Υπέροχα αρώματα, μοναδικές γεύσεις – σε ποιον δεν αρέσει να τρώει; Ωστόσο, για να μπορεί κάποιος να φάει, προηγουμένως θα πρέπει να μαγειρέψει και επομένως να οργανωθεί και να προγραμματίσει. Δείτε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να οργανώσετε την κουζίνα σας έτσι ώστε το μαγείρεμα να γίνει πιο εύκολο και ασφαλές και να φτάνετε πιο γρήγορα στην απόλαυση του φαγητού. Οι συμβουλές αυτές είναι ιδιαίτερα βοηθητικές αν είστε τυφλός και ετοιμάζεστε να αντιμετωπίσετε μια μαγειρική πρόκληση ή αν βοηθάτε κάποιο άτομο με προβλήματα όρασης να προσαρμοστεί σε περιβάλλον μαγειρικής.
1) Οργανώστε την κουζίνα: Ένα μέρος για κάθε αντικείμενο και κάθε αντικείμενο στο μέρος του. Ομαδοποιήστε τα παρόμοια αντικείμενα και φυλάξτε τα κοντά στο μέρος που θα τα χρησιμοποιήσετε. Αν έχετε πολλές φορές το ίδιο αντικείμενο, αποθηκεύστε το ένα πίσω από το άλλο στο ράφι. Βεβαιωθείτε ότι φυλάτε τα καθαριστικά προϊόντα μακριά από τα φαγητά!
2) Βάλτε ετικέτες στα προϊόντα και τα αντικείμενα με έξυπνο τρόπο: Δεν χρειάζεται να βάζετε ετικέτες σε προϊόντα που βρίσκονται σε εύκολα διακριτές συσκευασίες. Αν όμως έχετε δύο συσκευασίες που μοιάζουν μεταξύ τους πχ γάλα και χυμός μπορείτε να βάλετε ένα λαστιχάκι στη μια από τις δυο για να τις ξεχωρίζετε. Βάζετε ετικέτες όταν υπάρχουν πολλά προϊόντα με παρόμοιες συσκευασίες πχ κονσέρβες τόνου και κονσέρβες γάτας, σούπες, κουτιά με δημητριακά, μπουκάλια με λάδι-ξύδι-χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιείστε ετικέτες σε Braille, τεράστια γραμματοσειρά, λαστιχάκια, τρισδιάστατα αυτοκόλλητα (πχ σαν τελίτσες) ή μια συσκευή Pen Friend αν είναι δυνατό.
3) Χρησιμοποιείτε ένα δίσκο καφετέριας στην περιοχή που ετοιμάζετε το φαγητό για να οργανώνετε τα υλικά και περιορίζετε το χάος από τα υλικά που πέφτουν. Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα τα κάνετε λίγο μαντάρα (αυτό είναι άλλωστε μέρος της διασκέδασης στη μαγειρική). Εντοπίστε και πάρτε κοντά σας όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε πριν αρχίσετε το μαγείρεμα έτσι ώστε να μην τα ψάχνετε μετά. Μια απλή μέθοδος οργάνωσης είναι να τοποθετήσετε όλα τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε και τον αντίστοιχο εξοπλισμό αριστερά από τον δίσκο. Κάντε την πραγματική προετοιμασία – κόψιμο, ανακάτεμα κτλ- στον δίσκο. Αφού χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν ή αντικείμενο και δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε άλλο, βάλτε το δεξιά από τον δίσκο. Έτσι, όταν τελειώσετε το μαγείρεμα, όλα όσα θα πρέπει να καθαριστούν, να πεταχτούν ή να μπουν στη θέση τους θα είναι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος.
4) Χρησιμοποιείτε τα ειδικά κουταλάκια και φλιτζάνια μέτρησης που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να μετράτε τις ποσότητες υγρών και στεγνών συστατικών. Βάζετε μικρές ποσότητες από υγρά που θέλετε να μετρήσετε σε μπολάκια ή δοχεία με φαρδύ λαιμό. Βάλτε στη συνέχεια ένα ειδικό κουταλάκι μέτρησης στο δοχείο αυτό για να πάρετε την ποσότητα που χρειάζεστε. Αυτός ο τρόπος είναι πολύ πιο εύκολος από το να προσπαθήσετε να χύσετε το υγρό από την συσκευασία του στο ειδικό κουταλάκι μέτρησης.
5) Μεταφέρετε τα στερεά συστατικά από τα χάρτινα κουτιά και τα πλαστικά σακουλακια σε γερά, πλαστικά ή γυάλινα δοχεία με ετικέτες. Έτσι θα μπορείτε να τα τακτοποιείτε, να τα αναγνωρίζετε και να τα μετράτε πιο εύκολα. Επίσης, τα προστατεύει και από έντομα, όπως μερμήγκια και μυγάκια.
6) Να έχετε μια βρεγμένη πετσέτα στην περιοχή προετοιμασίας του φαγητού για να σκουπίζετε τα δάχτυλά σας. Έτσι θα ελαχιστοποιηθούν οι διαδρομές σας στον νεροχύτη και επίσης δεν θα λερώνετε ό,τι αγγίζετε με τα λερωμένα σας χέρια.
7) Να είστε προσεκτικοί με το βραστό νερό: Να ρίχνετε τα υλικά όπως τα μακαρόνια και το ρύζι πριν αρχίσει ο βρασμός (και να θυμάστε να τα αφήνετε στην φωτιά λίγα λεπτά παραπάνω). Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγετε τον κίνδυνο να πιτσιλιχτείτε με καυτό νερό όταν τα προσθέτετε στην κατσαρόλα ενώ ο βρασμός έχει ήδη ξεκινήσει.
8) Μην διστάζετε να δοκιμάζετε νέες συνταγές. Να είστε δημιουργικοί. Με καλή οργάνωση, καλές τεχνικές μαγειρέματος, καλούς φίλους που σου δίνουν νοστιμότατες συνταγές (και είναι ένα τηλεφώνημα μακριά αν έχεις ερωτήσεις), είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε το επόμενο πεντανόστιμο γεύμα σας!
Απόδοση του άρθρου Eight cooking tips for people who are visually impaired
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου