Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Να τα πούμε;

"Από τη μάνα μ' έρχομαι και στο σχολειό πηγαίνω
...
και στο ραβδί τ' ακούμπησε να πει την αλφαβήτα
και το ραβδί π' ήταν ξερό εβλάστησε κλωνάρια"

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Προβολή: «Ακούοντες στη χώρα των κωφών»


Παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Κωφών στο 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Κωφών Ανδρών (2-15 Ιουνίου 2019, Ηράκλειο/Κρήτη).

Mαριάνθη Αρβανιτίδου: Η εκπαιδευτικός που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών διδάσκει προπαίδεια με μουσική

Περίπου 750 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στην Κομοτηνή, η Μαριάνθη Αρβανιτίδου, εκπαιδευτικός, διαλέγει διαφορετικούς τρόπους για να διδάξει στους μαθητές της την απαιτούμενη ύλη.

Εφαρμόζοντας τη μέθοδο του «artful thinking», η κ. Αρβανιτίδου χρησιμοποιεί έργα εικαστικής τέχνης και μουσικής, ενισχύοντας έτσι τη σκέψη των μαθητών και μαθητριών της και προσεγγίζοντας το μάθημα με τραγούδια και ζωγραφιές.

CERN: Καλοκαιρινό Σχολείο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας- Αιτήσεις

Καλοκαιρινό Σχολείο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας του CERN με τίτλο «Παίζοντας με τα Πρωτόνια 2020»

Τα πειράματα CMS, ATLAS και ALICE στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) σε συνεργασία με το Perimeter Institute και με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών Research Infrastructure for Citizens in Europe (REINFORCE) και FRONTIERS διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά το καινοτόμο Θερινό Σχολείο με τίτλο «Παίζοντας με τα πρωτόνια» το οποίο απευθύνεται σε όλους τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και σε αμιγή ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και είναι δάσκαλοι ή καθηγητές θετικών επιστημών. Το Θερινό Σχολείο, το οποίο θα παρακολουθήσουν κατόπιν επιλογής 10 εκπαιδευτικοί, θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως 28 Αυγούστου 2020 στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Λυκείου

Τη δυνατότητα σε μαθητές Λυκείου από την Ελλάδα να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγής σε εννέα χώρες του κόσμου, και συγκεκριμένα στην Αργεντινή, το Βέλγιο, τη Χιλή, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ δίνει το πρόγραμμα AFS Intercultural Programs

Ράμπες και τουαλέτες ΑμεΑ σε 92 σχολεία των Τρικάλων

Με ένα ποσό 243.500€ ο Δήμος Τρικκαίων κατασκευάζει ράμπες και χώρους υγιεινής για ΑμεΑ σε 92 σχολεία της πόλης και των χωριών. Η σχετική απόφαση ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, με στόχο το άεργο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στους χώρους των σχολείων.
Τα χρήματα προέρχονται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Η απόφαση του Σώματος συνέπεσε με την παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που δίνει μεγάλη έμφαση στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ συνολικότερα στα Τρίκαλα. Ειδικά, όμως, για μαθητές και μαθήτριες, ο Δήμος Τρικκαίων δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και βήμα βήμα υλοποιεί δράσεις προσβασιμότητας.
Πηγή: astraTV

Ισπανίδα δασκάλα φόρεσε την καλύτερη ολόσωμη φόρμα για να διδάξει ανατομία Πηγή: cityportal.gr

Δασκάλα φόρεσε την καλύτερη ολόσωμη φόρμα για να διδάξει ανατομία σε παιδιά Δημοτικού 
Η Βερόνικα Ντούκουε, όπως είναι το όνομά της, βρήκε μια ολόσωμη φόρμα στην οποία επάνω απεικονίζονταν τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. 
Τις φωτογραφίες της Ντούκουε δημοσιοποίησε μέσω twitter ο σύζυγός της δηλώνοντας «πολύ περήφανος για αυτό το «ηφαίστειο ιδεών» που έχω για σύζυγο». 
Οι εικόνες έτυχαν θετικών σχολίων από άλλους χρήστες του twitter που έκαναν λόγο για «εξαίσια, θαυμάσια, διδακτική ιδέα την οποία οι μαθητές δεν θα ξεχάσουν ποτέ», για «τύχη να υπάρχουν επαγγελματίες που αναζητούν να αφήσουν ένα σημάδι στους μαθητές τους» και για «εντυπωσιακό τρόπο να διδάσκει κανείς έτσι τις φυσικές επιστήμες». 
Πηγή: cityportal.gr

Η διαφορετικότητα είναι... νόστιμη

Η παρασκευή μιας συνταγής αρτοζαχαροπλαστικής είναι από δύσκολη έως πολύ δύσκολη για κάποιους. Μπορεί κάποιος να βλέπει τη φωτογραφία του τελικού αποτελέσματος, να διαβάζει τις οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής αλλά και πάλι το όλο εγχείρημα να του φαίνεται ακατόρθωτο. Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κάποιοι, ο Γιώργος Ευγενειάδης, ο οποίος σπούδασε Τεχνολογία & Επιστήμη των Τροφίμων εξέδωσε το βιβλίο «Απλά και Διαφορετικά» που περιέχει 20 συνταγές οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν από μικρούς και μεγάλους, εύκολα και γρήγορα.

Παιδί: Πώς να διαχειριστείτε το πρώτο καρδιοχτύπι

Το πρώτο καρδιοχτύπι, σύμφωνα με τους ειδικούς, έρχονται συνήθως γύρω στα πέντε ή έξι τους χρόνια, περίοδος που ξεκινούν τα παιδιά και το σχολείο. Τα παιδάκια μικρότερης ηλικίας τείνουν να εστιάζουν την αγάπη και την τρυφερότητά τους στην οικογένεια, καθώς περνούν το περισσότερό τους χρόνο μαζί της. Μεγαλώνοντας ξεκινούν να τρέφουν συναισθήματα αγάπης και για τους συμμαθητές τους, αφού αρκετές ώρες της ημέρες τις περνούν μαζί.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Στου Καινούργιου Χρόνου Την Αυλή...


Διονύσης Σαββόπουλος - Στου Καινούργιου Χρόνου Την Αυλή (2019 Version)
από τον δίσκο "Πατημασιές στο Χιόνι".

Η ελληνική σημαία στην κορυφή της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον

Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον, προσδοκούμε τη στιγμή της ενηλικίωσης, τη στιγμή που θα αρχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο. Και όμως, χιλιάδες παιδιά, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας φέρνουν το αύριο στο σήμερα, αλλάζουν ήδη τον κόσμο. Μέσα στις τάξεις των σχολείων, παθιάζονται, οραματίζονται, πειραματίζονται, αναπτύσσουν στρατηγική σκέψη, πειθαρχούν, δημιουργούν, κάνουν τα σχέδια πράξη στα εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής. Μια εμπειρία που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και δρουν, τα στρέφει προς τη διαρκή αναζήτηση και επίτευξη μιας ευζωίας που συνδέεται με την ανάπτυξη και την εξέλιξη, έχοντας όμως πάντα τον άνθρωπο στο κέντρο της. Το μέλλον έχει ήδη αρχίσει και το βλέπουμε στα πρόσωπα όλων αυτών των παιδιών. Στα πρόσωπα των μαθητών που τα εκπροσώπησαν και έγιναν οι παγκόσμιοι ολυμπιονίκες ρομποτικής 2019, σήκωσαν ψηλά την ελληνική σημαία, μας γέμισαν υπερηφάνεια και αισιοδοξία βάζοντας την χώρα μας δυναμικά στον χάρτη της ρομποτικής και της επόμενης μέρας της τεχνολογίας.

Σχολείο και διασκέδαση για τα παιδιά με σύνδρομο Down

Το σχολείο και οι δυσκολίες του, η δημιουργία του κέντρου φροντίδας, η σημασία της αμειβόμενης εργασίας για τους ενήλικες, αλλά και οι πολλές και ξεχωριστές δραστηριότητες, όπως η γυμναστική και η εκμάθηση χορού, συνθέτουν την εικόνα της καθημερινότητας των ατόμων με σύνδρομο Down.

Βιβλίο Βιολογίας της Γ’ Λυκείου παραπληροφορεί για το AIDS

Τυχαίνει πότε πότε σε καμιά παρέα να ακουστεί κάποια μπαρούφα κι αυτός που την είπε να δικαιολογηθεί λέγοντας «μα το άκουσα στην τηλεόραση». Φανταστείτε κάτι που γράφεται σε σχολικό βιβλίο και μάλιστα της Γ’ Λυκείου, με ύλη που περιλαμβάνεται στις πανελλήνιες. Όποιος μαθητής το διδαχθεί, θα ορκίζεται στο Θεό ότι είναι αλήθεια. Κι όμως, το εγχειρίδιο της Βιολογίας Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου αναφέρεται στη λοίμωξη HIV/AIDS με όρους της δεκαετίας του ’80, παραπληροφορώντας ουσιαστικά τους μαθητές.

Γιατί τα αδέλφια μας κάνουν καλύτερους;

Αν και ορισμένες φορές νομίζετε ότι μεγαλώνετε, αντί για αδέλφια, ορκισμένους εχθρούς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μιας και οι καθημερινοί, ακόμα, τσακωμοί δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι τα παιδιά σας δεν είναι δεμένα συναισθηματικά. Μάλιστα, ο αδελφικός ανταγωνισμός είναι απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο, καθώς οι διαφωνίες τυχαίνουν συχνά και σε πολλούς ανθρώπους ενώ λειτουργούν και ως σημαντικές ευκαιρίες, ώστε τα παιδιά να μάθουν καλύτερα το ένα το άλλο, αλλά και τον εαυτό τους.

Ο σύγχρονος «Τζεπέτο» που επιδιορθώνει παιχνίδια για φτωχά παιδιά

Οι φίλοι του τον αποκαλούν «Τζεπέτο» και υπό μια έννοια είναι, αφού ο Ιταλός επιδιορθωτής παιχνιδιών Γκουίντο Πατσέλι συντηρεί το γιορτινό πνεύμα φροντίζοντας ώστε κανένα φτωχό ή άρρωστο παιδί να μην ξυπνήσει την ημέρα των Χριστουγέννων χωρίς κάποιο δώρο.

Κρατώντας πάντα στο χέρι ένα κατσαβίδι, ένα μικροσκόπιο και έναν συγκολλητή, ο «Guido Aggiustagiocattoli», δηλαδή ο Γκουίντο ο Επιδιορθωτής των Παιχνιδιών, τους τελευταίους δύο μήνες εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς: επισκευάζει 50 με 70 παιχνίδια την ημέρα, ενόψει της εορταστικής περιόδου. 

Οι γιορτές προκαλούν στρες και ένταση στα παιδιά;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανέκαθεν ήταν και είναι από τις αγαπημένες των παιδιών. 

Συνδυάζουν διακοπές, δώρα και μια εορταστική ατμόσφαιρα που διαρκεί μέρες. Ωστόσο, συχνά, τα παιδιά εκδηλώνουν μια διαφορετική συμπεριφορά που οι περισσότεροι γονείς την αποδίδουν στην κούραση και την αλλαγή προγράμματος.

Γεννάμε λιγότερα παιδιά, σε μεγαλύτερη ηλικία

Το 2018 στη χώρα μας σημειώθηκαν 33.857 περισσότεροι θάνατοι (120.297) από τις γεννήσεις (86.440). Δυστυχώς, όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για μια εξαίρεση, αλλά για μια νέα κατάσταση, που ήρθε για να μείνει και απαιτούνται πολύ σοβαρές και συνολικές αλλαγές για να ανατραπεί. «Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των γεννήσεων στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά (155.000 τη δεκαετία του ’50, 141.000 το 1981, 102.000 το 2001 και 86.500 το 2018), ενώ ένα τμήμα των γεννήσεων αυτών (το 15% περίπου την τελευταία εικοσαετία) προέρχεται από αλλοδαπές μόνιμα εγκατεστημένες στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, μετά το 1950 αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των θανάτων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μας. Οι αλλαγές αυτές οδήγησαν στη δημιουργία αρνητικών φυσικών ισοζυγίων (γεννήσεις–θάνατοι), που δεν αναμένεται να μετατραπούν σε θετικά τις αμέσως επόμενες δεκαετίες», σημειώνει σε παρέμβασή του ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης. Βασιζόμενος σε μελέτες του Εργαστηρίου

Ηράκλειο: ''Με τη μηχανή του Χρόνου'': Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά

Δυναμική συνεργασία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στη μουσειακή εκπαίδευση, ξεκινά το νέο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά με το Παιδικό Μουσείο Exploration. Οι δύο οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Με τη μηχανή του Χρόνου». Με όχημα τη φαντασία και το πολιτισμό και με την αξιοποίηση εργαλείων από τη σύγχρονη μουσειολογία, το εν λόγω πρόγραμμα τοποθετεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη τεχνολογία και την εξέλιξη της. Απευθύνεται σε γονείς και παιδιά από 7 έως 12 ετών και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Παιδικό Μουσείο Exploration, πάνω στην έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

6 βήματα για να οργανώσετε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι φιλικό για τα παιδιά με Αυτισμό.

Είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Υπάρχουν αναμμένα φωτάκια παντού, οι άνθρωποι στριμώχνονται στα μαγαζιά για να βρουν δώρα για όσους αγαπάνε, μπισκότα λαχταριστά ψήχνονται, η οικογένεια συγκεντρώνεται και παντού επικρατεί η χαρά. Δεν αστειεύομαι όταν λέω ότι θα ήθελα τα Χριστούγεννα να κρατάνε όλο το χρόνο. 

Ωστόσο, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού. Υπάρχουν πολλά στοιχεία σε αυτή τη γιορτή που την καθιστούν «μη φιλική» για τα παιδιά με Αυτισμό. Τα φώτα, οι μυρωδιές, τα πλήθη και γενικά, όλα τα στοιχεία που λατρεύουμε εμείς τα Χριστούγεννα, μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση για τα άτομα με δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία. Ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο ένα οικογενειακό γεύμα στο σπίτι συγγενή για τα Χριστούγεννα, μπορεί να είναι όχι απλά δύσκολο αλλά και επώδυνο για ένα παιδί στο Φάσμα του Αυτισμού. Επομένως, τι πρέπει να κάνουμε; Να κρυφτούμε από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο δεν αποτελεί εναλλακτική και πραγματικά δεν θα πρέπει – όλοι- να χάνουμε τη χαρά και τη μαγεία των Χριστουγέννων. 

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Χριστούγεννα μυρίζει...

Τέσσερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χωρισμένοι γονείς τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι οικογένεια έρχεται πιο κοντά, αλλά για τους γονείς που είναι χωρισμένοι, αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χωρισμένοι γονείς τη γιορτινή περίοδο ποικίλουν: από την ανησυχία για το αν ο πρώην σύζυγος/σύντροφος θα απογοητεύσει στη διαμόρφωση του προγράμματος των ημερών, έως το αίσθημα ενοχής ότι το παιδί δεν θα απολαύσει τις γιορτινές ημέρες όπως θα συνέβαινε αν ήταν παρόντες κι οι δυο του γονείς.

Οι απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στα παιδιά

Ο οργανισμός των παιδιών μέχρι τα 12-14 χρόνια τους αναπτύσσεται ραγδαία. Λόγω αυτού του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης, οι προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι απαραίτητες, επειδή αυξάνουν τις πιθανότητες να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τυχόν διαταραχές, πριν προλάβουν να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα.

Άγχος για το σχολείο: Η διαταραχή που δεν γνωρίζουμε

Ένα από τα συχνότερα παράπονα των παιδιών αφορά το σχολείο και συχνά ζητούν επίμονα από τους γονείς τους να μην τα πάνε ξανά. Αν και αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση, καθώς τα παίρνετε μακριά από την διασκέδαση και την ασφάλεια του σπιτιού, ορισμένες φορές αυτή η διαμαρτυρία ενδέχεται να κρύβει ένα βαθύτερο πρόβλημα, την αγχώδη διαταραχή, καθώς το παιδί νιώθει τις προσδοκίες να αυξάνονται σημαντικά με το σχολείο, πράγμα που ενδεχομένως να μην μπορεί ακόμα να διαχειριστεί.

Tα Μυστικά του Βάλτου “ζωντανεύουν” με Playmobil στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Με ένα εντυπωσιακό, λεπτομερές και ειδικά κατασκευασμένο διόραμα από Playmobil, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και θα παραμείνει εκεί περίπου για ένα μήνα, τα “Μυστικά του Βάλτου” της Πηνελόπης Δέλτα ξαναζωντανεύουν, αυτή τη φορά με έναν μοναδικό τρόπο, και προσκαλούν όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Μουσείου να τα θαυμάσουν. 

"Η κοινωνία έχει ανάγκη από ανθρώπους με παιδεία και όχι από ποδοσφαιριστές"

Ο Υπεύθυνος των Ακαδημιών του Αστέρα Βύρωνα, Πέτρος Μήτρου μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την έλλειψη παιδείας στην ελληνική κοινωνία, τη συμπεριφορά των γονιών, αλλά και στα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Πώς η τηλεϊατρική μπορεί προλάβει την απώλεια ακοής στα παιδιά

Το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Νόσων υπολογίζει, ότι υπάρχουν 1,1 που ζουν με απώλεια ακοής παγκοσμίως. Πάνω από το 80 τοις εκατό προέρχεται από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, από τις οποίες πολλές δεν έχουν πρόσβαση στη περίθαλψη και φροντίδα ακοής. Tα παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν ελάχιστη εώς κι ανύπαρκτη πρόσβαση στις κλινικές, καθώς το κόστος εξέτασης από ωτορινολαρυγγολόγο είναι αρκετά υψηλό. Το αποτέλεσμα για πάρα πολλά παιδιά είναι η απώλεια ακοής που προκαλείται από λοιμώξεις αυτιού και άλλα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν αν διαγνωστούν έγκαιρα.

Υπουργείο Παιδείας: 1.041 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή

Το μόνιμο διορισμό 1.041 εκπαιδευτικών σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, καλούνται 388 μέλη Ε.Β.Π. και 653 μέλη Ε.Ε.Π., 1.041 στο σύνολο, που είναι εγγεγραμμένα στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ 2019 και επιθυμούν, να υποβάλουν αίτηση και δήλωση προτιμήσεων περιοχών μόνιμου διορισμού, από τη Δευτέρα 23/12/2019 ως την Τρίτη 7/1/2020.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

"147" ή "στο σχολικό πνεύμα των Χριστουγέννων"

Οι τελευταίες δύο βδομάδες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι εβδομάδες τρέλας στα σχολεία. Αποδιοργανωμένοι μαθητές, που συμπεριφέρονται σαν να έχουν αρχίσει ήδη οι διακοπές, και εκπαιδευτικοί στα όριά τους, που παλεύουν να τους κρατήσουν ζωντανούς. Η λογική, το πρόγραμμα, η ρουτίνα και οι εκπαιδευτικοί στόχοι πάνε περίπατο. Φατσάκια ανυπόμονα, που δεν μπορούν να καθίσουν στιγμή ήσυχα, εναρμονισμένα με τους ρυθμούς των Χριστουγέννων. 

Και κάπου εκεί έρχεται και ο εκκλησιασμός.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Πατατάκια στη σειρά ή "οι θεατρικοί κανόνες που πολλοί γονείς 'ξεχνούν΄ να τηρήσουν"

Αυτό το άρθρο θέλω να το γράψω εδώ και δέκα χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησα να παρακολουθώ παιδικό θέατρο ως μαμά. Από το 2009 μέχρι και σήμερα, έχω παρακολουθήσει ‒όχι δεν είναι υπερβολή‒ εκατοντάδες παραστάσεις και πολλές φορές έχω βγει απαυδισμένη από την αίθουσα, μην έχοντας καταφέρει να απολαύσω (ούτε φυσικά οι μικροί συνοδοί μου) το θέαμα. Γιατί; Διότι η συμπεριφορά μερίδας γονέων και παιδιών εντός του θεάτρου είναι επιεικώς απαράδεκτη, μια και δε μοιάζουν να ξέρουν ότι υπάρχουν άγραφοι μεν, απαραίτητοι δε θεατρικοί κανόνες.

Στην κορυφή των Βαλκανίων το ΕΝΕΕΓΥΛ Κατερίνης!

Στην κορυφή των Βαλκανίων ανέβηκε, για μία ακόμη φορά, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης, κατακτώντας την πρώτη θέση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και στον Διαγωνισμό Κατασκευών και Ζωγραφικής 2109 στη Ρουμανία.

Ένα πεντάχρονο κορίτσι στις πιο ακριβοπληρωμένες μπλόγκερ του YouTube

Η Αναστασία Ρατζίνσκαγια είναι μόλις πέντε ετών, αλλά έχει γίνει μια σταρ των media, καθώς το κανάλι της με τίτλο Like Nastya κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων μπλόγκερ του YοuTube, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Η «Νάστια», όπως είναι το υποκοριστικό της, γεννήθηκε στη νότια Ρωσία, με παιδική εγκεφαλική παράλυση. Οι γιατροί που την παρακολουθούσαν φοβόντουσαν ότι δεν θα μπορέσει να μιλήσει ποτέ. Οι γονείς της θέλοντας ωστόσο να καταγράφουν την ανάπτυξη της μέσω των θεραπειών που ακολουθούσε, αναρτούσαν βίντεο στο κανάλι του YouTube, ώστε φίλοι και συγγενείς να μπορούν να βλέπουν την πρόοδο της. 

Χωρίς “πυξίδα” οι ειδικές θεραπείες από τη νέα χρόνια – Η ανασφάλεια των οικογενειών συνεχίζεται…

Εδώ και τρία χρόνια οι οικογένειες παιδιών με αναπηρίες, διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες βιώνουν μεγάλη ανασφάλεια σε ότι αφορά τις θεραπείες ειδικής αγωγής, τις οποίες καλύπτει το κράτος.

Από τα τέλη Δεκέμβρη του 2016 και μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζουν οι γονείς, αντιμετωπίζουν έναν χαοτικό καταιγισμό από εγκυκλίους παραρτήματα, παρατάσεις, περικοπές και στάσεις πληρωμών στις θεραπείες ειδικής αγωγή.

Κρήτη: Ακόμη ... περιμένει η Ειδική Αγωγή - Κλειστά τα ολοήμερα τμήματα των ειδικών νηπιαγωγείων και δημοτικών

Ελπίδα για προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή, μετά τις γιορτές - Τί γίνεται με τις 4.500 μόνιμες προσλήψεις

Τί κι αν βρισκόμαστε στο μέσο της σχολικής χρονιάς και λίγες μερες πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές; Η ομαλότητα στα σχολεία δεν έχει επιτευχθεί, ενώ ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει τα ολοήμερα τμήματα στα ειδικά νηπιαγωγεία και δημοτικά στο νομό Ηρακλείου, λόγω της έλλειψεις προσωπικού ειδικής αγωγής.

BBC: Παιδιά στη Μόρια λένε ότι θέλουν να πεθάνουν

Γροθιά στο στομάχι αποτελεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του διεθνούς δικτύου για τους αυτοτραυματισμούς, τις σκέψεις αυτοκτονίας ή και τις απόπειρες. Τι λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Το άγχος, η ανασφάλεια και ο διαρκής φόβος έχουν φωλιάσει στις ψυχές χιλιάδων παιδιών που συνωστίζονται στη Μόρια και οδηγούν πολλά απ΄ αυτά σε σκέψεις ή και πράξεις απελπισίας. Αυτοτραυματισμοί, σκέψεις αυτοκτονίας ή και απόπειρες, είναι συχνά φαινόμενα στον καταυλισμό και το επιτόπιο ρεπορτάζ του BBC είναι αποκαλυπτικό της κατάστασης που επικρατεί. Από το σύνολο των 18.000 και πλέον ανθρώπων που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και κυρίως στους ελαιώνες γύρω από αυτό, περίπου 7.000 είναι παιδιά. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραυματικές για αυτά και έχουν ισχυρή επίδραση στην ψυχική τους υγεία.

Unicef: 631 παιδιά σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το πρώτο εννιάμηνο του έτους



Εννέα παιδιά τραυματίζονταν ή σκοτώνονταν καθημερινά κατά μέσο όρο τους εννέα πρώτους μήνες του 2019 στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

Πρόκειται για αύξηση 11% στον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των παιδιών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018 και οφείλεται στην αύξηση των χερσαίων μαχών και των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, επεσήμανε η Unicef.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Χριστούγεννα 2019: Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές

Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου θα χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς. 
Αυτό, παράλληλα, θα σηματοδοτήσει την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων διακοπών για τους μαθητές όλης της χώρας.
Οι διακοπές των Χριστουγέννων θα ξεκινήσουν στις 24 Δεκεμβρίου 2019 και θα διαρκέσουν έως τις 7 Ιανουαρίου 2020.

Τα δικά τους ρομπότ δημιούργησαν οι περίπου 300 μαθήτριες και μαθητές που συμμετείχαν στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής

Με τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο επίκεντρο, περίπου 300 μαθήτριες και μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, δημιούργησαν και προγραμμάτισαν χτες, μέσα σε λίγες ώρες, τα δικά τους ρομποτικά συστήματα και σύνολα, από το ρομποτικό μπαστούνι για μη βλέποντα παιδιά μέχρι τις αυτόματες σκάλες για άτομα με αναπηρία, που μετατρέπονται αυτόματα σε ράμπα, και από τους "έξυπνους" ενεργειακά αυτόνομους κάδους απορριμμάτων μέχρι τις εφαρμογές "έξυπνου" νοσοκομείου.

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία γονέων και εκπαιδευτικών για τα προβλήματα στην ειδική αγωγή - εκπαίδευση

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί η Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης γονείς και εκπαιδευτικούς την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 12 π.μ. στα γραφεία της Διεύθυνσης Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, λόγω των προβλημάτων υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα σχολεία που φιλοξενούν Τμήματα Ένταξης, καθώς και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής στη δευτεροβάθμια Δ.Ε. στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Διεκδικούν άμεση λύση και μια δημόσια εκπαίδευση που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. 

Ανοιχτή επιστολή αναπληρώτριας για τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία στης Κορίνθου

Γράφει η Νάγια Κοκμοτού από την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο», Αναπληρώτρια δασκάλα στο Διαπολιτισμικό Σχολείο Νέας Ιωνίας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την Κυριακή 8/12/2019 επισκέφθηκα το πρώην στρατόπεδο της Κορίνθου, το οποίο από τον περασμένο Σεπτέμβρη χρησιμοποιείται ως transit camp για πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μετακινήθηκαν εκεί από άλλες δομές. Ως κάτοικος αλλά και δασκάλα της Αθήνας, τους τελευταίους μήνες έχουμε βρει άδεια θρανία μαθητών και μαθητριών μας οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τα σχολεία του κέντρου και μεταφέρθηκαν στην ανοιχτή δομή της Κορίνθου.

ΟΗΕ: Επτά εκατομμύρια παιδιά χάνουν παρανόμως την ελευθερία τους

Περίπου 7 εκατομμύρια παιδιά στερούνται την ελευθερία τους καθώς κρατούνται σε φυλακές, είναι υπό αστυνομική κράτηση, διαμένουν σε κέντρα κράτησης μεταναστών, σε οίκους για άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλα ιδρύματα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Οι συντάκτες της έκθεσης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τονίζουν ότι το γεγονός αυτό αντίκειται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία έχουν υπογράψει σχεδόν 200 χώρες και η οποία επιτρέπει την κράτηση ατόμων κάτω των 18 ετών μόνο ως έσχατο μέτρο και για μικρό χρονικό διάστημα.

Ένα τυφλό παιδί από το Ιράκ συνέβαλε στην επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου της Σχολής Τυφλών

Ένα παιδί από το Ιράκ, με μερική απώλεια της όρασής του, «ξανάνοιξε» την πόρτα του ειδικού νηπιαγωγείου της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, η λειτουργία του οποίου βρισκόταν σε αναστολή καθώς δεν υπήρχε κάποιο παιδί στην ανάλογη ηλικία με θέματα όρασης για να φοιτήσει! 
Ο μικρός Ραγιάν, που το όνομά του στα κουρμάντζι σημαίνει «πόρτα του παραδείσου», έγινε αιτία να επαναλειτουργήσει ύστερα από 3 χρόνια το νηπιαγωγείο, αφού βρέθηκε... μαθητής, νηπιαγωγός αλλά και το μεταφορικό μέσο που θα μετέφερε τον μικρό μαθητή από το σπίτι του στη Σίνδο, στη Σχολή.

Πώς θα ζητήσετε σωστά βοήθεια ως νέοι γονείς

Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς, είναι ότι προσπαθούν να αναλάβουν μόνοι τους όλο το βάρος του νέου τους ρόλου. Στην πραγματικότητα, οι ικανότητές σας και η αγάπη σας προς το μωράκι σας, δεν κρίνονται από το μέγεθος της ταλαιπωρίας σας. Η ψυχική σας υγεία και η εξασφάλιση έστω και λίγων στιγμών ξεκούρασης είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για εσάς τους ίδιους, αλλά και για την ευτυχία του μικρού σας. Άλλωστε, το να έχετε επίγνωση του πότε χρειάζεστε ένα χεράκι (και βέβαια να το ζητάτε) είναι επίσης μια σημαντική ικανότητα. Εξίσου σημαντικό, είναι και το να ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά.

Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν στα ΚΕΠ για την διευκόλυνση των ΑμεΑ

Η εύκολη προσβασιμότητα, αλλά και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία μπαίνει στο "στόχαστρο" του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο μελετά τις πρώτες του κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διακοπή ΛΟΑΤΚΙ+ προγράμματος μετά από «ωμή» παρέμβαση του δημάρχου Γλυφάδας - Τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου παρενέβη και διέκοψε ΛΟΑΤΚΙ+ πρόγραμμα επιμόρφωσης προς εκπαιδευτικούς, όπως καταγγέλλει η Γενική Συνέλευση του συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. 

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατηγορούν τον δήμαρχο Γλυφάδας ότι υπέκυψε σε αντιδράσεις εκκλησιαστικών κύκλων και διέκοψε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Το σχολείο που μας χωράει. Ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών στην πρόληψη των διακρίσεων και του αποκλεισμού με άξονα την ταυτότητα-έκφραση-χαρακτηριστικά φύλου και τον ερωτικό/σεξουαλικό προσανατολισμό». 

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Φέτος, ας τολμήσουμε να φτιάξουμε μία ιστορία που να μας χωράει όλους.

Κοινωνικό μέρισμα: Χωρίς ηλικιακό κριτήριο για τα άτομα με αναπηρία

Όλοι οι πολίτες που είναι ΑΜΕΑ, ανεξαρτήτως ηλικίας, που διαβιούν είτε μόνοι τους είτε ως εξαρτώμενα μέλη, είναι πλέον δικαιούχοι του επιδόματος των 700 ευρώ και αυτό, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, κατέστη εφικτό μετά από ακριβή διασταύρωση των κριτηρίων ένταξης όλων των ομάδων δικαιούχων και υπολογισμό του κόστους διανομής του επιδόματος σε επίπεδο νοικοκυριού.

Τριβιζάς: «Με έσωσε το όγδοο χρώμα του ουράνιου τόξου

Πότε ακούσατε το πρώτο σας παραμύθι;

Οταν ταξιδεύω πίσω στον χρόνο, θυμάμαι πολλά πρώτα παραμύθια, λες και τα άκουγα όλα μαζί ταυτόχρονα. Ενα που μου διάβαζε ο παππούς μου ήταν το παραμύθι του φλογεροπαίκτη που όταν έπαιζε τη φλογέρα του τον ακολουθούσαν ποντίκια. Είχα ρωτήσει τον παππού μου από πού είχε αγοράσει τη φλογέρα του ο φλογεροπαίκτης και αν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε και εμείς από το ίδιο κατάστημα μια φλογέρα που όταν την παίζεις, σε ακολουθούν ζαχαροπλάστες φορτωμένοι με τούρτες γενεθλίων. Δεν του έκανε καρδιά να με απογοητεύσει και με διαβεβαίωσε ότι θα το έψαχνε. Επειδή την εποχή εκείνη δεν είχε επινοηθεί ακόμη η Goοgle, δεν πρόλαβε να το εντοπίσει πριν από το τελευταίο του ταξίδι.
Ευτυχώς, αργότερα κατάφερα να το ανακαλύψω εγώ ο ίδιος.

Ειδικό Εργαστήριο για επαγγελματίες υγείας και Ομάδα Εργασίας- Διαβούλευσης για την ίση πρόσβαση ΑμεΑ σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας: 16-20 Δεκεμβρίου

Την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την εξυπηρέτηση και την ίση πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, προωθεί την επόμενη εβδομάδα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με δύο ξεχωριστές δράσεις, στο πλαίσιο του έργου Cross4all του Πρόγραμματος Interreg IPA CBC «Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών.

Το παιδί σας αντιμιλά; Έτσι θα σταματήσει

Τα έξυπνα σχόλια, η ειρωνεία, οι άσεμνες χειρονομίες, όπως το γύρισμα των ματιών ή το σούφρωμα των χειλιών είναι μερικά από όλα όσα κάνουν τα παιδιά όταν νευριάζουν και θέλουν να εκφράσουν την αντίδρασή τους. Δοκιμάστε τα ακόλουθα τρικ ώστε να μειώσετε αυτά τα περιστατικά άσχημης συμπεριφοράς, μαθαίνοντας στο παιδί να διαχειρίζεται και να εκφράζει όλα όσα νιώθει με το σωστό και υγιή τρόπο.

Onassis Sexuality Education Day: Γιατί η σεξουαλική αγωγή είναι τόσο απαραίτητη για τα σχολεία;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει την Κυριακή την πρώτη της ημερίδα με θέμα τη σεξουαλική αγωγή. Δύο από τους ομιλητές, η πρώην σχολική σύμβουλος Μαργαρίτα Γερούκη και ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης, κάνουν στη LiFO μια πρώτη εισαγωγή. 

Social media : Επτά στα 10 παιδιά τα χρησιμοποιούν από μη επιτρεπτή ηλικία

Εφτά στα δέκα παιδιά κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία και το 21% δηλώνει πως δέχθηκε διαδικτυακή παρενόχληση, την οποία επιχείρησε να αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν.

Επίσης, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο ίντερνετ, το 14% έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ενώ έξι στα 10 παιδιά έχουν συναντήσει βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο.

Το OK!Thess & Friends Christmas Party στηρίζει Therapy Dogs

Το OK!Thess με την υποστήριξη πολλών ομάδων και κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης οι οποίες έχουν κοινά ενδιαφέροντα την τεχνολογία σας προσκαλεί στο Χριστουγεννιάτικο πάρτι που διοργανώνει την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 20:30 στο Allegro, το coffee - bar - restaurant του Μεγάρου Μουσικής.

Στη διάρκεια του πάρτι θα γίνει fundraising με λαχειοφόρο αγορά για να υποστηρίξουμε το έργο του εθελοντικού οργανισμού Therapy Dogs (Animal Assisted Therapy). Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εθελοντικό πρόγραμμα θεραπείας με την βοήθεια σκύλων που υποστηρίζει σωματεία ΑΜΕΑ και ειδικά σχολεία της Θεσσαλονίκης. Όσοι θα συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα από τα δώρα που προσφέρει το ΟΚ!Thess και εταιρείες τεχνολογίας της πόλης.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Συμβουλές για τις γιορτές όταν το παιδί σας έχει ευαισθησία σε τροφές

Για πολλές οικογένειες η περίοδος των γιορτών είναι μια περίοδος ατελείωτου φαγητού. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλεί δυσκολίες και προβλήματα στα παιδιά που είναι ευαίσθητα στη γεύση, τη μυρωδιά και την υφή φαγητών. 

Τα φαγητά των γιορτών δεν είναι απλώς φαγητά. Είναι και παράδοση. Μερικές συνταγές περνούν από γενιά σε γενιά και κάποιες αντιπροσωπεύουν μια όψη των γιορτών. Σε κάποια παιδιά μπορεί να μην αρέσει η γεμιστή γαλοπούλα, η βασιλόπιτα, οι γλυκοπατάτες, η μαγειρίτσα, το ψητό αρνί. Όμως μπορεί να τους αρέσει να ακούνε ιστορίες για το πώς μάθατε να τα μαγειρεύετε ή πώς σας φαίνονταν και τι κάνατε όταν ήσασταν μικροί. Να θυμάστε ότι κάποια φαγητά έχουν να κάνουν περισσότερο με την παράδοση και λιγότερο με την πράξη του φαγητού και τον κορεσμό του αισθήματος της πείνας. Και το γεγονός αυτό μειώνει την πίεση και για εσάς και για τα παιδιά σας. 

«Δασκάλα της χρονιάς» μια νηπιαγωγός από τη Θάσο

Τον τίτλο της δασκάλας της χρονιάς του Διεθνούς Οργανισμού AKS κατέκτησε η Βίκυ Ξανθοπούλου, δασκάλα στο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, η οποία λίγο καιρό πριν είχε τιμηθεί και με το βραβείο «The Freedon Literacy Award» (Βραβείο ελευθερίας μέσω του γραμματισμού) από τον οργανισμό «Judith’s Reading Room», με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, που προωθεί τη φιλαναγνωσία.

Η δράση «Άγγιγμα και Όρια» επισκέπτεται σχολεία και Δήμους και ενημερώνει γονείς και παιδιά

Το «Άγγιγμα και Όρια» είναι μια δράση εστιασμένη στην Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, με κύριο και βασικό της σκοπό την προστασία των παιδιών σε σχέση με το σώμα τους. Αποτελείται από μια ομάδα ειδικών (Ψυχολόγους, Θεατροπαιδαγωγούς και Δικηγόρο) όπου μαζί πραγματοποιούν συναντήσεις 3ων κύκλων.

1η Ανακοίνωση του 72ου Διεθνούς Συνεδρίου ΟΜΕΡ (Αθήνα 15-17.7.2020)

Η Διεθνής ΟΜΕΡ (Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Εκπαίδευσης) κάνει την τιμή στην ΟΜΕΡ Ελλάδας να φιλοξενήσει το 72ο Διεθνές Συνέδριο, στην Αθήνα, στις 15-17 Ιουλίου 2020. Η χώρα μας έχει διοργανώσει μόνο μία φορά ακόμη το Διεθνές Συνέδριο της ΟΜΕΡ πριν από 63 χρόνια. 

Ο τίτλος του 72ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΟΜΕΡ είναι: "Early Childhood Education in the 21st century: new perspectives and dilemmas" - "Η Προσχολική Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: νέες προοπτικές και διλήμματα". Το θέμα θα αναπτυχθεί σε 4 άξονες με 28 επιμέρους πεδία, σε ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής, διοίκησης εκπαιδευτικών φορέων, ένταξης, ισότητας, διδασκαλίας και διδακτικής σε συγκεκριμένες περιοχές μάθησης, όπως σχεδιασμού αναλυτικών προγραμμάτων, εκπαιδευτικής αξιολόγησης, αειφορίας, δικαιωμάτων των παιδιών, συνεργασίας οικογένειας-σχολείου-κοινότητας, γραμματισμού, νέων τεχνολογιών κ.ά.

Ένα Κέντρο Ενδυνάμωσης για παιδιά και εφήβους από τους Γιατρούς του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου αγωνίζονται για να έχουν όλα τα παιδιά δικαίωμα στην ψυχοκοινωνική και την εκπαιδευτική φροντίδα. Για να μη χαθεί καμία ημέρα μάθησης και παιχνιδιού για όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.

Με μία κλήση στο 19830 μπορείς να βοηθήσεις παιδιά ευάλωτων οικογενειών να βρουν ζεστασιά στο Κέντρο Ενδυνάμωσης Παιδιού και Εφήβου στο κέντρο της Αθήνας

Άποψη: Δημήτρης Ευθυμάκης "Τι άλλο να κάνουμε δηλαδή εμείς οι γονείς;"

Τα παιδιά μας κοντεύουν να γίνουν ρομποτάκια, οι γονείς ψυχασθενείς και ξάφνου σκάει μύτη ένα πιτσιρίκι από την Σιγκαπούρη και τα βγάζει άχρηστα στην PISA. Εντάξει, δεν είναι άκυρες οι έρευνες, αλλά οι γονείς δεν δύνανται να κάνουν κάτι περισσότερο απ’ αυτό που κάνουν. Ή μήπως όχι;

Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες

Μπορεί το τελευταίο διάστημα οι κλήσεις στα μαγαζιά για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και οι εικόνες με τις διμοιρίες της αστυνομίας στα πέριξ των Εξαρχείων να έχουν μονοπωλήσει την επικαιρότητα στο αστυνομικό δελτίο, ωστόσο το ενδιαφέρον του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ δεν μένει μόνο σε αυτά.

Η έκθεση των μικρών παιδιών στο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς

Τα παιδιά που εκτίθενται στο κάπνισμα κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής τους είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα υπερκινητικότητας και προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο: «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας».

Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία συνδιοργανώνουν στις 15-17 Μαΐου 2020 στην Αθήνα το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας». ​

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

8 συμβουλές μαγειρικής για άτομα με προβλήματα όρασης.

Υπέροχα αρώματα, μοναδικές γεύσεις – σε ποιον δεν αρέσει να τρώει; Ωστόσο, για να μπορεί κάποιος να φάει, προηγουμένως θα πρέπει να μαγειρέψει και επομένως να οργανωθεί και να προγραμματίσει. Δείτε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να οργανώσετε την κουζίνα σας έτσι ώστε το μαγείρεμα να γίνει πιο εύκολο και ασφαλές και να φτάνετε πιο γρήγορα στην απόλαυση του φαγητού. Οι συμβουλές αυτές είναι ιδιαίτερα βοηθητικές αν είστε τυφλός και ετοιμάζεστε να αντιμετωπίσετε μια μαγειρική πρόκληση ή αν βοηθάτε κάποιο άτομο με προβλήματα όρασης να προσαρμοστεί σε περιβάλλον μαγειρικής.

Πότε κλείνουν τα σχολεία και ξεκινούν οι διακοπές των μαθητών για τα Χριστούγεννα

Κατά τη φετινή χρονιά, οι διακοπές των Χριστουγέννων ορίζονται από την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και τη Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, συνεπώς τα σχολεία θα κλείσουν τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 και θα ανοίξουν την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020.

«Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»- Βράβευση μαθητών

Στο κατάμεστο από μαθητές και μαθήτριες στούντιο Β του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019) η Τελετή Απονομής των Βραβείων του 1ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας με τίτλο «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», που συνδιοργάνωσαν το Αρχείο της ΕΡΤ και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πάτωσαν οι Έλληνες μαθητές στη διεθνή αξιολόγηση PISA (πίνακας)

Σταθερά χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις των ελλήνων μαθητών στη διεθνή εκπαιδευτική αξιολόγηση του προγράμματος PISA, το οποίο πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια από τον ΟΟΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι επιδόσεις των ελλήνων μαθητών βαίνουν συνεχώς μειούμενες από το 2009.

Γρεβενά : 45χρονος ζητά γάμο με τη 12χρονη που αποπλάνησε εν γνώσει της μητέρας της

Απίστευτη τροπή παίρνει η υπόθεση της αποπλάνησης του 12χρονου κοριτσιού από έναν 45χρονο πατέρα, δύο παιδιών στα Γρεβενά.
Ο άνδρας, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για ασέλγεια, μέσω της δικηγόρου του, ζήτησε να παντρευτεί το ανήλικο κορίτσι.

Επίδομα Παιδιού: Πότε πληρώνεται -Τι πρέπει να κάνουν οι νέοι γονείς

Στις 24/12, ημέρα Τρίτη θα καταβληθεί η τελευταία δόση για το Επίδομα Παιδιού (Α21), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, που αφορά την πληρωμή των επιδομάτων πριν τις γιορτές.

Για τα τέκνα που γεννήθηκαν Νοέμβριο, τα χρήματα θα πιστωθούν στη δόση του Δεκεμβρίου.

Αυτά είναι τα «ανοικτά σχολεία» σε όλες τις γειτονιές της Πάτρας

Τα σχολικά κτίρια της Πάτρας, μετατρέπονται και αυτή τη σχολική χρονιά, σε ζωντανά κύτταρα της γειτονιάς, φιλοξενώντας δράσεις δραστήριων συλλόγων γονέων και μαζικών φορέων, που είναι προσιτές σε όλους και πραγματοποιούνται εντός σχολικών εγκαταστάσεων μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας και τα Σαββατοκύριακα.

Η Google θα διαβάζει παραμύθια στα παιδιά μας!

Οι πολυάσχολοι γονείς που έχουν μικρά παιδιά αλλά γυρίζουν σπίτι τόσο αργά που τα παιδιά έχουν πλέον κοιμηθεί έχουν στην διάθεση τους μια hi-tech επιλογή που μειώνει σε κάποιο βαθμό τις τύψεις τους. 

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times η Google ανέπτυξε μια τεχνολογία με την οποία τα μικρά παιδιά να νιώθουν την παρουσία των γονιών τους πριν κοιμηθούν όταν αυτοί δεν βρίσκονται στο σπίτι. Ο γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών δημιούργησε μια εφαρμογή που λειτουργεί μέσω των ψηφιακών οικιακών βοηθών, των ηλεκτρονικών συστημάτων που προσφέρουν μια σειρά από υπηρεσίες στους κατοίκους ενός σπιτιού. 

Γιατί τα παιδιά στην Εσθονία πηγαίνουν σχολείο όταν γίνονται 7 ετών (και τι κάνουν μέχρι τότε)

Τι θα συνέβαινε εάν τα παιδιά δεν χρειαζόταν να πάνε σχολείο πριν συμπληρώσουν την ηλικία των 7 ετών; 

Η απάντηση έρχεται από την Εσθονία αφού η εγγραφή στο σχολείο και παρακολούθηση μαθημάτων δεν είναι υποχρεωτική μέχρι αυτή την ηλικία.

Οι μαθητές προβάρουν ευρωπαϊκά αξιώματα

Ο «υπουργός Εξωτερικών» της Πολωνίας παρουσιάζει τις θέσεις της χώρας του για το μεταναστευτικό, ενώ στη σειρά ακολουθούν η «υπουργός Εξωτερικών» της Ιρλανδίας, ο «ομόλογός» του της Γερμανίας. Οι «επίτροποι», φυσικά, θα τοποθετηθούν μεταφέροντας την πολιτική της Ε.Ε., ενώ σε σημείο οπτικής επαφής από το τραπέζι των εργασιών οι «δημοσιογράφοι» κρατούν σημειώσεις.

Πώς να ηρεμήσετε το νήπιο όταν θυμώνει

Όταν τα νήπια θυμώνουν είναι ιδιαίτερα συχνό να ξεκινήσουν σχεδόν άνευ λόγου να φωνάζουν, να κλαίνε και σε γενικές γραμμές να προκαλέσουν πανικό. Βέβαια αυτή η συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νηπιακής ηλικίας και οφείλεται σε ενοχλήσεις ή ακόμα και στο γεγονός ότι το παιδί δεν μπορεί ακόμα να διαχειριστεί όλα όσα αισθάνεται.

Βάσει επιδόσεων θα κατανέμονται τα κονδύλια στα πανεπιστήμια

Χρηματοδότηση βάσει αριστείας εισάγεται για πρώτη φορά στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας!

Οπως έχουν ήδη γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ένα 20% της χρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων θα δίνεται με κριτήριο τους δείκτες διεθνούς παρουσίας των ίδιων και των επιστημόνων τους.

Κρήτη: Το απόγευμα σε κτίρια γυμνασίων θα λειτουργούν τα λύκεια της Κισσάμου

Σε απογευματινή βάρδια σε κτίρια των γυμνασίων της περιοχής θα λειτουργήσουν προσωρινά -και τουλάχιστον έως και την περίοδο των Χριστουγέννων- το Γενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο Κισσάμου, τα κτίρια των οποίων «επιβαρύνθηκαν από τη σεισμική δόνηση 6.1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 27 Νοεμβρίου.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

6 πράγματα που θα ήθελα να ξέρετε για τη σχέση μας.


Αυτό το διάσημο ζευγάρι στο Youtube ελπίζει να δείξει στους ανθρώπους πόσο φυσιολογικές είναι οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία και να τους κάνει να καταλάβουν ότι η αγάπη του είναι το ίδιο συναρπαστική, ικανοποιητική και πραγματική όσο και των άλλων ζευγαριών. 

Σε ποια σχολική ώρα συμβαίνουν τα περισσότερα περιστατικά bullying

Οκτώ στα δέκα περιστατικά bullying συμβαίνουν στην αυλή του σχολείου και μάλιστα στα τελευταία πέντε λεπτά του διαλείμματος, γιατί εκείνη την ώρα τα παιδιά έχουν βαρεθεί και προσφεύγουν στο να βασανίζουν τους άλλους μαθητές, δήλωσε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου ο παιδοψυχίατρος, διευθυντής ΕΣΥ, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της ΔΕΠΥ Μάνος Τσαλαμανιός.

Τυφλοί φοιτητές ανοίγουν δρόμους

Ο Αργύρης Κουμτζής μετρά μερικές μέρες ως άριστος πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αυτήν τη στιγμή, γοητευμένος από το διάστημα, πραγματοποιεί το όνειρό του, εκπονώντας το διδακτορικό του με υποτροφία στο ινστιτούτο έρευνας για το ηλιακό σύστημα Max Planck, στο Γκέτιγκεν της Γερμανίας.

Εσπεριδοειδή: Πολύτιμες τροφές στην υπηρεσία του παιδιού σας

Δεν είναι μυστικό: Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, ακόμη και τα πιο… αντιπαθητικά λεμόνια, αποτελούν ισχυρούς συμμάχους για την καλή υγεία του παιδιού σας. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα δώρα τους εξίσου γνωστά. Τα παρακάτω οφέλη των εσπεριδοειδών ίσως σας πείσουν… να το πείσετε να τα δοκιμάσει!

Ξεπερνώντας τα προβλήματα με τους παππούδες

Η αγάπη του παππού και της γιαγιάς προς τα εγγόνια τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο. Τα αγαπούν σαν δικά τους παιδιά, δεν τους χαλούν χατίρι και η αδυναμία τους σε αυτά δεν περιγράφεται. Μήπως, όμως, αυτή η αδυναμία που δείχνουν οι παππούδες κάνει τελικά και ζημιά;

Εθισμένος με το smartphone του ένας στους τέσσερις νέους

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις νέους (το 23%) είναι τόσο εξαρτημένος από το κινητό τηλέφωνο του που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει εθισμό σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη Βρετανών ψυχιάτρων, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Τι δεν σας λένε για την εργασία σας με ενήλικα άτομα με αναπηρία.

Δεν θυμάμαι την ακριβή στιγμή που η ζωή μου άλλαξε από κάποιον με αναπτυξιακή διαταραχή. Οι μνήμες φαίνονται μακρινές, θολές, σαν να μην ανήκουν σε εμένα. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν δουλεύεις με ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές για 8 χρόνια. Αλλάζεις. 

Ολυμπιονίκες ετών 12

Με τρία ασημένια μετάλλια, ένα χάλκινο και δύο διακρίσεις με «πλασάρισμα» στην οκτάδα έφυγε η Ελλάδα από την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (WRO), που πραγματοποιήθηκε φέτος στην πανέμορφη πόλη Γκιουρ της Ουγγαρίας, με κεντρικό θέμα «Έξυπνες πόλεις». Δέκα ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και είκοσι οκτώ μαθητές (11 κορίτσια και 17 αγόρια) συναγωνίστηκαν 423 ομάδες από 73 χώρες από όλο τον κόσμο και σημείωσαν την καλύτερη επίδοση της φετινής διοργάνωσης, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα μετάλλια – μαζί με τη Ρωσία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επιτυχία, εφάμιλλη διακρίσεων που αποσπούν κατά καιρούς Έλληνες αθλητές, σε έναν τομέα που οδηγεί την κούρσα της καινοτόμου ανάπτυξης. «Η Ελλάδα βρίσκεται πια στον έβδομο ουρανό! Αυτή είναι η ποιότητα της χώρας μας και των παιδιών της», ξέσπασε ο πρόεδρος του οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Ελλάς, Γιάννης Σομαλακίδης. «Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής, που είναι το επιστέγασμα σκληρής προσπάθειας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, μας γεμίζουν περηφάνια και ελπίδα για το μέλλον», κατέληξε.

Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας
Πυλαίας 59, τηλ.2310919039
Πρόγραμμα εκδηλώσεων Δεκεμβρίου

Πώς είναι να ζεις με έναν Σκύλο Οδηγό

Η Τζουλιάννα Μπούσι μας έδειξε πώς κυλά η ζωή της με τη Uni, τον Σκύλο Οδηγό που έχει γίνει η πιο πιστή της συντροφιά.

“Αυτές τις μέρες είναι στην Αλβανία και ξαναφεύγει για Αμβέρσα. Επιστρέφει την Δευτέρα και περιμένει τηλέφωνό σας”, με ενημερώνει η κυρία Ζωή Γερουλάνου, Πρόεδρος του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδας που ασχολείται εδώ και 37 χρόνια με το κομμάτι της αναπηρίας εθελοντικά. Η Τζουλιάννα Μπούσι, το ταξιδιάρικο κορίτσι που έψαχνα να μιλήσω, έχει το δικό της Σκύλο Οδηγό. Μαζί του, ή μάλλον, μαζί της περνά όλο το 24ωρο, “εκτός απροόπτου”, όπως μαθαίνω τη μέρα που (επιτέλους) την γνωρίζω.

Αργά και με μέτρο πρέπει να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τις ψηφιακές συσκευές

Από τη βρεφική ηλικία αρχίζει πλέον η ενασχόληση των παιδιών με την τηλεόραση. Ένα παιδάκι ηλικίας ενός έτους περνά κατά μέσον όρο σχεδόν μία ώρα (53 λεπτά) μπροστά στην οθόνη μιας τηλεόρασης, ενός υπολογιστή ή ενός κινητού τηλεφώνου, ενώ στην ηλικία των τριών ετών ο χρόνος αυτός αυξάνεται σε περίπου δυόμισι ώρες (150 λεπτά), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Έφηβος : Έχει κοινωνικό άγχος ή είναι απλά ντροπαλός;

Για πολλά παιδιά η πρώτη μέρα στο καινούργιο σχολείο ή το να παρουσιάσουν μια εργασία μπροστά σε ολόκληρη την τάξη αποτελεί μία αγχωτική διαδικασία. Για ορισμένους όμως εφήβους, ο φόβος του να πουν ή να κάνουν κάτι λάθος όπως και η κριτική από τους συμμαθητές τους αποτελεί έναν διαρκές φόβο που ενδέχεται να τους βασανίζει.

Οκτάχρονο παιδί πέθανε από διφθερίτιδα επειδή δεν είχε εμβολιαστεί

Σοκ έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα η είδηση ότι ένα 8χρονο παιδί έχασε χθες (27/11) τη ζωή του από διφθερίτιδα. Μία παιδική ασθένεια που έχει εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη λόγω των εμβολιασμών. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία επιβεβαίωσε το περιστατικό στο ethnos.gr. Πρόκειται για παιδί 8 ετών που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση, ενώ οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να το κρατήσουν στην ζωή.

Φιλιππίνες: Εκπαίδευση σε ακραίες συνθήκες

Τον Μάιο του 2017, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ξεκίνησε πόλεμο εναντίον των ομάδων που συνδέονταν με τον ISIS, οι οποίες είχαν καταλάβει την πόλη Μαράουι. 370.000 άτομα εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας, εκείνη την χρονιά. Οι μάχες κράτησαν 5 μήνες. 1000 άτομα σκοτώθηκαν και 400.000 εκτοπίστηκαν. Σήμερα το 80% των εκτοπισμένων έχουν επιστρέψει στις εστίες τους. 66.000 άτομα ζουν όμως ακόμη σε σκηνές, δομές και κέντρα φιλοξενίας.

Κενά και ελλείψεις στην παιδική προστασία

Στις 20 Νοεμβρίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα Παιδιού, την επέτειο της υπογραφής της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού από 140 κράτη παγκοσμίως – μαζί τους και από την Ελλάδα. Από το μακρινό 1989 έως σήμερα, και παρά την καλή θέληση και τις διεθνείς και σαφείς νομοθετικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά και ελλείψεις στην παιδική προστασία. Έχουμε πολλά και μεγάλα βήματα μπροστά μας για να προστατέψουμε, ως οφείλουμε, τα πιο ευάλωτα παιδιά μας – εκείνα που βρίσκονται χωρίς οικογένεια.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Κατασκευή: mobile Χιονάνθρωποι



DW: Το «τέρας» της κατάθλιψης και στα σχολικά θρανία

Για πολύ καιρό η κατάθλιψη ήταν θέμα ταμπού και στη Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει ενισχυθεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα, η συνειδητοποίηση και μαζί η αναζήτηση βοήθειας ειδικού. Αλλά πάντα σε επίπεδο ενηλίκων. Το γερμανικό ασφαλιστικό ταμείο DAK, σε μελέτη του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ποσοστό 24% παιδιών σε σχολική ηλιακή εμφανίζουν κάποια ψυχιατρική διαταραχή, ένα ποσοστό του 2%, ηλικίας από 10 έως 17 χρονών, πάσχει μάλιστα διαγνωσμένα από κατάθλιψη. Το ποσοστό αυτό είναι απόλυτα ρεαλιστικό» επιβεβαιώνει ο Ούλριχ Χέγκερλ.

Παιδική χαρά για άτομα με αυτισμό θα κατασκευαστεί στο Δήμο Καλαμάτας

Με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας, την οποία αποτελούσαν ο Πρόεδρος Στάθης Χριστοδουλόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γιώργος Τζιάβας και Κώστας Σαραβελάκης συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης 19 Νοεμβρίου στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Σαράντος Μαρινάκης.

Προεφηβεία: Πώς θα πείσετε το παιδί να «ανοιχτεί»

Μπορεί να έχετε λίγο καιρό μπροστά σας μέχρι την εφηβεία, την περίοδο που τρέμουν οι περισσότεροι γονείς, όμως το μικρό σας δεν βλέπει την ώρα. Μήνα με τον μήνα – για να μην πούμε μέρα με τη μέρα – διεκδικεί όλο και περισσότερη από την ανεξαρτησία του και επιδιώκει να λειτουργεί σαν «μεγάλο παιδί». Ένας από τους τρόπους που προσπαθεί να το επιτύχει αυτό, είναι κρατώντας τις αποστάσεις του. Και, όσο και αν θέλετε να σεβαστείτε την πορεία του προς την ενηλικίωση, η ξαφνική του λακωνικότητα δεν μπορεί να μην σας ανησυχεί. Άλλωστε, ένα παιδί έντεκα ή δώδεκα ετών δεν είναι ακόμη εξοπλισμένο να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο του. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να κρατήσετε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Αυξημένος ο κίνδυνος επιπλοκών στις έγκυες με διατροφικές διαταραχές και τα παιδιά τους

Οι έγκυες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές πρέπει να κάνουν περισσότερες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Psychiatry», έδειξαν ότι τα παιδιά μητέρων με διατροφικές διαταραχές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα και με μειωμένη περίμετρο κεφαλιού.

Εγκαταλείπουν την καριέρα λόγω οικογένειας

Μία στις δύο γυναίκες διακόπτει την καριέρα της για να μεγαλώσει το παιδί της. Αλλωστε, οι γονείς αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών μόνοι ή με τους παππούδες ή ακόμη και με τους φίλους. Αντίθετα, οι υπηρεσίες παιδικής φροντίδας χρησιμοποιούνται μόνο από περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά. Ειδικότερα, από την έρευνα της Ελληνικής Στατικής Αρχής για τον συνδυασμό οικογενειακής ζωής και εργασίας, που δημοσιοποιήθηκε χθες, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Αντιδράσεις από τον Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας: Στον αέρα οι φυσικοθεραπείες για παιδιά ειδικής αγωγής;

«Στην περιοχή υπάρχουν μόνο 120 φυσικοθεραπευτές εκ των οποίων μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι ασχολούνται με την ειδική αγωγή» δηλώνει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας, Ανδρέας Κομματάς

Σε 6 Δημοτικά Σχολεία της Μεσσηνίας θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής για προσφυγόπουλα

Με χθεσινή συμπληρωματική απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας έξι Δημοτικά Σχολεία της Μεσσηνίας, στα οποία δύνανται να λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής για προσφυγόπουλα, κυρίως έφηβους πρόσφυγες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί ήδη απόφαση της υφυπουργού για ένταξη σχολείων σε όλη την επικράτεια προκειμένου να δημιουργήσουν τάξεις για τα προσφυγόπουλα, ώστε να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους, βοηθώντας τα παράλληλα να προσαρμοστούν. Στη λίστα με τα σχολεία που εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας είναι τα Δημοτικά: 3ο Δημοτικό Καλαμάτας, 13ο Δημοτικό Καλαμάτας, 3ο Δημοτικό Μεσσήνης, 2ο Δημοτικό Γαργαλιάνων, το Δημοτικό Σχολείο Αριστομένη και το Δημοτικό Σχολείο Μερόπης.

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή αύξηση του διδακτικού προσωπικού στα σχολεία, οριακή η μείωση των σχολικών μονάδων

Στοιχεία αναφορικά με τις σχολικές μονάδες, το διδακτικό προσωπικό και το μαθητικό πληθυσμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στοιχεία που αφορούν στις στατιστικές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης του σχολικού έτους 2017/2018 - Περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία για τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και τα Ενιαία Εκκλησιαστικά Λύκεια και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Το παιδί μου έχει μείνει πίσω στο σχολείο. Τι κάνω;

Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν μια χαρά. Τώρα όμως το παιδί σας δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους ρυθμούς της τάξης και έχει αρχίσει να μένει πίσω. Ίσως αναρωτιέστε αν είναι μια προσωρινή δυσκολία ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Μπορεί να είναι δύσκολο να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Τα παιδιά δεν είναι πάντα πρόθυμα να μιλήσουν για το σχολείο, ιδίως όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Αν ρωτήσετε το παιδί σας για τις δυσκολίες του, μπορεί να κλάψει, να έχει ξέσπασμα θυμού, αλλά να μην σας πει τίποτα. Πώς θα βρείτε επομένως τις απαντήσεις που χρειάζεστε για να το βοηθήσετε; 

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2020-21

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλούνται οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και επιθυμούν να εισαχθούν σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ορισμένο αριθμό θέσεων, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, να απευθυνθούν σε μία από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές, που έχουν συσταθεί σε συγκεκριμένα Δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, προκειμένου να αποκτήσουν Πιστοποιητικό διαπίστωσης Πάθησης.

Μπορούμε να νικήσουμε το bullying

Ο σχολικός εκφοβισμός έρχεται στην επικαιρότητα συνήθως όταν ένα από τα χιλιάδες περιστατικά έχει τραγική έκβαση. Ομως, η ψυχολογική και η σωματική κακοποίηση είναι καθημερινή τραγωδία, από εκείνες που σημαδεύουν ψυχές και σώματα για όλη τη ζωή. Την ίδια ώρα, οι πρωτοβουλίες κρατικών και ιδιωτικών φορέων δείχνουν να μην επαρκούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Είναι ανίκητος ο σχολικός εκφοβισμός; Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης εξηγεί ότι η αιτία που το bullying δεν δείχνει να υποχωρεί ως φαινόμενο είναι διότι δίνουμε έμφαση κυρίως στην ανίχνευση των προειδοποιητικών σημείων που αφορούν το «θύμα», ενώ αποτυγχάνουμε να συζητήσουμε τους λόγους που ένα παιδί γίνεται «θύτης».

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων βελτιώνουν τη συγκέντρωση σε παιδιά με ΔΕΠΥ

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ωμέγα – 3 μπορούν να βελτιώσουν την συγκέντρωση σε παιδιά με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) το ίδιο αποτελεσματικά με τις φαρμακοθεραπείες αλλά αποκλειστικά στα παιδιά που έχουν χαμηλά επίπεδα ωμέγα – 3 στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα.

ΗΠΑ: Σχεδόν τα 2/3 των μακελειών με θύματα παιδιά γίνονται σε σπίτια

Τρία στα τέσσερα παιδιά και έφηβοι στις ΗΠΑ που σκοτώθηκαν σε περιστατικά μαζικών πυροβολισμών την τελευταία δεκαετία ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σε γενικές γραμμές σκοτώθηκαν στα σπίτια τους και όχι στο σχολείο τους, αναφέρει έρευνα που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής Everytown.

ΗΠΑ: Η Lili εμφανίζεται με «πριγκιπικά» φορέματα σε κάθε χημειοθεραπεία και συγκινεί

Η Lilli είναι μία πεντάχρονη από το Irwin της Πενσιλβάνια που υποφέρει από μία μορφή καρκίνου, έναν αργά αναπτυσσόμενο όγκο στον εγκέφαλο, που επηρεάζει τα οπτικά νεύρα. Ο γολγοθάς της μικρής, τόσο με την ασθένεια όσο και τις απαραίτητες χημειοθεραπείες. ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ηλικία 4 μόλις ετών. Μέχρι στιγμής, έχει υποβληθεί σε αρκετές χημειοθεραπείες, ωστόσο έχει βρει έναν τρόπο για να κάνει την περιπέτειά της πιο ευχάριστη καθώς σε κάθε επίσκεψή της στο νοσοκομείο για τη θεραπεία της, εμφανίζεται με διαφορετική «πριγκιπική» εμφάνιση. 

Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας για τα ΑΜΕΑ ιδρύει η κυβέρνηση

Σε λίγους μήνες από σήμερα (το 2020) η Αθήνα καλείται να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία για τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Όσο από αυτά δεν είναι προστασία σε ΑμεΑ θα θεωρούνται αυθαίρετα.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Μπουνίτσες στο διάλειμμα!

Πολλά προβλήματα συμπεριφοράς έχουν μια πολύ απλή πηγή. Αν εντοπίσουμε αυτή την πηγή/αιτία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και το πρόβλημα. Αρκετές φορές ερμηνεύουμε με πολύπλοκο τρόπο συμπεριφορές που είναι αποτέλεσμα μίμησης (πετυχημένης ή μη). Ο Α. (11 ετών, στο Φάσμα του Αυτισμού, χωρίς προφορικό λόγο και με έντονες στερεοτυπικές κινήσεις) άρχισε να εμφανίζει στο σχολείο επιθετική συμπεριφορά, που διέφερε σημαντικά από αυτή που είχε μέχρι τότε. Ενώ μέχρι τότε η επιθετικότητά του κατευθυνόταν στην παράλληλη στήριξη με συγκεκριμένο τρόπο (γραντζουνιές, δαγκώματα και κλωτσιές) σε συγκεκριμένες συνθήκες (όταν δεν ήθελε να κάνει κάτι, όταν έκανε λάθος, όταν υπήρχε φασαρία ή ένταση μέσα στην τάξη, όταν άλλαζε η ρουτίνα) τώρα άρχισε να σπρώχνει τα άλλα παιδιά, να πέφτει πάνω τους και να τα χτυπάει – σχετικά απαλά- με μπουνίτσες στο διάλειμμα, ενώ ταυτόχρονα έβγαζε άναρθρες κραυγές. Η έκφραση του προσώπου του έδειχνε ένταση. 

Τα παιδιά του πολέμου κινδυνεύουν και σε καιρό ειρήνης

Περισσότερα από 4.800 είναι τα παιδιά, τα οποία έχουν έρθει στην Ελλάδα χωρίς ενήλικη συνοδεία ως πρόσφυγες, ενώ περίπου 1.200 από αυτά το έχουν σκάσει από δομές φιλοξενίας για διάφορους λόγους και ζουν σε πολύ δύσκολες έως και επικίνδυνες για την ασφάλειά τους συνθήκες.

Το Κέντρο Βρεφών ξεμένει από αγκαλιές για τα 66 παιδιά του

Τα εγκατέλειψαν οι γονείς τους, τα εγκαταλείπει και η πολιτεία με τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο κέντρο βρεφών

Η Ελένη είναι 32 χρόνων και έχει 13 παιδιά. Οχι, δεν είναι η βιολογική τους μητέρα, είναι ο άνθρωπος που τα φροντίζει, τα αγκαλιάζει, τα φιλάει στο μέτωπο για να δει αν έχουν πυρετό και προσπαθεί πολύ για να καταφέρει να αφιερώσει έστω ένα «καθαρό» δεκάλεπτο την ημέρα στο καθένα ξεχωριστά. Αυτό βέβαια τις περισσότερες ημέρες αποβαίνει αδύνατο επειδή οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου Βρεφών Η Μητέρα αναγκάζουν τις εργαζόμενες εκεί να προσφέρουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα με αποτέλεσμα η αγκαλιά, το χάδι, η οπτική επαφή του πεντάλεπτου να αποτελούν πολυτέλεια για τα παιδιά που ήδη έχουν δοκιμαστεί στη ζωή τους.

Τι Σημαίνει Προσβάσιμη Προβολή: Ένας Τυφλός Παρακολουθεί Σινεμά στη Θεσσαλονίκη

Ο Φώτης Μπίμπασης μπαίνει μέσα στην πορφυρή αίθουσα του Ολύμπιον, κρατώντας το λευκό μπαστούνι του. Στον λαιμό του έχει περασμένο ένα ζευγάρι ακουστικά. Κάθεται στο βελούδινο κάθισμα και ετοιμάζεται να παρακολουθήσει μία από τις δύο καθολικά προσβάσιμες προβολές του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Ποτάμι (1959) του Νίκου Κούνδουρου, την πρώτη ταινία που διακρίθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας, στο πρώτο Φεστιβάλ πριν 60 χρόνια.

Με ένα βιβλίο δίνεις χαρά!

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
καλούν όλους τους αναγνώστες
να ενώσουν τις δυνάμεις τους
για να χαρίσουμε περισσότερα παιδικά χαμόγελα

Το κοινωνικό πρόσωπο του Ολυμπιακού : Σημαντική δράση Tae Kwon Do για ΑμΕΑ

Μια εξαιρετική δράση διοργανώθηκε από τον Ολυμπιακό στις εγκαταστάσεις των Πολεμικών Τεχνών στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», φιλοξενώντας παιδιά με νοητική στέρηση, που πήραν μέρος σε ασκήσεις «Tae Kwon Do».

Η δράση «Tae Kwon Do για ΑΜΕΑ» διεξήχθη σε συνεργασία με την Διεθνή Ομοσπονδία Tae Kwon Do για ΑΜΕΑ και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, της Unesco Πειραιώς και Νήσων, του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή και της εταιρείας C.J.T. στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Sports For Different Heroes».

Όσα πρέπει να ξέρετε για το Σύνδρομο Βρεφικού Αιφνιδίου Θανάτου

Και, δυστυχώς, τους πρώτους μήνες της ζωής του αυτό μπορεί να συμβεί εντελώς αναπάντεχα, αφήνοντάς μας συντετριμμένους και αδύναμους να αντιληφθούμε πλήρως την καταστροφή. Το Σύνδρομο Βρεφικού Αιφνιδίου Θανάτου είναι ο κύριος λόγος που τα μωρά ηλικίας ενός μήνα έως ενός έτους φεύγουν από τη ζωή και πλήττει βρέφη που έως τότε φαίνονταν απολύτως υγιή. Τι είναι, λοιπόν, αυτό το φρικτό φαινόμενο; Ποια μωρά κινδυνεύουν περισσότερο; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε πως το νεογέννητο παιδί μας θα διαφύγει τον κίνδυνο;

Μπράβο στον Alpha για τους υπότιτλους. Πρέπει όλοι οι σταθμοί να το κάνουν

Ο Alpha εγκαινιάζει μια νέα υπηρεσία: τη διάθεση επιλέξιμων ελληνικών υποτίτλων σε συγκεκριμένα τηλεοπτικά προγράμματα, ξεκινώντας από την μυθοπλασία του.

Από χτες, κατά την προβολή των πρωτότυπων και σε επανάληψη επεισοδίων των σειρών: «Κρατάς μυστικό;», «Σπίτι Είναι», «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και «Το Σόι σου», οι τηλεθεατές που το επιθυμούν, θα μπορούν να ενεργοποιήσουν ελληνικούς υπότιτλους, ειδικά σχεδιασμένους για την πλήρη ακουστική περιγραφή του προγράμματος (διαλόγων αλλά και άλλων ήχων, όπως φωνές, φυσικό ήχοι, δραματική ένταση μουσικής υπόκρουσης κ.ά.).

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

"Εδώ Πολυτεχνείο..."




"Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.
...
Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, - πως μεγαλώνει
το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;
...
πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;"

Γιάννης Ρίτσος

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Προβολή: A Woman Like Me



Μία ιστορία για τα όρια της ανθρώπινης επικοινωνίας, μέσα από τη συνάντηση δύο τυφλοκωφών γυναικών από διαφορετικούς κόσμους, τη Δανία και το Νεπάλ.

Δράμα: Απονομή του βραβείου Γκίνες στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας για τον «Γκρινιάρη»

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομή του βραβείου Γκίνες για το ομαδικό παιχνίδι «Γκρινιάρης», στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας.

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Σε ποιους απευθύνονται - Τι τίτλους σπουδών παρέχουν

Ένα αναλυτικό γράφημα που αποτυπώνει στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα σχολεία που απευθύνονται σε ενήλικες οι οποίοι θέλουν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημιούργησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι ένα δωρεάν, καινοτόμο δημόσιο σχολείο εκπαίδευσης ενηλίκων, με συνολική διάρκεια φοίτησης δύο εκπαιδευτικά έτη.

Τo ΑΠΘ είχε την καλύτερη διαπραγματευτική ομάδα σε Διεθνή Διαγωνισμό που έγινε στο Ντουμπάι

Την πρώτη θέση και το βραβείο της καλύτερης ομάδας διαπραγματευτών κατέκτησε η φοιτητική ομάδα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε διεθνή διαγωνισμό διαπραγματεύσεων (Ad hog Negotiation Competition Dubai), που διεξήχθη στις 5-7 Νοεμβρίου 2019, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η δυσλεξία δεν αποτελεί μειονέκτημα

Του Richard Branson

Όπου κι αν πηγαίνω, με πλησιάζουν άνθρωποι που θέλουν να μοιραστούν την εμπειρία τους για το πώς η δυσλεξία επηρεάζει τη ζωή τους. Πολλοί περιγράφουν τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας αυτής της αναπηρίας, αλλά κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το να έχεις έναν εγκέφαλο με εντελώς διαφορετική "καλωδίωση" από ό,τι οι υπόλοιποι έχει ένα πλεονέκτημα. Σε βοηθά να βλέπεις τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο και μερικές φορές να βρίσκεις ασυνήθιστες λύσεις.

Εκδήλωση: «Τα σχολεία του Μεσολογγίου ταξιδεύουν στην Ευρώπη»

Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνεται την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, στις 17:30 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου με τίτλο: «Τα σχολεία του Μεσολογγίου ταξιδεύουν στην Ευρώπη»

Η συνάντηση διοργανώνεται από τα πέντε (5) σχολεία του Μεσολογγίου, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ τα σχολικά έτη 2019-21 υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.

«Οι γονείς μου είναι κωφοί, αλλά με άκουγαν πάντα με την καρδιά τους»

Το να είναι κανείς παιδί κωφών γονιών, ενώ ο ίδιος έχει την ακοή του, είναι μια από εκείνες τις περιπτώσεις που σπανίως αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να είναι. Ποιες είναι οι δυσκολίες και ποιες οι ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από έναν τέτοιο συνδυασμό; Ποια είναι η πρώτη γλώσσα που μαθαίνει κανείς και ποιος είναι ο ρόλος του στην οικογενειακή καθημερινότητα; Αυτή η γυναίκα είχε δύο κωφούς γονείς και μας μεταφέρει την ιδιαίτερη εμπειρία του να μεγαλώνεις ανάμεσα σε δύο όμοιους κόσμους, αλλά με διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας.

Μάθε παιδί μου... σωστή διατροφή

Η εσφαλμένη αντίληψη πολλών γονιών για το ιδανικό σωματικό βάρος που πρέπει να έχουν τα παιδιά, οι μεγάλες μερίδες της... γιαγιάς, αλλά και η απουσία χώρων που προάγουν τη σωματική δραστηριότητα, οδηγούν πολλά Ελληνόπουλα σε μια ζωή με καθημερινή «μάχη» με τη ζυγαριά. Ερευνα που έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Feel4Diabetes για την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής και την πρόληψη του διαβήτη, στην οποία συμμετείχαν παιδιά και οι οικογένειές τους από έξι χώρες ανέδειξε τα Ελληνόπουλα ως τα πλέον υπέρβαρα και παχύσαρκα, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει το 36,5%. Οι υπέρβαροι γονείς έχουν συχνά και υπέρβαρα παιδιά, ωστόσο ακόμα και γονείς με φυσιολογικό βάρος «μπουκώνουν» τα παιδιά τους νομίζοντας εσφαλμένα ότι τα τρέφουν σωστά.

Από το «παιχνίδι του πνιγμού», στο drinking game – 9 βίαια challenges που απειλούν τα παιδιά

Σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του διέτρεξε ένα 12χρονο αγόρι, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, μετά από «παιχνίδι αναπνοής» που έπαιζε με φίλους του σε Γυμνάσιο στο Λουτράκι, όπως εξετάζεται.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα korinthostv.gr, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Κορίνθου όπου οι γιατροί έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και τον μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, όπου νοσηλεύεται.

Υποχρεωτικό στα αυτοκίνητα σύστημα για να μην ξεχνιούνται παιδιά μέσα σε οχήματα

Ένα σύστημα για να μην ξεχνιούνται παιδιά μέσα στα αυτοκίνητα κατέστη υποχρεωτικό στην Ιταλία, ενώ η απουσία του επιφέρει την επιβολή βαρύ προστίμου και αφαίρεση πόντων από την άδεια οδήγησης, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε την έναρξη της ισχύος μιας νέας νομοθεσίας που υποχρεώνει τους γονείς, τους παππούδες και γιαγιάδες και τους συνοδούς παιδιών να εγκαταστήσουν στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου για παιδιά κάτω των 4 ετών έναν μηχανισμό συναγερμού ώστε να μην μένουν ξεχασμένα μέσα στο όχημα όταν ο οδηγός κατεβαίνει απ’ αυτό.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Ένα σχολείο, δύο κόσμοι - Δημοτικό Σχολείο Εμπρόσνερου Αποκορώνου


Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων το σχολικό έτος 2018/2019

Ο πρώτος Έλληνας ΑμεΑ travel blogger πέρασε και από την Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο Καμίλ Γκουνγκόρ, γνωστός ως ο πρώτος ανάπηρος Έλληνας travel blogger –και μέχρι στιγμής ο μοναδικός. Ο ίδιος φέρει πολλές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων ακτιβιστής, απόφοιτος δημοσιογραφίας Πάντειου Πανεπιστημίου, υπεύθυνος επικοινωνίας και μελών του European Network on Independent Living (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανεξάρτητης Διαβίωσης), πρόεδρος νέων του European Disability Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας), συνιδρυτής και μέλος ΔΣ του ελληνικού οργανισμού για την Ανεξάρτητη Διαβίωση «I-Living».

Συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ενημέρωση ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά

Η ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που ασχολούνται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο σε εθνικό επίπεδο έτσι ώστε η προσπάθεια αφύπνισης και ενημέρωσης που καταβάλλεται να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματική, αναδείχθηκε μέσα από την ετήσια συνάντηση του Συμβουλευτικού οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Ποιοι εξαιρούνται των αποδείξεων

Την κατάργηση της υποχρέωσης συλλογής αποδείξεων για 11 κατηγορίες πολιτών –μεταξύ των οποίων φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με αναπηρία άνω του 80% και κάτοικοι σε μικρά νησιά και χωριά– από το 2020 θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που δίνεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Ταυτόχρονα, μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, η κυβέρνηση αποφάσισε ο υπολογισμός του ορίου 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων να γίνεται στο πραγματικό και όχι στο τεκμαρτό εισόδημα. 

Έμεινε χωρίς εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής η Βόνιτσα. Κλειστό για 4η εβδομάδα το Eιδικό Δημοτικό Σχολείο!

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Βόνιτσας: Κλειστό το Ειδικό Σχολείο, χωρίς Ολοήμερα σε 3 χωριά και ελλείψεις ειδικοτήτων.

Η κατανόηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τους γονείς πρώτα από όλους, στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της αναρρωτικής άδειας της συναδέλφου δασκάλας του Ειδικού σχολείου, δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι του Υπουργείου Παιδείας, για την απόλυτη υποβάθμισή του και ίσως την οριστική κατάργησή του(?)!

Ατυχήματα: Οι παγίδες που κρύβει το σπίτι

Θεωρούμε ότι το σπίτι είναι ο πιο ασφαλής χώρος για τα παιδιά μας. Ωστόσο, τα περισσότερα ατυχήματα σε παιδιά κάτω των 5 ετών σημειώνονται εκεί

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την περιέργεια των παιδιών. Ψάχνουν, δοκιμάζουν, πειραματίζονται, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να γνωρίσουν τον κόσμο και να αναπτύξουν τις γνωστικές λειτουργίες και τις δεξιότητές τους. Είναι, λοιπόν, φυσικό πρώτα από όλα να προσπαθούν να ανακαλύψουν όλα τα «μυστικά» που μπορεί να κρύβει ο χώρος στον οποίο ζουν. Ετσι το σπίτι αποτελεί τον κύριο χώρο εξερεύνησης των μικρών. Δυστυχώς, όσο απίθανο κι αν μας φαίνεται, στο σπίτι σημειώνονται τα περισσότερα σοβαρά παιδικά ατυχήματα. Σύμφωνα με τις έρευνες, το 60%-80% των ατυχημάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών και το 35% του συνολικού αριθμού των ατυχημάτων στην παιδική ηλικία συμβαίνουν εκεί που εμείς αισθανόμαστε πιο ασφαλείς για τα παιδιά μας.

«Χαμόγελο του Παιδιού»: 24 χρόνια από το όραμα του μικρού Ανδρέα

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» έκλεισε 24 χρόνια δράσης στηρίζοντας δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Πέρασαν 24 χρόνια από τη στιγμή που ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος έγραψε στο ημερολόγιό του το όραμά του: το Χαμόγελο κάθε Παιδιού.

«Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια, ας ενωθούμε όλοι κι ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά: αλβανάκια, άσπρα και μαύρα, όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο σύλλογος θα λέγεται: «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε».

Οι μαθητές στο Μουσικό Σχολείο Σερρών καλωσορίζουν τα προσφυγόπουλα

Εν αντιθέσει με τους μαθητές των ΕΠΑΛ Γιαννιτσών που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης κατά του ενδεχομένου εγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην περιοχή τους με κεντρικό σύνθημα «Κλείστε τα σύνορα», οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών δηλώνουν έτοιμοι να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας αρνείται να φορέσει χειμωνιάτικα ρούχα.

Πολλοί άνθρωποι- παιδιά και ενήλικες- βρίσκουν τα χειμωνιάτικα ρούχα ενοχλητικά. Αλλά για τα άτομα με Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας (sensory processing issues) μπορεί να είναι πραγματική δοκιμασία. Τα παιδιά που έχουν υπερευαισθησία ή απτική αμυντικότητα, μπορει κυριολεκτικά να ουρλιάξουν αν βάλουν ρούχα που δεν τα αισθάνονται καλά. Τα ρούχα μπορεί να είναι πολύ στενά, πολύ ογκώδη, να τσιμπούν, να προκαλούν φαγούρα ή να είναι πολύ ζεστά. Και αυτό μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή ολόκληρης της οικογένειας πολύ δύσκολη. 

Μέρσι Ουζόρ:«Είμαι Ελληνίδα, δεν περίμενα πως θα μιλούσαν για μένα στη Βουλή»

Η 17χρονη Μέρσι Ουζόρ αποκαλύπτει στο ethnos.gr τα γεγονότα που σημάδεψαν την πιο ξεχωριστή εβδομάδα της ζωής της και το πώς αντέδρασε όταν συνειδητοποίησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόταν στο πρόσωπό της

Η επιβλητική κορμοστασιά και το αγέρωχο περπάτημά της στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα προκάλεσε θαυμασμό και συγκίνηση στο πανελλήνιο. Έδωσε τροφή στα social media ενώ προκάλεσε κόντρες εντός της Βουλής μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι, ωστόσο, από διαφορετικό μετερίζι επαίνεσαν την παρουσία της σε μια Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών.

Η Ελλάδα στην Ινδιανάπολη

Η αρχαία και η σύγχρονη Ελλάδα παρουσιάζονται μαζί μπροστά σε ένα ετερόκλητο κοινό επισκεπτών μιας φιλόδοξης έκθεσης στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης, στις ΗΠΑ. Το «Κ» ήταν εκεί.

«Μπαμπά, μπαμπά, να πάρουμε τον Δία στο σπίτι μας; Είναι πολύ ωραίος!» παρακαλούσε ένας πεντάχρονος τον γονιό του, μπροστά στο αντίγραφο του εντυπωσιακού αγάλματος του θεού του Ολύμπου, στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης. Μάταια προσπαθούσε ο πατέρας να εξηγήσει στον μικρό ότι το άγαλμα δεν τους ανήκει.

Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται η πέμπτη δόση

Η καταβολή της πέμπτης δόσης του επιδόματος παιδιού Α21, από τον ΟΠΕΚΑ, προγραμματίζεται για τις 26 Νοεμβρίου (τα χρήματα καταβάλλονται μια μέρα νωρίτερα στα ΑΤΜ).

Να σημειωθεί, ότι όποιος αποκτήσει παιδί δικαιούται το επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορεί να υποβάλει τροποποιητική.