Το πρώτο καρδιοχτύπι, σύμφωνα με τους ειδικούς, έρχονται συνήθως γύρω στα πέντε ή έξι τους χρόνια, περίοδος που ξεκινούν τα παιδιά και το σχολείο. Τα παιδάκια μικρότερης ηλικίας τείνουν να εστιάζουν την αγάπη και την τρυφερότητά τους στην οικογένεια, καθώς περνούν το περισσότερό τους χρόνο μαζί της. Μεγαλώνοντας ξεκινούν να τρέφουν συναισθήματα αγάπης και για τους συμμαθητές τους, αφού αρκετές ώρες της ημέρες τις περνούν μαζί.
Δείτε τις ενδείξεις
Το παιδί ενδεχομένως να είναι πρόθυμο να μοιραστεί μαζί σας το μυστικό του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ισχύει για κάθε παιδάκι. Αν δείτε ότι κάτι έχει αλλάξει στην συμπεριφορά του, χωρίς να έχει την πρόθεση να σας πει γιατί, αναζητήστε ενδείξεις που θα επιβεβαιώσουν το ενδεχόμενο, όπως η κολλητή παρέα με ένα συγκεκριμένο παιδάκι. Το μυστικό του μπορεί να αποκαλυφθεί και σε άλλες «μικρές» στιγμές, όπως αν το δείτε να ενδιαφέρεται ή να χαμογελά στο πιο ρομαντικό κομμάτι μιας ταινίας.
Ακολουθήστε τη ροή
Πάγια τακτική κατάλληλης διαχείρισης τέτοιων θεμάτων, ώστε να μάθετε όσα είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του παιδιού δίχως να το πιέσετε, είναι πηγαίνετε με την ροή της συζήτησης, αφήνοντας το παιδί να σας καθοδηγήσει. Συζητώντας σε ευχάριστο και φιλικό κλίμα μαζί του, κάντε γενικές ερωτήσεις χωρίς απαραίτητα να σχετίζονται με το ρομαντικό κομμάτι. Πείτε του ότι έχετε παρατηρήσει, παραδείγματος χάριν, ότι κάνει πολύ παρέα με ένα άλλο παιδάκι και αφήστε το να σας μιλήσει στην συνέχεια μόνο του. Προσπαθήστε να μην γελάσετε, καθώς δεν θέλετε το παιδί να αισθανθεί άβολα.
Όρια
Αν και στα πρώτα καρδιοχτύπια, τα περισσότερα παιδάκια συνηθίζουν να ανταλλάσσουν ραβασάκια ή ζωγραφιές, να παίζουν ή να διαβάζουν μαζί, ορισμένα μπορεί να θέλουν κρατιούνται χέρι με χέρι ή και να αγκαλιάζονται. Οι ειδικοί γενικά ορίζουν αυτές τις συμπεριφορές ως απόλυτα φυσιολογικές, που δεν σχετίζονται με την σεξουαλικότητα, καθώς τα παιδιά απλώς συνθέτουν με εικόνες την ιδέα της αγάπης, μέσω των συναισθημάτων και της φυσικής επαφής. Ωστόσο, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε μία συζήτηση περί ορίων, με συμπεριφορές που επιτρέπονται και άλλες που βγαίνουν εκτός ορίων.
Παράλληλα είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι δεν θα πρέπει να κάνει τίποτα, με το οποίο δεν νιώθει πραγματικά άνετα. Είναι σημαντικό να του μάθετε από νωρίς, πως οποιοδήποτε «είδος» αγάπης, φιλική ή ρομαντική, δεν ενέχει το στοιχείο της πίεσης. Μην ξεχάσετε να δηλώσετε στο παιδί ότι είστε δίπλα του και ότι μπορεί να σας μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολήσει στην συνέχεια.
Άννα Μαρία Δρόσου
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου