Απόδοση του άρθρου Put Down That Device!

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου