Σε λίγους μήνες από σήμερα (το 2020) η Αθήνα καλείται να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία για τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Όσο από αυτά δεν είναι προστασία σε ΑμεΑ θα θεωρούνται αυθαίρετα.
Κι αν αυτό θα δώσει άλλη ευχέρεια στις μετακινήσεις των ανθρώπων αυτών , η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να απλοποιήσει τη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο Πρωθυπουργός, πριν από τις εκλογές αλλά και αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης είχε χαρακτηρίσει το ζήτημα των ατόμων με αναπηρία σε μείζονος σημασίας πολιτική για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή σε μια πολύ δύσκολη προσπάθεια.
Ο κος Γεραπετρίτης έχει επιφορτιστεί τον συντονισμό όλων των αρμόδιων υπουργείων τα οποία εμπλέκονται οριζόντια στις δράσεις που αφορούν στα άτομα με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό και με την πολύτιμη συνδρομή της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) και φορέων, έχει ήδη συγκροτηθεί και λειτουργεί μία Εθνική τεχνική επιτροπή την οποία απαρτίζουν ανώτατοι εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπουργείων με σκοπό τη συλλογή όλων των δεδομένων, την κατάρτιση προτάσεων και την δημιουργία -εν τέλει- ενός εθνικού σχεδίου για τα άτομα με αναπηρία το οποίο θα ενσωματώνει όλες τις βασικές δράσεις και τους σκοπούς που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν.
Μεταξύ των αυτών, πρωτεύουσα θέση έχει η ίδρυση μιας εθνικής αρχής προσβασιμότητας η οποία θα επιμελείται όλες τις προτάσεις για την πλήρη προσβασιμότητα φυσική ή ψηφιακή ή με άλλο τρόπο των ατόμων με αναπηρία και θα λειτουργεί ως επίσημος σύμβουλος της πολιτείας στα θέματα των ΑμεΑ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, στο αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρχει μια μεγάλη οριζόντια λύση για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία θα απλοποιεί τη ζωή των ανθρώπων αυτών και θα διασφαλίζει απολύτως ίσες ευκαιρίες για τη συμμετοχή στην κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική ζωή της χώρας.
Σκοπός είναι να αλλάξει το μοντέλο το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα και στηριζόταν περισσότερο σε μια «ιατρική» - καθαρά «επιδοματική» προσέγγιση. Πλέον ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει μια περισσότερο δικαιωματική προσέγγιση έτσι ώστε να μην δίνεται έμφαση στον «χαρακτηρισμό» των ΑΜΕΑ, με αποσπασματικές ενισχύσεις προς τα άτομα, αυτά αλλά κυρίως να διαμορφωθούν απολύτως ίσες συνθήκες για όλους έτσι ώστε η αναπηρία σε καμία έκφανση της ζωής τους να μην αποτελεί μειονέκτημα συμμέτοχης στα κοινά.
Πρακτικά – σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης- αυτό θα σημαίνει μεγάλη απλοποίηση των διαδικασιών διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία στις συναλλαγές με δημόσια διοίκηση, διασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα της συμμετοχής στην αγορά και επιπλέον ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία η οποία δεν θα στηρίζεται μόνο στα επιδόματα όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά θα δημιουργεί συνθήκες έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Το πρώτο στάδιο θα ολοκληρωθεί με τη συλλογή δεδομένων το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το προσεχές καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δράσεις έτσι ώστε και το εθνικό σχέδιο να έχει επεξεργαστεί και εγκριθεί για να δημιουργηθεί η εθνική αρχή προσβασιμότητας που θα φέρει τις προτάσεις για την βελτιστοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου.
Ήδη πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα βήματα με μια πολυάριθμη συμμετοχή στελεχών στην Γενεύη οπού υπήρξε ο έλεγχος εκ μέρους της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ για την πορεία της χώρας μας σε ότι αφορά τη ρύθμιση για τα ΑΜΕΑ.
Μάλιστα από την επιτροπή αναγνωρίστηκαν τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί από τη χώρα μας σχετικά με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Επτά (7) χρόνια μετά την κύρωση της εν λόγω Σύμβασης (Νόμος 4074/2012). Ετσι είναι εξαιρετικά θετική η προοπτική που ανοίγεται για να υπάρξει επιτέλους μια πολύ καινοτόμα και ριζική πολιτική στα θέματα αυτά.
Πηγή: dikaiologitika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου