Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Το παιδί μου έχει μείνει πίσω στο σχολείο. Τι κάνω;

Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν μια χαρά. Τώρα όμως το παιδί σας δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους ρυθμούς της τάξης και έχει αρχίσει να μένει πίσω. Ίσως αναρωτιέστε αν είναι μια προσωρινή δυσκολία ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Μπορεί να είναι δύσκολο να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Τα παιδιά δεν είναι πάντα πρόθυμα να μιλήσουν για το σχολείο, ιδίως όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Αν ρωτήσετε το παιδί σας για τις δυσκολίες του, μπορεί να κλάψει, να έχει ξέσπασμα θυμού, αλλά να μην σας πει τίποτα. Πώς θα βρείτε επομένως τις απαντήσεις που χρειάζεστε για να το βοηθήσετε; 

Δείτε τα βήματα που μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους ρυθμούς της τάξης. 

1) Ψάξτε μοτίβα συμπεριφοράς: Μπορείτε να πάρετε πολύτιμες πληροφορίες παρατηρώντας το παιδί σας και ψάχνοντας για μοτίβα. Μήπως καταρρέει μετά το σχολείο; Μήπως συγκεκριμένες εργασίες στο σπίτι του παίρνουν πάρα πολλή ώρα; Μήπως αρνείται να πάει στο σχολείο όταν έχει τεστ μαθηματικών ή ορθογραφίας; Αν το παιδί σας φαίνεται να αγχώνεται για το σχολείο, χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο άγχους για να καταγράφετε με συστηματικό τρόπο τις παρατηρήσεις σας. 

2) Μάθετε τι είναι τυπικό/ αναμενόμενο για κάθε ηλικία: Τα παιδιά, ιδίως σε μικρή ηλικία, αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Μερικά χρειάζονται απλώς λίγο περισσότερο χρόνο για να αποκτήσουν κάποιες δεξιότητες. Ενημερωθείτε για τα αναπτυξιακά ορόσημα κάθε ηλικίας και για τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχει κατακτήσει το παιδί σε κάθε τάξη. 

3) Μοιραστείτε τις παρατηρήσεις σας με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό γονείς και εκπαιδευτικοί να μοιράζονται πληροφορίες και παρατηρήσεις που αφορούν τους μαθητές. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύται πολύ στο σπίτι στις ασκήσεις ενός συγκεκριμένου μαθήματος. Ρωτήστε τον/την εκπαιδευτικό του αν παρατηρεί παρόμοιες δυσκολίες και στο σχολείο. Μπορείτε επίσης να ανταλλάζετε απόψεις σχετικά με το πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, να ακολουθεί τους ρυθμούς της τάξης και να μην αισθάνεται άγχος και αρνητικά συναισθήματα για το σχολείο και τα μαθήματα. 

4) Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού: Μπορεί να πιστεύετε ότι οι γιατροί δεν ξέρουν πολλά για τις δυσκολίες και τα πραβλήματα των παιδιών στο σχολείο. Ωστόσο, συχνά κάνουν εύστοχες παρατηρήσεις και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν υποδεικνύοντας ιατρικά θέματα που ενδέχεται να ευθύνονται για τις δυσκολιες του παιδιού (πχ προβλήματα όρασης ή ακοής) και μέσω εξετάσεων να τα εντοπίσουν ή να τα απορρίψουν. 

5) Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται: Όταν τα παιδιά έχουν δυσκολίες, δεν πέφτουν μόνο οι βαθμοί τους. Χάνεται και η αυτοεκτίμησή τους. Διαβεβαιώστε το παιδί ότι όλοι δυσκολεύονται σε κάτι και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεται. Πάρτε συμβουλές για το πώς μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί σας με ενσυναίσθηση και ακούστε από τους εκπαιδευτικούς τι πρέπει να απαντάτε όταν σας δηλώνει «Είμαι χαζό». 

6) Να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί σχετικά με αυτό που συμβαίνει: Και εσείς χρειάζεστε υποστήριξη. Βοηθάει πολύ να μιλάτε με ειλικρίνεια και ανοιχτά για αυτό το θέμα με άλλους ανθρώπους. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσες οικογένειες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες και μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη και πληροφορίες. 

7) Προσπαθήστε να εξετάσετε σε βάθος τις δυσκολίες του παιδιού σας: Μερικές φορές τα παιδιά μένουν πίσω στο σχολείο εξαιτίας κάποιου προσωρινού θέματος. Σε άλλες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι άλλο, πιο σοβαρό. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα παιδιά να δυσκολεύονται εξαιτίας παραγόντων που είναι έξω από τον έλεγχό τους. 


Ο μόνος τρόπος για να είστε πραγματικα σίγουρος για το τι συμβαίνει είναι μια παιδαγωγική αξιολόγηση, η οποία μπορεί να ρίξει φως στις δυσκολίες και τα δυνατά σημεία του παιδιού. Με αυτή τη γνώση θα είστε σε θέση να προσφέρετε στο παιδί σας την καλύτερη δυνατή υποστήριξη!

Απόδοση του άρθρου My Child Is Falling Behind in School. Now What?

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου